Gazdaság

Nehezített feladat lehet idén a karácsonyi sütés

A cukorhiány nyomába eredt a Telex – mint írták, a budapesti és a vidéki üzleteket járva az látszik, hogy lassan hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor. Nemcsak arról van szó, hogy épp nincs cukor a boltban, hanem nem is tudják, mikor kapnak legközelebb árut. A cukorínség nemcsak a kisboltokat érinti, hanem a nagyobb üzletláncokat (Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny) is. Az eladók egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért.

Egy belvárosi non-stop üzlet például úgy nyilatkozott, hogy egy ideje már egyáltalán nem kapnak cukrot a beszállítótól. Szabó Tamás kisbajcsi boltos nézőpontjából is megmutatták a cukorhelyzet – ő ha kereskedőként rendel, hatszáz és hatszázötven forint között hoznak neki árut, amit aztán 390 forintért adhat el. Darabonként ezért legalább 250 forintot bukik a cukron.

A cukorhiány egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat – valószínűsítik. A cikkből azonban az is kiderül, hogy a piaci áras porcukorból, barna cukorból, nádcukorból, kockacukorból jellemzően nincs hiány, szóval aki sütni akar, az találhat helyettesítő terméket a kristálycukor helyett.

Az üzletláncokat is megkérdezték, mi okozza az áruhiányt. A Spar azt írta: akadoznak a beszállítások, ezért kevesebb kristálycukor érhető el a boltjaikban, mint tavaly ilyenkor. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek. Kristálycukorból a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott.A Tesco szerint folyamatos az ellátás a hatósági áras élelmiszerekből, így a cukorból is, de az előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg, egy adott napon belül nem a megszokott mennyiségű áruval találkoznak a vásárlók. Az áruházlánc ezt azzal magyarázza, hogy az árstop extra keresletet generált cukorból is.

A Pennynél a korábbi évekhez hasonlóan most is előfordulhat átmeneti készlethiány a cukorból is, de ez nem hosszabb és tartósabb, mint a máskor. A karácsonyi időszakban arra számítanak egyébként, hogy általánosságban kevesebb termék fogy majd tavalyhoz képest, az előzetes számítások szerint 5-7 százalékkal. Ennek az infláció az oka, mivel októberben például 34 százalékkal nőtt a forgalmuk, viszont az értékesített áruk mennyisége 8-10 százalékkal csökkent.

Ajánlott videó