Közélet

Orbán: A finn NATO-csatlakozást nem kötjük össze az uniós forrásokkal

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Twitteren reagált Orbán Viktor a finn miniszterelnök friss kijelentésére. A hvg.hu idézte Sanna Marin interjúját, amelyben a finn politikus azt mondta, hogyha „legközelebb találkozom Orbán Viktorral, egyenesen meg fogom tőle kérdezni, hogy a NATO-ratifikáció késleltetése összefüggésben van-e az uniós források befagyasztásával”. Hozzátette, bízik benne, hogy a magyar miniszterelnök nem kötné össze a két ügyet, mert Finnország sem tett így soha korábban.

Orbán erre reagált a Twitteren, amikor azt írta: barátjának tekinti őt, és határozottan tagadta, hogy bármikor is összekötnének bármilyen ügyet az uniós forrásokkal. „Ez más ügyek mellett Finnország NATO-csatlakozására is érvényes. A magyar kormány ezt támogatja, és az Országgyűlés napirendre tűzi a kérdést, ahogy megkezdődik a 2023-as ülésszak.”

Korábban megírtuk, hogy Orbán bejelentette: 2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról. A magyar kormány korábban többször állította, hogy ezt még az idei üléseken szeretnék megtenni, de úgy látszik, ez mégsem így lesz.

Kapcsolódó
Az EU zsarolására jól jöhet Orbánéknak a finn és svéd NATO-tagság lebegtetése
Svéd és finn lapok igyekeznek kideríteni, miért nem vette napirendjére a magyar parlament a két ország NATO-csatlakozását. A legtöbb szakértő zsarolásról beszél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik