Közélet

Áll a bál a Vajdaságban a levélszavazatok miatt

Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor / Facebook
A Magyar Mozgalom szerint választási csalásra is módot adhat a Fidesz-barát VMSZ akciója.

Hivatalosan szombattól vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók a szavazási levélcsomagokat a szabadkai  külképviseleten, de több vajdasági településen azokat a Fidesz helyi partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik – írta meg a Szabad Magyar Szó, amely szerint arra is volt példa, hogy az aktivisták csak értesítik a választót, fáradjon be az irodába, ott adja le a voksát.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) korábban a levélszavazásról azt írta, hogy a szavazási levélcsomag

kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.

A Vajdaságban viszont így szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinál van vagy volt, a Szabad Magyar Szó szerint a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) ugyanis szerződést köthetett a Szerb Postával, hogy ők kézbesítik a levélszavazatokat.

Ezt maga Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke (a képen) mondta el, amikor március 11-én sajtótájékoztatóján közölte, ők javasolták a CMH-t, hogy segítsék a választást, mert úgy tudják, a posta külső segítséget kért.

A portál szerint a CMH eddig a magyarországi pénzek szétosztásában jeleskedett, támogatói: a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Nemzeti Tanács, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa és a Bethlen Gábor Alap.

A portál kereste a CMH iroda koordinátorát, a Szerb Postát és a Nemzeti Választási Irodát, de csak az utóbbi válaszolt. Kiderült, a Magyar Posta a feldolgozás után kiszállította a küldeményeket a célországokba. A Magyar Posta a szerb postaszolgáltatóval működik együtt. Szerbia több településére (a kézbesítő postákra) már március 11-én megérkeztek a küldemények.

A külföldi kézbesítés rendjét a célország jogszabályai rögzítik, így Szerbiában az ottani kézbesítési szabályozás az irányadó.

A Szabad Magyar Szó szerint tehát a Nemzeti Választási Iroda nem tudott arról, hogy a levélszavazási csomagokat pártaktivisták viszik ki, de a portál szerint az is érdekes, hogy a postai alkalmazottak szerint a helyi postákhoz nem érkezett szavazási levélcsomag.

Magyar Mozgalom: felveti a választási csalás gyanúját

A portállal a Magyar Mozgalom (MM) közleményben tudatta, hogy akciójával a VMSZ

veszélybe sodorta az anyaországi választások tisztaságát!

Az MM elnöksége jelezte, saját tapasztalatuk is megerősíti, hogy a VMSZ aktivistái kézbesítik a magyarországi választásokon szavazati joggal rendelkezők szavazólapjait. Az átadáskor ráadásul

semmiféle átvételi elismervényt nem adnak és nem is íratnak alá a polgárokkal. Semmilyen nyoma nincs, ki vette át, ki nem vette át szavazási dokumentációját, ami azt jelenti, hogy nem tudhatjuk, végül nem a VMSZ irodáiban töltik-e ki a szavazópolgárok helyett a választási és népszavazási íveket.

A Magyar Mozgalom szerint a VMSZ a szavazás titkosságát sértő eljárásaival a teljes szavazási folyamatot sodorta veszélybe.

A szavazás titkos, a szavazópolgár magánügye, hogy kire adja le voksát és a vajdasági magyar embert nem kiskorúsíthatja a VMSZ azzal, hogy helyette szavaz és papírokat tölt ki. (…) Az, amit a VMSZ művel az anyaországi választások kapcsán, akár választási csalásnak is minősíthető. Ha ez a miloševići időket is megszégyenítő erőszakos viselkedés oda vezet, hogy a Nemzeti Választási Iroda megsemmisíti a külhoni szavazást, az a VMSZ felelőssége lesz.

A közlemény szerint a VMSZ besározta az anyaországi választások tisztaságát, a botrányért felelősség terheli, ezért felszólították, azonnal vessen véget a vajdasági magyarság kiskorúsításának!

A Magyar Mozgalom szerint a két ország vezetőinak jó viszonya alapján az anyaországi választásokat meg lehetne szervezni ellenőrizhető, szabályos módon, úgy, hogy a vajdasági  településeken alakítanak ki szavazóhelyeket.

Szerbiából a 2018-as országgyűlési választásokra 36 263 levélszavazat érkezett.

Kapcsolódó
Már minden 18. választó külhoni magyar
A Nemzeti Választási Iroda megkezdte a levélcsomagok postázását. Mi olvasható ki az adatokból a választás végkimenetelére nézve, és hogyan kerülnek halottak a névjegyzékre?

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után egy olvasónk jelezte, a Vajdaságban élő szülei házánál is megjelentek a VMSZ-aktivisták, felajánlották a segítségüket, majd beikszelték a Fidesz-KDNP-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik