Üzleti tippek

Fizessen kevesebb szja-t

Érzékelhető adócsökkentés a személyi jövedelemadó-rendszerben sem lesz jövőre, sőt néhány adókedvezmény megszűntetése miatt sokan rosszabbul járnak, mint idén. Már csak ezért is érdemes még idén minden adócsökkentési lehetőséget kihasználni.

A kedvezőtlen költségvetési helyzet miatt a nyáron még úgy tűnt, hogy a beígért szja-csökkentés helyett inkább adóemelés lesz a magánszemélyek jutalma jövőre, ám végül is ez a kedvezőtlen helyzet még sem áll elő. Egyedül talán az évi 4-5 millió forint közötti jövedelemmel rendelkezők járnak kicsit rosszabbul, mivel a nyugdíjjárulék-plafon drasztikus megemelése az ő elvonásaikat növeli leginkább. Az kedvező, hogy az adókulcsok csökkennek, s hogy jövőre is biztosítják – egy kiegészítő adójóváírás bevezetésével – a minimálbér adómentességét. A már tavaly elfogadott szabályoknak köszönhetően jövőre évi 800 ezer forintig 18 százalék lesz az adókulcs, a középső adókulcs 26 százalékra csökken, míg a felső adókulcs évi másfél millió forint jövedelem fölött 38 százalékra mérséklődik. Az adókulcsok csökkentése jó hír, ám vannak kevésbé kedvező változások is. Mindjárt az, hogy 1 százalékot a 3 százalékos egészségbiztosítási járulék 4 százalékra történő emelésével rögtön visszavesznek. Ugyancsak nem örömteli, hogy a nyugdíjreform idején hosszútávra beígért nyugdíjjárulék és magánnyugdíj-pénztári tagdíj adókedvezménye is megszűnik. Az infláció ellenére az adójóváírás összege nem emelkedik, feltételei változatlanok maradnak, kivételt csak a minimálbért keresők képeznek. Mindez annyit jelent, hogy az adójóváírás mértéke jövőre is a megszerzett bér 18 százaléka, de jogosultsági hónaponként legfeljebb 9 ezer forint marad maximum 1 millió 350 ezer forint jövedelemig, 1 millió 950 ezer forintig pedig csökkentett mértékű adójóváírás jár. A minimálbért keresőknél egy új, kiegészítő adójóváírást vezetnek be, hogy a havi 53 ezer forintos minimálbér adómentessége jövőre is biztosított legyen.

Újabb adómentes juttatások:

– a munkáltató vagy a szakszervezet tulajdonában, kezelésében lévő belföldi üdülőben a munkavállalónak és közeli hozzátartozójának nyújtott üdülési szolgáltatás értékéből a minimálbér összege, vagyis idén 53 ezer forint,
– a pályázat útján államháztartási forrásból nyert, Internet-használathoz szükséges számítógép beszerzésére jogosító – évi 50 ezer forintot meg nem haladó értékű – utalvány,
– a munkavállalónak adható étkezés adómentességének értékhatára melegétkeztetés esetén havi 4 ezer forintról 6 ezer forintra, hidegétkeztetés esetén pedig havi 2000 forintról 3500 forintra nő, ráadásul melegétkeztetésnek számít jövőre az étkezőhelyi vendéglátás, a közétkeztetés is,
– a magánszemélynek legfeljebb évi 3 alkalommal adható kis értékű ajándék legnagyobb értéke ajándékonként 500 forintról 5000 forintra nő,
– az adómentes iskolakezdési támogatás összege 10 ezer forintról 15 ezerre növekszik,
– a jelenlegi 500 ezer forintról 700 ezer forintra emelkedik a munkavállalónak adómentesen adható lakáscélú támogatás összege.

Több adókedvezmény feltételei szigorodnak. A lakáscélú hitel törlesztéséhez kapcsolódó adókedvezmény maximuma évi 120 ezer forintra csökken a jelenlegi 240 ezer forint helyett, ráadásul évi 5 millió forint fölötti jövedelemmel rendelkezőknek már egyáltalán nem jár. Nem éppen kedvező az sem, hogy a kedvezmény idejét is korlátozták, legjobb esetben is maximum 5 évig jár.

Megszűnik a jövő évtől a befektetési adóhitel, ráadásul akiknek most van, azoknak legkésőbb 2007. április 20-áig vissza kell fizetni. Akinek van adóhitele, azoknak érdemes lehet erre az évre már nem igénybe venni újra, mert akkor jövő évi visszafizetés esetén igen nagy kedvezményt kapnak. Az adóhatóság egyébként jövő tavasszal mindenkit értesít az adóhiteléről, s a visszafizetéshez kapcsolódó kedvezményekről.
Az adókedvezményekhez kapcsolódóan van némi örömteli hír is: mégpedig az, hogy a háromféle önkéntes kölcsönös pénztárhoz kapcsolódó adókedvezmény maximális összege a jelenlegi 100 ezer forintról 120 ezerre növekszik. Akik az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. január elseje előtt elérik, azoknak pedig a jelenlegi 130 ezer forint helyett 150 ezer forint lesz a kedvezménye.

A kedvező változások között van az az intézkedés is, ami a szakképzésben résztvevő tanulóknak a gyakorlat idejére biztosított jövedelmének adómentességét biztosítja, jövőre például csaknem havi 8000 forintig.

2005-től kezdve egy hónappal kitolódik az szja-bevallási határidő, március 20-ról április 20-ára. S még egy újdonság: bizonyos feltételek esetén az adóhatóság kivetéssel állapítja meg a fizetendő adót, nem lesz szükség önbevallásra.

Még egy kevésbé örömteli intézkedés: jövő januártól mind az ingó, mind az ingatlan vagyontárgy üzletszerű értékesítése révén szerzett bevétel önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, vagyis nem alkalmazhatók rá az elkülönült jövedelem adózására vonatkozó szabályok. Vagyis a 20 százalék forrásadóval csak akkor „ússza meg” a magánszemély, ha ezen vagyontárgyak értékesítését eseti jelleggel, nem pedig üzletszerűen végzi.


Néhány szja-csökkentési lehetőség még idén

Érdemes az év végén számvetést készíteni a magánszemélyeknek az éves jövedelemükről, illetve annak adójáról, s minden adócsökkentésre kínálkozó alkalmat kihasználni. Azt feltétlenül figyelembe kell venni, hogy az egyes adókedvezményekre általában több korlát is vonatkozik, s főszabály, hogy maximum annyi adókedvezményt vehet igénybe a magánszemély, amennyit fizetnie kell éves jövedelme után. Tehát meg nem fizetett adót visszaigényelni nem lehet. Egyébként jelenleg közel 20 féle jogcímen csökkentheti a magánszemély jövedelmét, bár így az év végén már ennél jóval kevesebb a lehetőségek száma. Íme néhány utolsó pillanatban is hasznosítható adócsökkentési lehetőség:
1. A számítástechnikai eszközök – számítógépek, nyomtatók, digitális fényképezők, kamerák – utáni maximum 60 ezer forintos adókedvezményt egyszerűen nem szabad kihagyni az iskolás gyermeket nevelő szülőknek, vagy pedagógusoknak. Ha erre véletlenül nincs szüksége az adózónak, akkor érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ugyanez az adókedvezmény például az akkreditált nyelviskolának fizetett tandíj után is jár.
2. Az önkéntes nyugdíjpénztárba is érdemes még decemberben is befizetni, mert a befizetett összeg 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot márciusban már vissza is kapja a magánszemély. Magánnyugdíj-pénztári befizetésre is vonatkozik még idén kedvezmény, mégpedig a befizetett összeg 25 százaléka.
3. A lakáscélú hitel maximum 240 ezer forintos adókedvezményét szintén vétek kihagyni azoknak, akiknek van erre lehetőségük, ennek érdekében akár előtörlesztést is érdemes tenni. A befizetett összeg 40 százaléka a kedvezmény. Ráadásul, idén még, ha több hitelszerződés van ugyanarra az ingatlanra, akkor mindegyik magánszemély igénybe veheti a kedvezményt.
4. Hosszú távú élet- és nyugdíjbiztosítást is jobb ha most kötnek azok, akik a közeljövőben tervezték. Így ugyanis a befizetett összeg után már idén is jár az adókedvezmény, ami 20 százalék, de akár 30 is lehet.
5. A karácsonyi ünnepek közeledtével – szerencsére – egyre többen segítenek a rászorultakon. A jótékonykodást is kedvezményezi az szja-törvény: a kedvezmény a befizetett összeg 30 százaléka, de maximum 50 ezer forint, kiemelkedően közhasznú szervezet esetén maxium 100 ezer forint lehet. Ha tartós adományozási szerződést kötnek, akkor még további 5 százalék a kedvezmény.


Kapcsolódó jogszabály az Opten Kft.-től:

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról


Ajánlott videó

Olvasói sztorik