Üzleti tippek

Új adók cégautókra

A luxusoknak előnyt, a spórolósoknak hátrányt jelent az új szabályozás, bár szokás szerint kiskapuk most is maradtak.
Február 1-jétől új szabály lépett hatályba a céges személygépkocsik magáncélú használata után fizetendő adóról. Eddig, vagyis januárban utoljára, még csak az után a személygépkocsik után kellett az úgynevezett cégautóadót megfizetni (a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján), amelyeket deklaráltan használtak a vállalkozások magáncélra. Ezt az adót még ki lehetett kerülni nagyon pontosan vezetett útnyilvántartással. Ezentúl tehát teljesen mindegy, hogy használják vagy egyáltalán használhatják-e a személygépkocsit magáncélból, ha az autó után költséget számolnak el, cégautóadót kell fizetni. Az új adó bevezetésének célja az volt, hogy minél több céges tulajdonban lévő autó után fizessenek.


A szlovák rendszámmal is?

Minden új adónál vannak nyertesek és vesztesek. Most azok járnak jól, akik értékes és nagy gépjárművet használnak. Egy új prémiumkategóriás (15 milliónál drágább) jármű után az eddigi 112 ezer forint szja és a 28 ezer egészségügyi hozzájárulás helyett most mindössze 15 000 forint adót kell fizetni, sőt ebből még levonható a súlyadónak hívott gépjárműadó is. Rosszul jár viszont az a cég, ahol egy öt évnél régebben vásárolt, használt kisautó van a cég tulajdonában. Ebben az esetben eddig alig négyezer forintot, míg ezután hétezer forintot kell fizetni. Nem úszták meg az adófizetést azok sem, akik különböző adókerülési trükkök miatt például a szomszédos Szlovákiában regisztrált, szlovák rendszámú autóval közlekednek Magyarországon, de az autók költségeit magyar vállalkozásban számolják el. Ellenben ha a költséget is szlovák vállalkozás számolja el, azt nem tudja a magyar állam adóztatni.

Adózz, fizess!

  • A nem magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsik után.
  • Az után a magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsi után, amely után – ha a költségelszámoló magánszemély
  • az szja-törvényben tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást vagy
  • ha a költségelszámoló nem magánszemély, például egy bt., a számviteli törvény szerint költséget, ráfordítást számoltak el.

Azonban nem kell adót fizetni azon a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után, amelynek használatával összefüggésben a tulajdonos vagy a személygépkocsi magánszemély használója – költségei ellentételezésére csak az szja-törvényben meghatározott összegű térítést kapja, vagy ha ennél magasabb összegű térítést kap, de azzal szemben tételes költségelszámolással nem számol el, vagyis az adómentes részen felüli térítést teljes egészében leadózza.

No, de ki az alany?

Az adó alanya a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Abban az esetben, ha az adó tárgya pénzügyi lízingbe adott személygépkocsi, akkor az adóalany a lízingbevevő, s nem a jármű tulajdonosa. A tartós bérletbe vett személygépkocsik esetén azonban az adó alanya a tulajdonos, a bérbeadó.

A belföldi nyilvántartásban nem szereplő, vagyis külföldi rendszámú személygépkocsi után az fizeti az adót, aki a személygépkocsi után költséget számolt el.

Mekkora summát?

A fizetendő havi adó, amelyet negyedévente kell az adóhatóságnak egyben megfizetni, az 1600 cm3-es motor alatt 7000 forint, míg minden más személygépkocsi után 15 000 forint.

A negyedévre fizetendő cégautóadóból levonható a személygépkocsi után megfizetett gépjárműadónak a negyedév azon hónapjaira jutó része, amelyben az adott személygépkocsi után cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt. Ennek feltétele, hogy az adóalany a gépjárműadót határidőben befizesse. Ha az önkormányzat késedelmes adókivetése miatt a gépjárműadót később kell megfizetni – vagyis nem érkezett meg a határozat március 15-éig –, mint az adott időszakra vonatkozó cégautóadót, akkor ez utóbbi adó levonását önellenőrzéssel lehet érvényesíteni. Ha a két adó megfizetésére két különböző személy kötelezett, a levonás nem érvényesíthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik