Gazdaság

Mészárosék 1,2 milliárdnyi munkát nyertek el minden munkanap a választás óta

Mészáros Lőrinc és családja – gyermekei és veje – vállalkozásai csak a választás hónapjában torpantak meg. Azóta behozták az egyhavi lemaradást és idén már több mint 228,8 milliárd forintnyi sikeres közbeszerzési pályázatra lehetnek büszkék.

106 nap telt el az április 8-i országgyűlési választás óta, ennyi idő elég volt, hogy Mészáros Lőrinc családjának cégei összesen 92,2 milliárd forint értékben nyerjenek el közbeszerzéseket egyéniben vagy más vállalkozásokkal közösen. A Fidesz kétharmados diadala óta 74 napot dolgoztunk, Mészárosék pedig átlagosan minden munkanapon behúztak egy több mint 1,2 milliárd forintos állami megbízást.

A 2018-as év eddig leginkább egy hullámvasúthoz hasonlít a felcsúti vállalkozó famíliánál: míg az első negyedévben több mint 100 milliárd forintért kaptak munkákat, addig áprilisban, a választás hónapjában valahogy egyetlen állami feladat sem találta meg őket. A közpénzcsap májusban nyílt meg újra egy, a többihez képest aprócska, 163,2 millió forintos megbízással, majd júniusban helyreállt a világ rendje és kiderült, hogy Mészáros Lőrinc vejét, Homlok Zsoltot is bevette a vasúti bizniszbe és rögtön zsebre is vágtak egy 23 milliárd forintos munkát.

A birodalom eredményeinek összegzéséhez nem csak Mészáros Lőrinc cégeinek eredményeit néztük meg, mivel számottevő sikereket ért el a három Mészáros-gyerek — Beatrix, Ágnes és Lőrinc — közös cége, a Fejér B.Á.L. Zrt., illetve a már említett Homlok Zsolt vasútipari vállalkozása is.

Idén eddig 228,8 milliárd forintnyi megbízást kaptak a Mészáros család cégei szólóban vagy konzorciumi tagként.

Ez már csak azért is figyelemreméltó eredmény, mert az Átlátszó korábbi számításai szerint a Mészáros család cégei 2010 elejétől 2017 végéig összesen nettó 476 milliárd forint értékű megbízást nyertek el, ebből pedig a 2017-es szelet volt a legnagyobb: tavaly a becslések szerint 310,2 milliárd forintnyi állami munka landolt a felcsúti család érdekeltségeinél.

Ha a Mészáros-vonat az eddigi tempóban robog tovább, akkor a család minden eddigi rekordját megdöntheti, már ami a közbeszerzéseket illeti. Mert a birodalomba nem csak ezen a csatornán érkezik a közpénz:

Bőven növekszik még a Mészáros-klán vagyona
Hamar Orbán Viktor barátja lesz az ország leggazdagabb embere.

Aki részletesebben szemügyre venné a Mészáros-hálózat 2018-as gyarapodását, itt találja a közbeszerzésekről szóló cikkeket időrendben:

  • A Mészáros és Mészáros Kft. vezette konzorcium építheti a Százhalombatta és Ercsi közötti vasúti pályát és újíthatja fel a százhalombattai állomást 48,9 milliárdért.
  • A Pusztaszabolcs és Dombóvár közötti központi forgalomirányító rendszer kiépítése 7,36 milliárd forintért a Prolan Irányítástechnikai Kft.-vel közösen.
  • Az Ercsi és Pusztaszabolcs közötti pályaszakasz felújítását 38,5 milliárdért vállalták el, a korábban Szijjártó Péter apjának tulajdonában lévú Vasúttechnika Kft.-vel.
  • A szentendei szennyvíztisztító telep fejlesztése az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel 4,77 milliárd forintos áron.
  • Négymilliárd forintos keretmegállapodás a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.
  • 14,8 milliardos megbízást kapott a Fejér B.Á.L Zrt. vezette konzorcium az érdi önkormányzattól.
  • Bicske és környéke szennyvízhálózatának fejlesztése 6,5 milliárd.
  • A Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte a Testnevelési Egyetem új központjának megépítésére kiírt közbeszerzést 1,2 milliárd forintért.
  • 10,6 milliárd forintért csatornáznak az Euroaszfalttal közösen több észak-magyarországi településen.
  • 163,2 millió forintért nyomtat a Mediaworks Hungary Zrt.
  • Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje és apósa közösen visznek el egy 23 milliárdos megbízást.
  • 1,3 milliárd forintos munkára szerződött Mészáros Lőrinc vasúti cége, az R-Kord Kft. a GYSEV Zrt.-vel.
  • 4,4 milliárdos megbízást szerzett meg a Mészáros és Mészáros Kft., a VABEKO Kft.-vel , Colas Alterra Zrt.-vel és a SADE-Magyarország Kft.-vel együtt.
  • A Mészáros-gyerekek cége 1,9 milliárdos megbízást kap a West Hungária Bauval közösen.
  • 1,2 milliárdért Mészáros Lőrinc cége védheti az árvíztől Győr-Moson-Sopront.
  • A Mészáros és Mészáros Kft. rehabilitálja a Séd-Nádor-Gaja vízrendszert 1,5 milliárd forintért.
  • 58,8 milliárd forintért végzi el a GSM-R rendszer 2. ütem tervezési és kivitelezési munkáit a NIF Zrt.-nek az R-KORD Kft. az I-Cell Mobilsoft Zrt.-vel közösen.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik