Gazdaság

Mesterséges intelligencia segít leleplezni az adócsalókat

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Több mint 25 ezer milliárd forint adóbevételt vár az adóhivataltól ebben az évben a kormány, vagyis minden munkanapra százmilliárd jut – fogalmazott a Világgazdaságnak adott interjújában Vágujhelyi Ferenc államtitkár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Mint mondta, a jövedelemadó- és a járulékbevételeket idén mindenképpen növeli az erőteljes béremelkedés, a forgalmi adóknál pedig az infláció lök valamennyit a beérkező tételeken, és ott vannak a különadók is, amelyek a háború miatt keletkező extra összegeket vonják el.

A NAV elnöke szerint az utóbbi évek fejlesztései nyomán márapokolian kifinomodott a szervezet kockázatkezelése.Ennek legfőbb biztosítéka, hogy egyszerre működnek az online pénztárgépek, a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrző rendszere és az online számlázás,

ráadásul ma már az információhalmazokat a mesterséges intelligencia segítségével is igyekszünk elemezni, kiaknázni. Merem állítani: ilyen formában elsőként a világon.

Hozzátette: a mesterséges intelligencia abban segíti a munkát, hogy a rendelkezésre álló adatokból mintázatokat alkot, kiemelve a feltehetően adóelkerülő szereplőket.

Vágujhelyi Ferenc elmondta, a feketegazdaság egyik fontos mérőszáma az áfarés, ami az elvben beszedhető és a ténylegesen beérkező forgalmi adó közötti különbséget mutatja meg. Az Európai Bizottság friss felmérése szerint az áfarés 2020-ban 5,1 százalék volt Magyarországon, ami önmagában is kiváló érték, úgy meg különösen, hogy a kétezres évek végén még 26,5 százalék volt itthon az áfarés.

A feketegazdaság visszaszorulását szerinte egy másik tényező is segíti.

Adatokkal igazolható, hogy a kormányzat és benne a NAV feketegazdaság elleni küzdelme visszahat a gazdaság egészére: egyre nagyobb tér nyílik a jogkövető szereplők előtt, ezzel párhuzamosan pedig mind kevesebb lehetőségük adódik az adóelkerülőknek. Emiatt nem egy szereplő egyszerűen elviszi az országból a féllegális üzletét, mert már nem éri meg itt próbálkozni. Ha pedig a legális ügymenet válik általánossá, akkor a feketézők dolga még nehezebb.

A NAV elnöke a lapnak elmondta: meg van győződve arról, hogy segítség nélkül a legtöbben nem tudják kitölteni a NAV adóbevallásait. „Terveink szerint a bevallás átalakul egyfajta kérdőívvé. Azokat az adatokat, amelyeket a munkáltatóktól és más forrásból az adóhivatal megismerhet, már most is feltüntetjük a bevallásban. Ez ügyben legfeljebb majd azt kérdezzük csupán, hogy az ügyfél maga is úgy tudja-e, hogy annyit keresett a munkahelyén, mint amennyiről a NAV tudomást szerzett a munkaadói adatközlésekből. Ezután következhetnek azok a kérdések, amelyek sokakat érinthetnek. Például az illető adott-e ki lakást, van-e nyugdíjcélú megtakarítása, szerzett-e jövedelmet külföldről. Vagyis nem az adófizetőnek kell kikeresnie a bevallásban a megfelelő rubrikát, sort, aloldalt.”

Vágujhelyi Ferenc a Világgazdaságnak elmondta: immár nem számít rendszerszintű problémának a feketefoglalkoztatás, az bizonyos ágazatok sajátja lett. A takarítás, az őrzés-védelem területén például ma is gyakran előfordul ez, de a gazdaság egészét átfogóan már nem mérgezi. „Óriási lendületet vett a NAV-Mobil fejlesztése, amely annak, aki letölti, foglalkoztatási adatokkal szolgál. A mobilapplikációval egyébként ma már adózni is lehet, elsőként a gépjárműadóra dolgoztuk ki a lehetőséget” – tette hozzá.

Közölte azt is, tervben van az úgynevezett e-nyugta bevezetése.

Megkezdtük annak áttekintését, miként lehetne informatikai úton megoldani, hogy egy-egy magánszemély valamennyi bolti vásárlásáról készült nyugtája, bizonylata egyetlen digitális gyűjtőhelyre kerüljön. Az így létrejövő és hosszabb átfogó adatbázist aztán a vásárló – és csak ő – bármikor bárhol megnézheti, kereshetne benne. (…) Ez elsősorban fogyasztóvédelmi célból lenne jó. Nem kellene cetliket gyűjteni, elrakni, a nyugták mellett pedig a jótállási és garanciajegyek online változatai is szerepelnek az adatbázisban, ráadásul hiteles formában

– fogalmazott a NAV-elnök a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik