Pénzügy

Elengedheti a kamara az 5000 forintos tartozásokat

Nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kötelező kamarai regisztrációs díjat. Ezt Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) frissen megválasztott elnöke mondta az mfor.hu-nak a tisztújító küldöttgyűlés után.

A kijelentés azért meglepő, mert eddig a kamara ragaszkodott az összeghez, amit a NAV hajtott be, ha valaki nem akarta megfizetni.

Egyelőre csak a probléma beazonosításáról van szó, kiforrott javaslat még nincs a hogyanra. Mindenesetre Csoltó szerint az évi 5000 forint nem akkora tétel, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

Kellő rugalmassággal kellene eljárni az elmaradt kamarai regisztrációs díjak rendezése során.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete Facebook-oldalán így reagált a hírre:

itt az alkalom, hogy a kormány javaslatot tegyen ennek az ötezres sarcnak az eltörlésére, mert – a vasárnapi boltzárhoz hasonlóan – az eltelt idő alatt nem sikerült elnyerniük a vállalkozások egyetértését a témában.

A beszedési rendszer suta és eredménytelen, a nyilvántartási adatok nem egyeznek a nyilvános cégadatokkal se. Már látszanak az első elévülések, amik mutatják a kamarai hozzájárulás igazságtalanságot teremtő hézagjait, tették hozzá.

Hogy mennyire nincsenek a topon a kamarák a díjjal kapcsolatban, arról már többször írtunk:

Rég megszűnt cégektől is szedné a kamara a hozzájárulást
Úgy tűnik, csak nem sikerül készre varázsolniuk a nyilvántartásukat.

Kiemelt kép :Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik