Közélet

Hiába a nyomozás, Simonkáék gond nélkül égethették az uniós pénzeket

Bár a Legfőbb Ügyészség súlyos megállapításokkal tűzdelt közleményben tudatta, hogy bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt kezdeményezi Simonka György fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, valójában a jéghegy csúcsa lehet csak, amit a nyomozó hatóságok négy év alatt feltártak a kormánypárt Békés megyei erős embere körül.

Az ügyészség a 2014-ben indult eljárás során egyelőre annyira jutott, hogy Simonka tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek (a mára felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ és a Paprikakert TÉSZ) által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Mivel Simonka tisztában volt azzal, hogy jelentős összegű pályázati források nyílnak meg, ezért 2009 végén elhatározta, hogy mások segítségével, azok cégeinek a felhasználásával olyan személyi kört épít fel, amelynek az volt a célja, hogy a beruházások megvalósítása során a döntéshozókat megtévesztve, egymással összehangoltan (…) vissza nem térítendő támogatás igénybevételével jogtalan vagyoni haszonhoz jussanak

– állt az ügyészség közleményében.

Kulcsfontosságú, hogy ezzel párhuzamosan Simonka rokonai, barátai, korábbi üzlettársai egy olyan alapítványokból és cégekből álló hálót is szőttek, amely több milliárd forintos nagyságrendben nyert el brüsszeli forrásokat sokszor messziről bűzlő pályázatokkal. Méghozzá nem az ügyészség által említett zöldség-gyümölcs termelői csoportok kihasználásával.

A szövevényes cégháló segítségével a kormánypárti politikus köre az ügyészségi nyomozástól nem zavartatva egészen a közelmúltig gondtalanul égethette a főként brüsszeli forrásokat a legkülönbözőbb jogcímeken. Ezekre a tételekre nem is tért ki a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség közleménye. Kérdés, hogy később vizsgálják-e majd a politikushoz köthető aggályos pályázatokat, ugyanis azokkal vélhetően emelkedne az ügyészség által megállapított 1,4 milliárd forintos kárösszeg.

A 24.hu értesülése szerint a maratoni nyomozás során végül üzlettársai vallomásai nyomán jutottak közelebb Simonkához, akik közt olyan is volt, akit előzetes letartóztatásba helyeztek egy időre. Ez az ügyészségi közleményből is kiolvasható:

Simonka György meghatározta azt is, hogy az egyes beruházásokat megvalósító cégek képviselői a nekik átutalt, vagyis felülárazott vállalkozói díj mekkora részét – általában 45%-át – szolgáltassák vissza neki készpénzben.

Uniós pénzt egyik zsebből a másikba

Az ügyészség látókörébe került cégek közt az egyik a Paprikakert Tész Kft. volt, amelyben még Pusztaottlaka fideszes polgármestereként Simonka György, illetve felesége is tulajdonos volt. Emlékezetes próbálkozás volt, amikor e társaság tulajdonában álló Magyar Iskolagyümölcs Kft. ráakart startolni a milliárdos iskolagyümölcs-programra, amely keretében a termelők friss gyümölcsöt szállítottak az általános iskolákba. A cég vette volna át a feladatot, amely 10 százalékot kért volna a termelőktől a „továbbfoglalkoztatásért”. Végül a nyilvánosságra került pályázat és a felháborodás miatt a pályázat kiírója, az iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ visszavonta a közbeszerzést.

Később másfajta, ám rövidtávon sikeres recepttel próbálkozott Paprikakert TÉSZ Kft., illetve a szintén Simonkáékhoz köthető Magyar Termés TÉSZ Kft. A trükk az volt, hogy a társaságok uniós pénzt nyertek el, amelynek felhasználására közbeszerzést írtak ki, a pályázaton pedig szintén Simonkáékhoz köthető cégek taroltak.

Simonka György faluja köröket vert Felcsútra
Egy főre vetítve háromszor annyi pénz jut Pusztaottlakára, mint Felcsútra.

Néhány példa:

  • A Magyar Termés TÉSZ Kft (ennek egy időben Simonka volt a vezetője) 22 millió forintért írt ki közbeszerzést bútorokra. A nyertes a Család Tour Kft volt, amely Simonka családjához köthető.
  • Egy hasonló receptre kiírt pályázaton szintén bútort vásárolt tizenkét és fél millióért a Család Tourtól a Paprikakert TÉSZ Kft. is, amelyben szintén volt Simonkának érdekeltsége.
  • A Paprikakert Kft. egy eszközbeszerzésen hetvenmillióért vásárolt eszközöket a Simonkáékhoz köthető Likefest-től uniós pénzből.

A Paprikakert TÉSZ Kft. nemrég került felszámolás alá, a Magyar Termés TÉSZ pedig néhány éve. Utóbbi cég hét év alatt több mint 1,6 milliárd forintot kapott állami és uniós támogatások formájában.

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a dinnye minőségét ellenőrzi Medgyesegyháza határában lévő tízhektáros görögdinnyeföldjén 2011-ben
Fotó: Rosta Tibor/ MTI

A Magyar Termés TÉSZ Kft. felszámolásának elindulásakor Simonka úgy nyilatkozott:

Kapcsolatom hat évvel ezelőtt a szövetkezet vezetőivel megromlott, és azóta a kommunikáció megszűnt. A felszámolás bejelentésén megdöbbentem. Ami biztos, az az, hogy minden termelő és beszállító megkapta azt a pénzt, ami jár neki …

Úgy tűnik, tévedett. A legfőbb ügyész 2017-ben közölte, hogy a szóban forgó társaság 973 millió forintos kárt okozott a hazai és az uniós költségvetésnek. Ez egészült ki a más cégeket is érintő nyomozásban 1,4 milliárd forintra. Az üggyel összefüggésben egyébként házkutatás is volt, igaz, ezt Simonka letagadta.

Nem mellékes körülmény, hogy még a felszámolási eljáráson is jól keresett a politikus köre:

Nagyot kaszáltak a fideszes Simonkáék a 973 milliós kárt okozó cégük felszámolásán
Kirívóan olcsón került vissza a becsődölt társaság ingatlanvagyonának egy része a politikus köréhez.

Százmilliók landoltak Pusztaottlakán

Az ügyészség közleménye alapján vélhetően nem vizsgálták meg azt a tavaly elnyert pályázatot, amelynek értelmében 250 millió forintért építenek kerékpároscentrumot a néhány száz fős Pusztaottlakán úgy, hogy a megyében nem nagyon vannak bicikliutak. A TE-kerj Békésben! nevű projekt megvalósítására a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesület kapott negyedmilliárd forintot, a szervezet elnöke pedig Simonka György azon üzlettársa, aki a hozzá köthető cégek többségében is tulajdonos.

Kerékpároscentrum épül a 370 fős községben, pedig a környéken bicikliutak sincsenek
Elképesztő mennyiségű uniós pénz vándorol Pusztaottlakára.

A különös beruházást Lázár János is megpróbálta védeni. A volt miniszter üdvözölte a turisztikai centrum építését, amit azzal az egyébként hamis érvvel igyekezett alátámasztani, hogy a projekt kerékpárút-építéssel is jár.

Vélhetően az a pályázat sem része az ügyészségi nyomozásnak, amely keretében 600 millió forint brüsszeli pénz érkezik a pusztaottlakai vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére, illetve az sem, hogy 450 millió forintból fejlesztik a község ipari parkját. További érdekesség, hogy az uniós forrásokból ugyanekkora összeg – csaknem félmilliárd forint – jut egy másik iparipark-beruházásra is a közeli Medgyesegyházán. Ezt szintén egy Simonka Györgyhöz köthető társaság nyerte el.

Jó ismerős a pályázatot elbírálók között

Ez utóbbi pénzeket a Top-pályázatok keretében nyerték a Simonkáékhoz köthető szervezetek, ám nem csupán az óriási összeg kiosztása említésre méltó, hanem az is, ahogyan döntöttek a pályázatokról. A Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságának szocilista tagja korábban azt mondta, mindössze egy nap alatt bírálta el a testület a pályázatokat, azok részletes ismerete nélkül. A fideszes többségű testület több mint négyszáz pályázatról döntött vakon. A grémium fideszes elnöke Ruck Márton volt, akinek a szerepe azért sem elhanyagolható, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója egy olyan cégnek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt.

Őshonos állatok és halak 300 millióért

Biztosnak látszik, hogy nem tért ki az ügyészség arra a pályázatra sem, amit viszonylag frissen nyert el a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, amely több szálon is kötődik Simonkához. A szervezet 300 millió forint támogatást nyert arra, hogy őshonos állatokat mutasson be a dél-békési térségben.

Simonka 300 millióért mutogathat őshonos dél-békési állatokat
„Látógatóbaráttá" tesznek ennyiért egy farmot, hogy a látogatók megszerethessék az állatokat.

De olyan eset is előfordult, hogy a politikus körében lévő társaság, a Likefest Kft. 60 millió forintot nyert 2014-ben arra, hogy medgyesegyházi telephelyén korszerű szerelőcsarnokot építsen fel, ahol gépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek javítását, karbantartását, felújítását fogja végezni.

A csarnokot végül Békéscsabán építették fel, és hamar benőtte a gaz.

Simonka akkor a Magyar Nemzetnek azt állította, nem ismeri a fejlesztés részleteit, de hozzátette, hogy egyes családtagjai, üzlettársai és ismerősei is feltűntek a támogatást elnyerő cégben.

Örülök neki, ha az ismerőseim jól boldogulnak.

– mondta.

Nem egyedülálló eset, hogy Simonkáék máshol valósították meg az uniós pénzből nyert projektjüket. Hadházy Ákos korábbi LMP-s politikus nyomozta ki, hogy Simonkáék cége egy olyan tótkomlósi telephely fejlesztésére kapott 50 millió forintot, ami sosem volt a tulajdonában. Az összeget aztán valójában egy orosházi autómosó építésére használták.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az apróért is lehajoltak

Emlékezetes, hogy a kormánypárti politikus felesége még egy lakossági pályázaton is tarolt. A Blikk írta meg, hogy néhány éve egy napkollektor-pályázaton Simonka hitvese is indult, és három vidéki ingatlanukra is elnyerte a maximumhoz közeli összegű támogatást. Összesen közel 2,4 millió forinttal támogatta az állam a politikus családjának napkollektorait.

Simonka a nyilvánosság előtt rendre tagadta, hogy cégei lennének, ám arra nemrég hívta fel a figyelmet Hadházy, hogy a fideszes képviselő Kardoskút önkormányzatának januári testületi ülésén már azt állította, hogy jól menő cégei vannak. A fideszes országgyűlési képviselő a hivatalos jegyzőkönyv szerint azt mondta:

Pusztaottlakán vannak a családi vállalkozásaim, egész jó jövedelemmel, ezért egy kicsi falu lakosságának figyelembe vételével magas az adóbevétele.

Mindez azért is érdekes – hívta fel a figyelmet Hadházy –, mert Simonka a nyilvánosság előtt mindig tagadta, hogy különböző gazdasági vállalkozásokban lenne érdekelt. Sőt, vagyonnyilatkozataiban sem szerepelnek azok a jó jövedelemmel működő cégek, amiket emlegetett.

Simonka egyébként különös higgadtsággal fogadta, hogy az ügyészség felfüggesztetné a mentelmi jogát, illetve, hogy gyakorlatilag egy komplett vádiratot állított össze ellene.

A Facebookon azt írta:

Igen, hallottam én is a híreket, ami a mentelmi jogom visszahívásáról szól. Ez annyit jelent, hogy engem is meg lehet hallgatni az említett ügyben. Magam sem értem, de természetesen állok elébe minden kérdésnek annak érdekében, hogy mielőbb kiderüljön az igazság.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik