Üzleti tippek

A Marketing&Média 2. számának hírei

Marketing

Nevet vált a Pannon GSM

Név- és arculatváltásra készül a Pannon GSM Rt. – tudta meg a Világgazdaság. A váltást valószínűleg nem az anyacég márkanév-egységesítése indokolja, hiszen a norvég Telenor külföldi leányvállalatai jelenleg is megvásárláskori nevüket használják. A lépést a technológiaváltás magyarázhatja, miután jönnek az újabb, már nem GSM-alapú fejlesztések.

Márkakampány idén is

Február 1-jén elindult a Magyar Márkaszövetség hetedik reklámkampánya, amely a gyártói márkák megbízhatóságára kívánja felhívni a fogyasztók figyelmét. A közös marketingakciót elsősorban a hazai vásárlási szokások árközpontúsága indokolja. A résztvevő tagvállalatok: Beiersdorf, Bunge, Gyermelyi, Henkel, Masterfoods, Nestlé, P&G, Sara Lee, Stollwerck és Unilever.

Szentkirályi nevezetességek

Januártól hazánk nevezetes épületei és tájegységei láthatóak a Szentkirályi ásványvíz palackok címkéin – írja a Marketinginfó. A sort a Parlament nyitja, majd minden egymilliomodik palacknál egy újabb magyar nevezetesség jelenik meg a címkén. A kezdeményezéssel a cég célja Magyarország építészeti örökségének megőrzése és népszerűsítése, itthon és külföldön.

Közeleg az Interaktív Marketing Konferencia

Május 11-én Interaktív Marketing Konferenciát rendez az Arcus Interactive Group és a Sanoma Budapest Zrt. Az egész napos, budapesti helyszínű esemény külföldi és hazai előadói az interaktív marketing neves elméleti szakértői és gyakorlati művelői lesznek.

Média

Kivonul az Active Verlags


Az első ízben 2003 augusztusában megjelent Sztárok Magazin utolsó lapszáma került a standokra a napokban. A hazai piacon egy lappal jelen lévő Active Verlags Lapkiadó stratégiai irányvonalainak megváltozásával indokolja kivonulását – írja a Napi Online. A korábbi tervek szerint a magyar kiadás első eleme lett volna egy Közép-Kelet Európai lapcsoportnak, a terjeszkedés azonban nem a várt ütemben alakult, ezért a vállalat a Sztárok Magazin megszüntetéséről és – a korábbi tervekkel ellentétben – a Nyugat-Európai terjeszkedés mellett döntött.

Megszűnt az Állás és Karrier

Nem volt hosszú életű az első számával 2005 áprilisában startoló Állás és Karrier című hetilap, amely nem sokkal az indulás után átalakult, januártól pedig – egyelőre – nem jelenik meg – írja a Világgazdaság. Bár a lap rosszul fogyott, a tulajdonosok meggyőződése, hogy ilyen lapra szükség van, ezért hamarosan új álláspiaci kiadvány megjelenését tervezik, amelyben előreláthatóan 70–75 százalék lesz a hirdetések aránya, míg a fennmaradó felületen aktuális állás- és munkaerő-piaci információkkal foglalkoznak majd.

Vadászmagazin a Lariviere-től

Vadászlapot jelentet meg februártól a Hamu és Gyémánt Kiadó érdekeltségéhez is tartozó Lariviere Magazinkiadó. A negyedévente tízezer példányban megjelenő ÉlményVadász Magazint azoknak az „A” státuszú döntéshozóknak szánja a kiadó, akiknek a vadászat kikapcsolódást, és nem munkát jelent.

Megújult az Otthon

Január 26-án megjelent februári lapszámával új formában mutatkozott be az Otthon lakberendezési folyóirat. A lap mostantól nőiesebb, magazinosabb stílusban, szélesebb tartalommal kerül az olvasókhoz. A megújulást nagyszabású kampány kíséri.

Indul Széles legújabb tévéje

Március második felétől a tervek szerint teljes gőzzel üzemel a Vital TV, de már ezt megelőzően is egy-egy órában jelentkezik az Echo televízió képernyőjén – közölte a Napi Gazdasággal Óvári András, a Vital TV Zrt. igazgatósági tagja. Óvári elmondta: nem egy újabb extrém sportcsatornát akarnak indítani, hanem olyan életmód-televíziót, amelyből a nézők arról tájékozódhatnak, hogy miként élhetnek teljesebb életet.

Ügynökség

Megalakult a Café Creative


Simon Zoltán vezetésével január elsejével megalakult a Café-csoport sorrendben kilencedik vállalata, Café Creative néven. A klasszikus kreatív reklámügynökségi szolgáltatást nyújtó Creative, akár a többi Café cég, csoport szinten részt vesz az integrált kommunikációs kampányok kivitelezésében, de önálló szereplője saját szakmai területének.

Új ügyfél a Privynél

Az egykori budapesti SZOT szálló helyén épülő ingatlanfejlesztés beruházója, a Pro-Hill Kft., a Privy Council Communicationst választotta stratégiai kommunikációs tanácsadójának. A megállapodás értelmében a Privy feladata, hogy tanácsadóként segítse az Excelsior Budapest Spa ingatlan-beruházás kommunikációját. A megbízást a cég meghívásos pályázaton nyerte el.

Új pr ügynökséggel TELE2

Egy meghívásos pályázat eredményeként február 1-jétől a Próbakő Kommunikációt bízta meg pr-tevékenysége koordinálásával a TELE2. Emellett létrehoztak egy sajtószóvivői pozíciót is, amelyet Gosztonyi Csaba fog ellátni.

Két tendergyőzelemmel a GGK

A GGK Direct Kft. nyerte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság pr tenderét – tudta meg a BTL.hu. A cég rendezvényszervezés és issue management területen végez stratégiai feladatokat a 2008-as pekingi Paralimpiáig. Szintén a GGK Direct győzött a Chevrolet regionális dm tenderén, amelynek keretében az ügynökség a régió 17 országában bonyolítja a Chevrolet Aveo bevezetésének dm-kampányát.

Nevet változtatott a KreatívART

Az elmúlt években kibővítette szolgáltatásainak körét a korábban KreatívART Stúdióként működő ügynökség, és mára már full service reklámügynökségként szerepel a hazai piacon. A társaság a profilbővítés kommunikálását névváltozással is erősíti, így januártól KreatívART Reklám-ként folytatja tevékenységét.

A Mirai a Szépművészetinek dolgozott

El Greco, Velázquez és Goya festményeit is bemutató interaktív kommunikációs csatornát tervezett a Szépművészeti Múzeum megbízásából a Mirai Interactive. A weboldal részletesen bemutatja a január végén nyílt kiállítás műveit, művészeit, interaktív eszközeivel pedig közel hozza egymáshoz a nagyívű gyűjteményt és közönségét.

Kutatás

Az érzelmes reklámok nem hatékonyak


A fogyasztók érzelmeit megszólító hirdetések nem generálnak eladásokat – számol be egy új kutatás eredményéről a Marketinginfó. A Center for Emotional Marketing által elvégzett elemzés kimutatta, hogy miközben a pusztán érzelmi megközelítésre építő hirdetések létrehozzák a kötődést a fogyasztóval – az attitűdök megváltoztatását lehetővé tevő hihető információk hiánya miatt – a későbbiek során nem tudnak erre a kapcsolatra hatásosan építeni. A pusztán érzelmi hatást célzó reklámok éppen ezért a márka jó hírnevét segítenek ugyan építeni, ám az eladások növelésére képtelenek.

Karrier

Winkler a T-Mobile élén


Január 20-től Winkler János a T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója. A távközlési társaság közleménye szerint Winkler János tisztsége a T-Mobile Rt. Magyar Telekomba történő beolvadásának cégbírósági bejegyzését követően átalakul, és a Magyar Telekom mobilszolgáltatásokkal foglalkozó üzletágának vezetője, s egyben a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese lesz.

Új főtitkár a MAKSZ-nál

Új főtitkára van a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségének (MAKSZ), miután Takács Krisztián, három hónap elteltével, közös megegyezéssel távozott a szervezettől. Helyét Récsán Gábor vette át, aki eddig projektvezetőjeként segítette a MAKSZ munkáját. Az új főtitkár korábban a Malévnél csoportvezetőként dolgozott, majd három éve került a szakmai szervezethez, ahol többek között a btl-tagozat működéséért volt felelős, továbbá olyan rendezvények megvalósításában vett részt, mint az Arany Penge Kreatív Reklámfesztivál vagy a MAKSZ Reklámbál.

Új ügyvezetés a Motor-Presse Budapestnél

A Motor-Presse Budapest és Dietmar Metzger január végén közös megegyezéssel megvált egymástól. Az ügyvezetést átmenetileg Maike Schlegel veszi át, aki 2005. december 1-je óta a kelet- és közép-európai régió ügyvezetői posztját tölti be a Motor-Presse Internationalnél. Ezentúl Schlegel irányítja majd a közelmúltban alapított joint venture vállalat, a manager magazin Budapest Kft. ügyeit is.

Kinevezések a Borsodi Sörgyárban

Február 1-jétől Baja Sándor, a Borsodi Sörgyár Rt. korábbi marketingigazgatója veszi át a vállalat kereskedelmi tevékenységének irányítását. A marketingosztály vezetése ezentúl Kónya Viktor feladata, aki marketingmenedzserként felel a vállalat valamennyi márkájának kommunikációjáért. Kónya Viktor a Borsodi termékcsalád marketingfeladatait koordináló team tagjaként 5 éve dolgozik a vállalatnál.

Változás az Est Indoor élén

Bartucz László távozásával ez év elejétől Kosztolánczy György vette át az Est Indoor vezetését. Kosztolánczy korábban a cég kereskedelmi és marketingigazgatójaként koordinálta az értékesítési folyamatokat, és részt vállalt az Est Indoor brandet érintő marketingstratégia kidolgozásában. Január elsejétől többek között feladata az Est Média portfóliójába tartozó egyéb brandekkel történő stratégiai együttműködés megvalósítása.

Bővült a Publicis csapata

Január elejétől a T-Online account directoraként erősíti a Publicis csapatát Kocsenda Miklós. A szakember a Magyar Könyvklub marketingigazgatói székéből érkezett az ügynökséghez.
Váradi Miklós strategic plannerként csatlakozott a Publicishez, ő korábban szabadúszóként dolgozott mint planner, azt megelőzően pedig a McCann Erickson munkatársa volt.

Üzletág igazgató a Pöttyösnél

Januártól új taggal bővült a Friesland Hungária Zrt. menedzsmentje. Sipos Judit Pöttyös Üzletág Igazgatóként csatlakozott a vállalathoz. Az eddig marketing területen vezetői pozíciókat betöltő szakember a Sara Lee-től érkezett a Friesland csapatába.

Frankó a Noe’s Ark-nál

Frankó Rita a Noe’s Ark új ügyfélkapcsolati igazgatója. A poszt Mészáros Kinga távozásával üresedett meg tavaly nyáron. Kinevezését megelőzően Rita a Carlsberg Hungary marketingigazgatója volt, korábban pedig a McDonald’s national marketingmenedzsereként, illetve a Pepsi group brandmenedzserként dolgozott.

Új munkatárs a neo-nál

Januárban új projektvezetővel bővült a neo. Dénes Hajnalka a hat Reklámügynökség interactive divíziójából igazolt át az ügynökséghez.

Személyi változások a Sara Lee-nél

Katus Lászlót nevezték ki a Douwe Egberts kávé divízió igazgatói posztjára. A szakember a magyar és az osztrák részlegeket irányítja, és a divíziók marketing, sales és pénzügyi stratégiájáért is felelős. Katus a Dreher Sörgyárak Kft.-től érkezett a Sara Lee-hez.
Páris László a cég export- és üzletfejlesztési igazgatójaként dolgozik a továbbiakban, ő korábban a Győri Keksz Kft. regionális export igazgatója volt.
Szintén új munkatárs a Sara Lee-nél Bóné Tímea, aki a gyesen levő Edőcs Erikát váltja a pr igazgatói székben.

Új hirdetési menedzser a Reflexnél

Januártól új hirdetési menedzser csatlakozott a Reflex magazin hirdetésszervező csapatához. Petrányi Krisztina a 168 Órától érkezett a Verlag Dashöfer kiadásában havonta megjelenő magazinhoz.

Marketing

A Google a legbefolyásosabb márkanév


A második helyre kényszerítette a Google az Apple-t a világ legbefolyásosabb márkaneveinek toplistáján, amelyet a Brandchannel.com állít össze évente, 2500 ember szavazatai alapján. A globális versenyben 2005-ben – a nálunk is egyre népszerűbb nettelefoncég – az eBay által szeptemberben felvásárolt Skype lett a harmadik, negyedik helyen a Starbucks kávézólánc, ötödiken pedig az Ikea végzett.
A regionális toplisták meglehetősen eltérnek a globálistól. Az ázsiai-csendes-óceáni térség listaelsője a Sony lett a Toyota és a Samsung előtt. Európában és Afrikában az öreg kontinens márkái győzedelmeskedtek: a finn Nokia lett az aranyérmes, amely a 2004-es negyedik helyről tornázta fel magát az elsőre, a svéd Ikea pedig a második legbefolyásosabb brandnek bizonyult. A Skype – amely az összes listán tavaly bukkant fel először –, a harmadik helyezett lett, csakúgy, mint globális viszonylatban. Dél- és Latin-Amerikában a Corona sör győzött a Bacardi rum és a spanyol Telefónica mobilcégnek a térségben népszerű szolgáltatása, a Movistar előtt.
Észak-Amerikában az Apple és a Google párharcából az előbbi került ki győztesen, a dobogó harmadik fokán a Starbucks végzett, negyedik lett a Target áruházlánc, és ötödik a többszörös Tour de France-győztes kerékpáros, Lance Armstrong.
A Brandchannel listája más hasonló szavazásokkal ellentétben nem veszi figyelembe egy-egy márka piaci értékét (az olyan listákon rendre a Coca-Cola végez az élen); ebben az esetben a válaszadóknak csak arra a kérdésre kell válaszolniuk, hogy szerintük melyik márkanév volt a legnagyobb hatással életünkre 2005-ben. A hatás elméletileg negatív is lehet, bár a végeredményt nézve 2005-ben egyértelműen pozitívumaikért kerültek fel a brandlistára a márkák.

Marketing

Imázs-szakértő a Hamasznál


Az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) 180 ezer dollárt fizet egy imázs-tanácsadónak, hogy győzze meg az európaiakat és az amerikaiakat: szervezetük nem egy vallási fanatikusokból álló csoport, akik élvezik az öngyilkos bombamerényleteket és utálják a zsidókat. A Hamasz célja, hogy média-tanácsadó segítségével javítsanak a szervezetről kialakult képen, és a csoport arra is számít, hogy ezáltal az Egyesült Államok és Európa is elismeri majd. Nashat Aqtash feladata, hogy megpróbálja meggyőzni a befolyásos külföldieket afelől, hogy a Hamasz lényegében egy olyan békés szervezet, amely rákényszerült a harcra, ám most elkötelezte magát: erőszak helyett a politikán keresztül viszi véghez céljait.
A felkért szakember első lépésként rögtön azt tanácsolta a vezetőknek, változtassanak retorikájukon: ne hangoztassák például, hogy el akarják pusztítani Izraelt. Ehelyett a palesztinok szenvedéseiről beszéljenek, és hogy véget kell vetni a nélkülözésnek. Ezt megértik, és el tudják fogadni a külföldiek is – érvel a tanácsadó. Azt is megemlítette, hogy nem sokat használ a szervezetnek, ha megünneplik az öngyilkos merényleteket, és érdemes lenne visszafesteni a nevetségesnek tartott henna-vörös szakállukat is. Egy másik tanács az volt, hogy hangsúlyozzák, nem antiszemiták.
A tanácsadó saját bevallása szerint ellenzi a gyilkosságot, és szerinte nem kellene civileket ölni. Az ártatlan izraeliek halálát ugyanis negatívan ítélik meg, és terrorizmusként értékelik. Aqtash állítja, hogy ő nem tagja a Hamasznak, és azt sem tudja, honnan jön az a pénz, amiből őt kifizetik, ugyanakkor gyakran többes szám első személyben beszél a szervezetről.

Média

Szigorítanák a médiatörvényt


A hatályos médiatörvényhez képest igencsak nagy változásokat hozna a médiában a nemrég szakmai vitára bocsátott médiatörvény-tervezet, amelyet az ORTT által felkért tíztagú szakértői bizottság készített el.
A tévénézők és rádióhallgatók számára a törvény leglátványosabb eleme az lenne, hogy a közszolgálati televíziók (és rádiók) nem sugározhatnának reklámot. Cserébe a parlament hat évre előre rögzítené a támogatás összegét, amelyet valamilyen módon a gazdaság teljesítményéhez kötnének. (A tervezet készítőinek tervei szerint vagy a GDP vagy a költségvetés bizonyos százalékát kapnák a médiumok, és ez a parlament összetételétől független összeg volna.) A lépéssel az MTV évente 3–4 milliárd forintos reklámbevételtől esne el, így az összeg a jövőben a más adók bevételeit növelhetné. Mindennek akár örülhet is a kereskedelmi adók nagy része, azonban a piac legnagyobb szereplőinek egyes jogait is módosítaná az új törvénytervezet: az elképzelések szerint ugyanis a médiumok csak saját reklámidejüket értékesíthetnék, senki másét.
A tervezet igen komolyan veszi a tartalomszabályozás kérdését is. Az ORTT Panaszbizottsága helyett egy Pártatlanságot és Kiegyensúlyozottságot Felügyelő Tanács vizsgálná a törvénysértőket, és adott esetben akár 250 millió forintra is büntethetné a médiumokat. Az ORTT jelenlegi felemás jogi státusza pedig egyértelműbbé válna. A testület állapítaná meg például a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatot, a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események jegyzékét, illetve évente a főműsoridő kezdetét és végét. Továbbá jó néhány jogkört kapna a ma még nem szabályozott digitális műsorszolgáltatáshoz kapcsolódóan is, például hogy egy frekvenciasáv egy adási csatornáján, azaz egy adott multiplexen belül ki kapjon műsorszolgáltatásra lehetőséget.
A tervezetnek szintén kritikus része a médiakoncentráció. A szabályozás a televízióknál 30 százalék feletti közönségaránynál tiltaná meg a további terjeszkedést, de figyelembe vennék a szomszédos piacokat is, és ha egy bizonyos szereplő ott is jelentős befolyással bír, akkor ez a korlátozás akár alacsonyabb itthoni részesedésnél is életbe léphetne.
Az új médiatörvényről 2-3 hónapos szakmai vita valószínű – mondta Bogdán Tibor, a tervezetet elkészítő grémium vezetője, aki szerint ez év végén vagy 2007 elején kerülhet az országgyűlés elé az anyag.

Média

A fiatalok egyre kevesebbet tévéznek

Az internet egyre fontosabb helyet foglal el az európai fiatalok életében, akiknek az utóbbi években fokozatosan átalakul a médiafogyasztási szokása – állítja egy tanulmány, amelyet a European Interactive Advertising Association tett közzé. Egy felmérés során nyolc országban 7000 fiatalt kérdeztek meg a médiafogyasztási szokásairól, s a Londonban publikált adatok szerint az internet más médiumok rovására történő gyors térnyerése tapasztalható a most felnövő nemzedék életében.
A tanulmány megállapításai szerint az internet gyors terjedése miatt a 15–24 év közötti fiatalok csaknem fele (46%) a korábbinál jóval kevesebbet nézi a tévét, 34 százalékuk kevesebbet telefonál, 33 százalékuk kevesebbet olvas, és 22 százalékuk kevesebbet rádiózik. Az internet ennek következtében napjainkban a televízió (31%) és a rádió (27%) után a harmadik helyre került (24%) a médiumok körében, s az előrejelzések szerint hamarosan az élre tör, mint ahogy erre a legfrissebb amerikai adatok is utalnak.
A felmérés szerint a fiatalok a világhálón elsősorban a zenéket keresik. Negyedük már csak online vásárol, a hagyományos hanglemezboltokat nem is látogatja. A másik fontos érdeklődési területük a játék: 40 százalékuk állította, hogy az előző héten ellátogatott valamelyik kedvenc játékoldalára, s 17 százalékuk le is töltött valamilyen játékot.
Az internet a mindennapi kommunikáció terén is egyre fontosabb szerepet kap a korosztály életében. A megkérdezettek több mint fele (58 százalék) szívesen és rendszeresen látogat a különböző chat oldalakra, ahol ismerősökkel, haverokkal „beszélget”. Harmaduk telefonál is az interneten, de csak negyedük érez indíttatást, hogy szöveges üzeneteket, híreket küldözgessen az ismerősöknek.

Reklám

Beperelik SpongyaBobot?

Törvény elé állíthatják SpongyaBob KockaNadrág jogtulajdonosát, a Viacomot, valamint a Kellogg’s élelmiszergyártó céget, mert egyes amerikai fogyasztóvédelmi csoportok szerint tudatosan tévesztik meg a gyerekeket, amikor junkfoodot reklámoztatnak a rajzfilmfigurával. A Campaign for a Commercial-Free Childhood (Reklámmentes Gyerekkorért Mozgalom) és a Centre for Science in the Public Interest (CSPI, Tudomány a Közérdekért Központ), valamint két szülő a Massachusets államban érvényes fogyasztóvédelmi törvények alapján szándékszik beperelni a vállalatokat.
A gyerekek kedvenc tévéműsora ugyanis az, amikor SpongyaBob a Kellogg’s gabonapelyheit és kekszeit népszerűsíti. A CSPI vezérigazgatója, Michael Jacobson multimédiás agymosásnak és „átoktató kampánynak” minősítette a módszert, hogy rajzfilmfigurákkal próbálják eladni a termékeket. Azért tartja ezt igazságtalannak, mert a gyerekek, különösen ötéves kor alatt, nem tudnak még különbséget tenni a reklám és a SpongyaBob-műsor között, azt hiszik, egy nagyon rövid rajzfilmet láttak. Ráadásul ők éppen abban a korban vannak, amikor nagyon sokat számít testi és pszichológiai fejlődésük szempontjából, hogy megfelelően táplálkozzanak – érvel a CSPI.
A Kellogg’s egy nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy vállalatuk elkötelezte magát a felelős marketing mellett. A Viacom is felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban több olyan programot is kezdeményeztek, melynek témája az egészséges táplálkozás.
A CSPI kutatása kimutatta, hogy a Kellogg’s szombat reggeli televíziós hirdetéseinek 98 százaléka magas cukortartalmú gabonaételeket reklámoz. Michael Jacobson szerint az élelmiszergyártó vállalat tudatos terv szerint járt el, amikor olyan marketingtechnikát alkalmazott, ami arról győzi meg a gyerekeket, hogy ne fogadják el, amit a szüleik a helyes táplálkozásról mondanak. Az amerikai kormány az üggyel kapcsolatosan egy tiltó rendelet meghozatalát tervezi, várhatóan még az idén.

Növekedési pályán marad a reklámpiac

A ZenithOptimedia piackutató intézet prognózisa szerint 2008-ig a globális reklámpiac szereplői mérsékelt fejlődésre számíthatnak. A jelentés szerint 2005-ben világszerte 403, 6 milliárd dollárt költöttek reklámra, s az így elkönyvelt 4,8 százalékos növekedés alig marad el a prognosztizált 5 százaléktól. A piackutató munkatársai azonban figyelmeztetnek, hogy az eredmény némileg csalóka, mert ez az egyre dinamikusabban fejlődő online reklámpiacnak, valamint a feltörekvő országoknak (Brazília, Oroszország, India, Indonézia és mindenekelőtt Kína) köszönhető.
A globális növekedésből legtöbbet az Egyesült Államok profitált. Itt a növekedés ugyan csak 2,9 százalékos volt, de abszolút számokban ez 30 milliárd dolláros pluszbevételt jelentett. A prognózis szerint az amerikai piac a továbbiakban is megőrzi vezető szerepét, de jelenlegi 43 százalékos részesedése 2008-ra 41 százalékra csökken.
Európában 2005-ben 108 milliárd dollárt költöttek reklámra, s ez 3,4 százalékos növekedést eredményezett. 2006-ra további 4,6 százalékos növekedést várnak (113 milliárd dollár), 2008-ra pedig 123 milliárd dollárra fog erősödni a piac. Az elemzők szerint Európában még nagy tartalékok rejlenek, mert a tíz leggyorsabban növekvő reklámpiac közül 2004-ben csak kettő (Nagy-Britannia 6., Spanyolország 10.) volt Európában, és az öt legnagyobb európai reklámpiac (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország) csak 11 százalékát adta a növekedésnek.
A feltörekvő piacok közül a már említett országok külön figyelmet érdemelnek, mert mind az öt ország a tíz legdinamikusabban fejlődő reklámpiac közé tartozik, s 2008-ban a növekedésnek már 25 százalékát adhatják. Ezzel együtt piaci részesedésük még akkor sem lesz jelentős: Kína 3,5, Oroszország 2 százalékkal részesül a globális reklámtortából.
A ZenithOptimedia szerint az elkövetkező években az internetes reklámpiac is dinamikusan fejlődik tovább. A jelenlegi 18 milliárdos „teljesítményével” ugyan csak a globális piac 4,6 százalékát adja, de 2008-ra ez az arány már elérheti a 6,4 százalékot. Napjainkban Svédországban fejlődik leginkább az online reklámpiac, ahol 9 százalékkal részesedik a reklámtortából, s ez az arány 2008-ban elérheti a 12 százalékot.

Online

Perelhetik a milliódolláros pixel-árust


Igencsak eredeti ötlettel állt elő a brit Alex Tew, hogy beiratkozhasson a nottinghami egyetemre, és befizethesse az első félév 10 ezer dolláros tandíját: tavaly létrehozta saját weboldalát, a milliondollarhomepage.com-ot, majd eladta hirdetési felületnek pixelenként egy dollárért, amiért cserébe a kihelyezett logóra kattintva az adott cég honlapjára is el lehet jutni. A minimálisan megvásárolható reklámfelület a száz dollárt érő tízszer tíz képpont volt – ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a hirdetés már látható legyen.
A 21 éves ötletgazda végül több pénzt is szerzett, mint egymilliót, ugyanis az utolsó ezer pixelt árverésre bocsátotta. Az eBay-en lezajlott aukció eredményeként 38 100 dollárral lett gazdagabb, a nyertes diétás termékeket forgalmazó brooklyni online-kiskereskedő, Elijah Kliger pedig egy 20-szor 50 képpontnyi hirdetési felülettel. A legújabb vevő most azonban perrel fenyeget.
Nem sokkal az árverés után ugyanis egy összehangolt támadássorozattal Tew irigyei folyamatosan túlterhelték a honlapot üzemeltető szervert, ezzel közel egy hétig akadályozva annak elérhetőségét. A támadók 50 ezer dollárt kértek azért, hogy megszüntessék a támadást, amellyel kapcsolatban az FBI is nyomozást indított. Tew az esetet honlapján, a blogjában is leírja; eszerint már korábban is kapott zsaroló leveleket, melyek arra figyelmeztették, ha nem fizet, annak egy ilyen támadás lesz a következménye.
A hirdetők a szerződés szerint azonban azért fizettek, hogy a honlap 5 évig biztosítsa reklámjuk megjelenését, és Elijah Kliger a nyertes kiskereskedő most perelni akar. Jogi eljárást még nem kezdeményeztek a fiatalember ellen, de a kiskereskedő ügyvédje azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy perelni fognak hanyagságból elkövetett szerződésszegésért. Leginkább azt sérelmezték, hogy a hirdetés nem került fel rögtön az árverés után a honlapra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik