Gazdaság

Ennyit vehet az árstopos termékekből az áruházláncokban

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nem mindenhol korlátozzák, mennyit vehetünk egy-egy hatósági áras élelmiszerből–  derült ki az áruházláncok kérdésünkre adott válaszaiból.

Megkeresésünkre hat élelmiszerlánc válaszolt, és bár különbözően fogalmaztak, soraikból az az egységes kép rajzolódott ki, hogy a mennyiségi korlátozásokat mindnyájan azért vezették be, hogy ki tudják szolgálni a vevőket áruval. Akik részleteket is közölték, azok kizárólag árstopos termékekre vezettek be korlátozást, másra nem – erre is rákérdeztünk, miután nemrég kiderült, hogy a Sparban nemcsak az ártopos termékekre van mennyiségi korlátozás, hanem a trappista sajtra is.

  • Az Aldinál a személyenkénti korlátozás minden üzletükben egyformán érvényes. Hozzátették, az árstoppal nem érintetett termékre a lánc 2008 óta érvényben lévő szabályozása irányadó, melynek értelmében minden termékből háztartási mennyiség vásárolható. Hogy ez mennyi, azt nem részletezték.
  • A Tescónál minden árstopos termékre van mennyiségi korlátozás, más termékekre viszont nem alkalmaznak ilyet.
  • A Penny mind a 228 hazai üzletében egységes a mennyiségi korlátozás, amit minden boltjukban közzé is tesznek. Döntésükben fontos szempont volt, hogy megakadályozzák a nagykereskedelmi továbbértékesítési célú felvásárlásokat. Az árstopos termékeken felül nincs mennyiségi megkötés üzleteikben, és nem is tervezik a bevezetését.
  • A Lidl a mennyiségi korlátozásokat egységesen, minden üzletben, kizárólag árstopos termékekre vezette be.
  • Az Auchan kiemelte, hogy a két legújabb ártsopos termékre, azaz a burgonyára és a tojásra nincs mennyiségi korlátozás náluk.
  • Ugyan a Penny ezt külön nem emelte ki, de a burgonyára ők sem írtak mennyiségi korlátozást.

Azt nem sikerült megtudnunk, hogy a CBA-kban hogy áll a mennyiségi korlátozás jelenleg, mert mint a cég válaszbából kiderült, erről az üzleteket működtető franchise partnereik döntenek, figyelembe véve a helyi adottságokat, igényeket, lehetőségeket. Vagyis náluk nincs egységes korlátozás. Ők is jelezték azonban, jellemző volt, hogy többen vélhetően továbbértékesítési szándékkal kezdtek el nagy mennyiségeket felvásárolni az árstopos termékekből, ezért kellett a korlátozást bevezetni partnereiknek.

Összesítésünk alapján elég jelentős szórást mutat, hogy az egyes láncoknál legfeljebb mennyit pakolhatunk egy vásárlás alkalmával a kosarunkba. Étolajból általában 2-3 litert, de ahol van 5 literes kiszerelés is, az is beleférhet. Tejből többnyire 6 liternél van a limit, ami a húsoknál van, ahol kilókban testesül meg, míg máshol csomagra szabtak korlátot. Lisztből a legtöbb helyen 5 kilót vehetünk, máshol meg csak két kilót. Ugyanez a helyzet a cukornál, már ha egyáltalán kapható.

A tojásra az Auchan kivételével mindenhol van limit, dobozra vagy darabra. A burgonyából van, ahol akár 10 kilót is megvehetünk a nagybevásárláskor, sőt az Auchanban és a Pennyben nem is korlátozzák, mennyit vehetünk. Mint cikkünk megjelenése után kiderült, a Lidlnél néhány hústermékre szintén nincs korlátozás – ezeket *-gal jelöltük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik