Közélet

Hatan fulladtak a Dunába három nap alatt

A rendőrség emlékeztet, hogy a folyóban csak a kijelölt helyen lehet fürdeni, a fővárosi szakaszon nincs ilyen hely.

Július 7. és 9. között hatan fulladtak meg a Duna magyarországi szakaszán, többségükben a főváros területén fürdőzők.

Ennek kapcsán Barnácz István, a kapitányság vezetője hangsúlyozta: a főszabály szerint a Duna valamennyi, városokon átvezető szakaszán, így Budapest egész területén tilos a fürdőzés, illetve máshol is csak a kijelölt helyeken szabad úszni.

Elmondta: az idén már 35-en fulladtak a Dunába, a baleseteket pedig többnyire emberi felelőtlenség okozta.

Figyelmeztetett arra, hogy a Duna mint nemzetközi vízi út rendkívül veszélyes. A folyó uszadékokat sodor, kis területeken is szélsőségesen ingadozó a víz hőmérséklete, jelentős a hajóforgalom és az épített partfalak miatt különösen a városokban erős a hullámzás.

Különösen frekventált, így veszélyes helynek számít a többi között a Római-part, a Margitsziget, a Hajógyári-sziget és a Kopaszi-gát, közlése szerint ezeken a területeken fokozott ellenőrzést végeznek.

Hozzáfűzte: az elsődleges céljuk nem a büntetés, hanem a figyelmeztetés, a balesetek megelőzése. Annál is inkább, mert a Dunában nem elegendő az úszásjártasság. Ugyanis azoknak a 80 százaléka, akik a folyóban lelték a halálukat, tudott úszni, és az emberek általában a parttól mindössze 15-20 méterre fulladnak a vízbe.

Különös kockázatot jelent az alkoholfogyasztás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek – tette hozzá.

Arról is szólt, hogy 14 évnél fiatalabb gyerekek számára a vízi járműveken kötelező a mentőmellény viselése, illetve motoros hajó csak a megfelelő jogosítvánnyal vezethető. 

A hajózási szabályzat minden vízi jármű esetében meghatározza a kötelező felszereléseket, amelyeket ellenőriznek is – mondta az alezredes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik