Üzleti tippek

Az adat az új olajkincs – Így értékelődik fel a helyi szolgáltatók szerepe

Getty Images
Getty Images
Az adatok értékének nagysága ma már szinte a kőolajéval vetekszik, hiszen ez az új „nyersanyag” nélkülözhetetlen a világgazdaság számára. A vállalatok és a felhasználók rengeteg információt gyűjtenek, illetve osztanak meg magukról, és korántsem mindegy, hogy mi történik ezekkel az adatokkal, hol és hogyan tárolják azokat, hogy biztonságban legyenek. Az Európai Unió célja egy közös európai adatpiac megteremtése, amelyben fontos szerep juthat a regionális és helyi szolgáltatóknak, így az Invitech-nek is.

Ahogy a 2020-as évet, úgy 2021-et is az adatvagyon-gazdálkodás évének tartják az informatikai szakértők. Ha ez elmúlt időszakot nézzük, akkor is jól látható, hogy cseppet sem lanyhult a nagyvállalatok digitalizációs trendje. Ráadásul egyre nagyobb az igény arra, hogy a cégek hasznosítani tudják az üzleti folyamatok során keletkező adatokat. Éppen ezért folyamatosan törekednek rá, hogy egyre nagyobb arányban helyezzék át folyamataikat a digitális platformokra. Egyre több adat keletkezik, ami az adatelemzési szolgáltatások és technológiák piacának folyamatos bővítését igényli és eredményezi – összegezte szakmai blogján az Invitech.

Elmondhatjuk, hogy elérkezett az adatok kora, és a digitalizáció gyökeresen átalakítja a társadalmakat is, aminek a hatása egyelőre megjósolhatatlan. Már napjainkban is jól érzékelhető az a tendencia, hogy egyre több minden válik adattá a világunkban, ezzel fizetünk és kereskedünk, illetve már a virtuális térben található metajavak is monetizálhatóvá, azaz pénzzé tehetővé válhatnak adatjellegük miatt.

Adatgazdaság és egységes adatunió

Már 2017-ben megfogalmazta az EU az egységes adatunió létrehozásának elvét. Ennek lényege a szabadabb információcsere és új szabályok létrehozása a határokon is átnyúló adatforgalommal kapcsolatban. A törekvés célja az adatkészletek minél egyszerűbb elérése és az adatgazdaság építése – természetesen a személyesnek minősített adatok biztonságos kezelése mellett.

A nyílt piac megalkotására korábban is akadt már kísérlet. A német gazdasági miniszter például tavaly jelentette be a Gaia-X projektet. Ez egy európai kezdeményezés a felhőszolgáltatások és adatközpontok egységes ökoszisztémájának biztosítására, amelyet az uniós adattörvények (például GDPR) szabályoznak.

Az új adatpiac a hozzáfűzött remények szerint Európa gazdasági erejének fontos pillérévé válhat, és ezzel várhatóan csökkenthetne az Egyesült Államokkal és Kínával szembeni technológiai lemaradás. További kiemelt cél a technológiai szuverenitás biztosítása, ami azt jelenti, hogy az európai cégek és partnereik adatai az uniós szolgáltatóknál maradjanak.

Még értékesebbé válnak a lokális szolgáltatók

A Gaia-X fő missziója az európai adatvagyon védelme, amelyben fontos kiemelni a regionális és helyi szolgáltatók szerepét. Azok a szolgáltatók, amelyek saját adatközponti infrastruktúrával tudják a felhőszolgáltatásokat kínálni, sikeresen vehetik fel a harcot azzal a fajta üzletpolitikai, gazdasági és adatvédelmi kockázatokkal szemben, amelyek a közös európai kezdeményezést életre hívták. Így például helyi szolgáltatóként az Invitech és a Gaia-X-et üzemeltető, alapító európai cloudszolgáltatók célja és érdeke azonos.

Az Invitech ereje és megbízhatósága a többi között abban rejlik, hogy saját, budapesti adatközponttal rendelkezik, és nem ázsiai vagy amerikai technológiai óriásoknál tárolja az ügyfelei adatait. Ez a hibrid és multicloud megoldások esetén azt jelenti, hogy a cégek fejleszthetnek és kísérletezhetnek a nagy publikus felhőszolgáltatóknál, de amikor már éles adatokkal dolgoznak, akkor ezek könnyen és gyorsan migrálhatók át az Invitech helyi privátfelhőjébe.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik