Gazdaság

Most csak Ukrajnán keresztül érkezik földgáz Európába

MTI / EPA / Anatolij Malcev
A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én.
MTI / EPA / Anatolij Malcev
A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én.

Kedd óta kizárólag az Ukrajna alatt futó Testvériség vezetéken keresztül érkezik Európába földgáz a Gazpromtól – írja szerdai cikkében a G7, egyúttal arra figyelmeztet, hogyha az ukránoknak és az oroszoknak év végéig nem sikerül megegyezniük a szállítások folytatásáról, jövőre olyan időszak is következhet, amikor egyáltalán nem kap vezetékes orosz gázt a kontinens.

A lap információi szerint most az történt, hogy karbantartás miatt leállt a gázszállítás a Fekete-tenger alatt futó Török Áramlaton. Magyarország is ezen a vezetéken kapja az orosz földgáz nagy részét, így jelenleg hazánkba sem szállít a Gazprom, és az országból nagyjából kétszer annyi földgáz megy ki, mint amennyi bejön.

A G7 emlékeztet: a háború előtt még négy vezetéken érkezett orosz gáz Európába: a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba befutó, de a német ellátásban is fontos Jamalon már 2022 májusában leállította a tranzitot a Gazprom, az Északi Áramlaton pedig nyáron kezdett el akadozni az ellátás, amely végül a vezeték felrobbantása után le is állt. Mindez azt jelenti, hogy évekkel ezelőtt napi 400–500 millió köbméter orosz gáz érkezett a kontinensre, de a koronavírus-járvány miatt visszaeső kereslet idején is még jellemzően 350 és 450 millió köbméter között mozgott a napi mennyiség. A fenti útvonalak kiesése után aztán bezuhant az európai orosz vezetékes gázimport: az elmúlt bő másfél évben soha nem ment 100 millió köbméter fölé a napi behozatal, az átlag pedig a 75 milliót sem érte el – írja a gazdasági portál.

Az Északi Áramlat felrobbantása óta az orosz gáz fele Ukrajnán, a másik fele a déli útvonalon, a Török Áramlaton keresztül érkezik. A karbantartással most ez utóbbi esik ki, ami azt jelenti, hogy napokig legfeljebb 35–40 millió köbméter behozatallal lehet számolni.

Ami a jövőt illeti: 2024 végén lejár az Ukrajna és Oroszország közötti gáztranzit-szerződés, és főleg ukrán részről nem is nagyon mutatkozik hajlandóság a megállapodás meghosszabbítására. Ha végül nem egyeznek meg a felek, az komoly ellátási kockázatot jelentene, és 2025-től a mostanihoz hasonló tervezett leállások idején néhány napra teljesen orosz gáz nélkül maradna Európa – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik