Belföld

Iskolagyümölcs-mutyi: megszereztük a furcsa szerződést

A milliárdos iskolagyümölcs-program munkáira egy frissen alapított cég jelentkezett be a termelőknél, aki 10%-ot kért volna a "továbbfoglalkoztatásért". A Hír24 megszerezte a szerződést, benne a 10%-os sarcról szóló résszel.

Fotó: Northfoto

Egy cég mind fölött

A magyar kistermelőknek és a kisiskolásoknak egyaránt egy igen kedvező lehetőség volt az úgynevezett iskolagyümölcs-program, amelynek keretében a termelők friss gyümölcsöt szállítottak az általános iskolákba. A program évekig zökkenőmentesen működött, majd az iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) váratlanul olyan közbeszerzést írt ki, amely teljesen kizárta volna a kistermelőket az ügyletből. A munkára egy frissen alapított cég jelentkezett be a termelőknél, aki 10%-ot kért volna a “továbbfoglalkoztatásért”.

Az iskolagyümölcs-programmal kapcsolatban kiírt pályázaton a kistermelők szerint csak egyetlen cég nyerhetett volna, a közbeszerzési eljárás kiírása előtt néhány héttel, április 17-én alakult Magyar Iskolagyümölcs Kft. A cégnek két tulajdonosa van, az egyik az a Paprikakert TÉSZ Kft., amelyben a ceginfo.hu adatai szerint tulajdonrésszel rendelkezik Simonka György fideszes polgármester, országgyűlési képviselő és felesége, Simonka Györgyné.

A feltételekből azt lapunk nem tudta egyértelműen kiolvasni, hogy azok egyetlen cégre lettek volna kiírva, az viszont biztos, hogy a korábbiakhoz képest nagyon megszigorították a szabályokat, így a kistermelők teljesen kiestek a szórásból. Elvárás volt például, hogy a részvételre jelentkező az elmúlt 3 évben teljesítsen 1 darab, legalábbb 22 millió(!) forint értékű zöldség-gyümölcs promócióra vonatkozó szerződést.

Érdekes, hogy épp ennyit költött nemrégiben a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal közösen a Simonka György által vezetett Magyar Dinnyeszövetség. Ezt a pénzt kormányzati támogatással a magyar dinnye fogyasztásának ösztönzésére fordították. A pályázati feltételek visszásságairól bővebben itt olvashatsz.

Tíz százalék

Nem ez volt az egyetlen érdekesség a közbeszerzésben. Mint az egyik termelői szerveződéstől (TÉSZ, amely a termelőket tömöríti) megtudtuk, a Magyar Iskolagyümölcs Kft. e-mailben kereste meg őket, amelyben azt kérték, hogy írjanak alá egy alvállalkozói szerződést.

A szerződés június 7-én kelt, tehát három nappal azután, hogy a kiírás megjelent az uniós értesítőben. Az e-mailt június 10-én küldték el, három nappal a jelentkezési határidő lejárta előtt. A levélben azt kérték, hogy még aznap írják alá a szerződést és küldjék vissza. A dokumentum alapján a Magyar Iskolagyümölcs Kft. célja, hogy országos lefedettségű rendszert alkotva induljon a KLIK közbeszerzésén. Az országos lefedettségre azért fontos, mert minél több régiót le tudott fedni a pályázó, annál több pontot kapott az értékelésnél.

A megkeresett TÉSZ-t a kft a közbeszerzési eljárás keretében mint alvállalkozót jelölte volna meg, akinek szinte ugyanazt a munkát kellett volna elvégezni, mint a korábbiakban, csak már mínusz 10%-ért. “A teljesítés teljes értékének 10%-a az organizációs tevékenységért, valamint a kisérő intézkedések lebonyolításáért a Fővállalkozót illeti. A fentieknek megfelelően Alvállalkozó a teljesítés teljes értékének 90%-át számlázhatja ki, amelyet számlaértéknek nevezünk” – áll a dokumentumban.

Itt vannak a szerződések

A Hír24 megszerezte és közzéteszi az alvállalkozói szerződést valamint az ahhoz tartozó Általános Szerződési Feltételeket. Az anonimizált alvállalkozói szerződést ezen a linken nézheted meg, az Általános Szerződési Feltételek anonimizált változatát pedig erre a linkre kattintva olvashatod el.

Az ügyben kerestük a Magyar Iskolagyümölcs Kft. ügyvezetőjét, aki délutánra ígért választ. A furcsa pályázati feltételek kapcsán megkeresetük a KLIK-et is, ám ők írásban azt közölték, kérdéseinkre a tegnapi közleményük a válasz. A közlemény arról szólt, hogy a KLIK inkább visszavonulót fúj, és visszavonják a közbeszerzést.

Folytatjuk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.