Közélet koronavírus

Publicus: Megosztó a kormány járványkezelése

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
A fideszesek 85 százaléka inkább elégedett, az ellenzékiek 87 százaléka inkább elégedetlen az intézkedésekkel.

A Publicus Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarokat március végén teljesen megosztotta, ahogy a kormány kezeli a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet. A felmérés külön-külön foglalkozott az egészségügyi, illetve a gazdasági jellegű intézkedésekkel, problémákkal.

A Népszavának készített kutatás szerint összességében

a többség inkább elégedetlen a kormány döntéseivel, de elégedett azzal, ahogy az egészségügy kezeli a járványt. 

A kormánypártiak 89 százaléka, a bizonytalanok 75 százaléka és az ellenzéki szavazók 66 százaléka összeségében elégedett azzal, ahogy eddig az egészségügy kezelte a koronavírus-helyzetet. A többség azt gondolja, az egészségügyben hamarosan gondok lehetnek.

A válaszadók 46 százaléka szerint csak egyes kórházak és régiók veszélyeztettek, 27 százalék szerint viszont teljesen össze fog omlani az ellátás. A fideszesek 38 százaléka gondolja, hogy az egészségügyi ellátórendszer helyt tud állni mindenhol az országban, ez az arány az ellenzéki szavazóknál csak 5 százalék.

A pártkötődés megjelenik a negatív véleményeknél is: a fideszesek  11, az ellenzékiek 48 százaléka vallja, hogy az ellátórendszer össze fog omlani. Főleg a Fidesz-KDNP hívei bíznak az egészségügy helytállásában (38 százalék), míg legkevésbé az MSZP (0 százalék) és a DK szavazók (2 százalék). Az MSZP szavazók háromnegyede gondolja, hogy az ellátórendszer teljesen össze fog omlani.

A kormánypártiak 85 százaléka inkább elégedett, az ellenzékiek 87 százaléka inkább elégedetlen, a bizonytalanok 55 százaléka sem elégedett azzal, ahogy eddig a kormány kezelte a helyzetet.

 

Egymást oltják – amit a párt mond

  • A fideszesek 83 százaléka elégedett, az ellenzékiek 77 százaléka elégedetlen az oltások szervezésével, és a bizonytalanok között is  többen vannak, akik inkább nem elégedettek (47 és 39 százalék).
  • A fideszesek 63 százaléka elégedett, de 25 százalékuk inkább elégedetlen a veszélyhelyzet gazdasági vonatkozásainak kezelésével. Utóbbiakkal ért egyet az ellenzékiek 89 százaléka és a bizonytalanok 57 százaléka is.
  • A Fidesz szavazók 83 százaléka inkább elégedett azzal, ahogy az emberek mindennapjait érintő ügyeket (távoktatás, óvodai gyermekfelügyelet, stb.) kezelték, de az ellenzékiek 82 és a bizonytalanok 49 százaléka ennek az ellenkezőjét mondta.
  • A válaszadók túlnyomó többsége (84%) nem tartja helyesnek, hogy a szociális munkások nem számítanak veszélyeztetett csoportnak az oltási sorrendben. 80 százalék azt sem tartja jó döntésnek, hogy az élelmiszerüzletek dolgozói sem kaphatnak hamarabb oltást, mint ahogy az életkorukból következik.

A megkérdezettek 97 százaléka helyesnek tartotta, hogy először az egészségügyi dolgozókat oltották be, nagyon elfogadott (84%), hogy a rendőrök, katonák is elsők közt kapták meg a vakcinát. Az viszont  megosztotta a válaszadókat, hogy helyes-e, ha a kormánytagok, közjogi méltóságok, közigazgatási vezetők viszonylag hamar kaptak, kapnak oltást (50 százalék szerint inkább nem, 44 százalék szerint pedig inkább helyes lépésről van szó).

Módszertan

A vizsgálatot 2021. március 22-25 között készítették a felnőtt népességét reprezentáló 1001 ember telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevontak nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint reprezentálják a hazai lakosságot. Az adott minta mellett az adatok 95 százalékos biztonsággal csak +/-3,1 százalékponttal térnek el attól, amit az összes 18 éves vagy idősebb magyar lakos megkérdezésével kaptak volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik