Közélet

Politikai nyomásgyakorlással szorítanák ki a Politikatörténeti Intézetet a Kossuth térről

Miközben július 6-án a Fővárosi Ítélőtábla határozata megállapította, hogy a Politikatörténeti Intézet (PTI) jogszerűen használja a Kossuth téri Igazságügyi Palota épületét, a kormánypárti Magyar Idők azzal igyekszik nyomást helyezni az intézetre, hogy – mint írták – ha nem költöznek ki év végéig, a Kúria kénytelen lesz Esztergomba áttelepülni.

Vagyis a kormánysajtó a bíróság jogerős döntése ellenére szorgalmazná a szervezet költözését, miközben a PTI ügyvezető igazgatója szerint semmilyen csereingatlant nem ajánlott fel az állam.

Földes György a 24.hu-nak elmondta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a PTI évek óta pereskedett az 1896-ban eredetileg a Magyar Királyi Kúria számára emelt épület használati jogáról.

A pert hat hónapra fel is függesztették, hogy egyeztetést kezdeményezzenek a felek, ám végül az állam kezdeményezésére tovább folyt az eljárás, ami most lezárult. Igaz – tette hozzá –, felülvizsgálati kérelemmel élhet az állam a Kúria felé.

Ugyanakkor ez a lépés igencsak kellemetlen helyzetbe hozná a Kúriát, ugyanis  éppen a legfelsőbb bíróságot költöztetnék a Politikatörténeti Intézet által használt épületbe.

Földes hozzátette, bár a kormány az elmúlt hat évben mindent megtett annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a működésüket és kiköltöztesse őket az épületből, ők mégis hajlandóak a megegyezésre.

Soha nem állítottuk, hogy nem költözünk ki

– mondta. De a megegyezéshez – folytatta – szükséges megállapodni a Kossuth téri ingatlan használati jogának ellenértékéről, továbbá egy megfelelő csereingatlanról. Ez máig nem történt meg – mondta.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik