Gazdaság
Fotó: Marjai János / 24.hu

Mészárosék 1,2 milliárdnyi munkát nyertek el minden munkanap a választás óta

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 07. 24. 07:30

Mészáros Lőrinc és családja – gyermekei és veje – vállalkozásai csak a választás hónapjában torpantak meg. Azóta behozták az egyhavi lemaradást és idén már több mint 228,8 milliárd forintnyi sikeres közbeszerzési pályázatra lehetnek büszkék.
Korábban a témában:

106 nap telt el az április 8-i országgyűlési választás óta, ennyi idő elég volt, hogy Mészáros Lőrinc családjának cégei összesen 92,2 milliárd forint értékben nyerjenek el közbeszerzéseket egyéniben vagy más vállalkozásokkal közösen. A Fidesz kétharmados diadala óta 74 napot dolgoztunk, Mészárosék pedig átlagosan minden munkanapon behúztak egy több mint 1,2 milliárd forintos állami megbízást.

A 2018-as év eddig leginkább egy hullámvasúthoz hasonlít a felcsúti vállalkozó famíliánál: míg az első negyedévben több mint 100 milliárd forintért kaptak munkákat, addig áprilisban, a választás hónapjában valahogy egyetlen állami feladat sem találta meg őket. A közpénzcsap májusban nyílt meg újra egy, a többihez képest aprócska, 163,2 millió forintos megbízással, majd júniusban helyreállt a világ rendje és kiderült, hogy Mészáros Lőrinc vejét, Homlok Zsoltot is bevette a vasúti bizniszbe és rögtön zsebre is vágtak egy 23 milliárd forintos munkát.

A birodalom eredményeinek összegzéséhez nem csak Mészáros Lőrinc cégeinek eredményeit néztük meg, mivel számottevő sikereket ért el a három Mészáros-gyerek — Beatrix, Ágnes és Lőrinc — közös cége, a Fejér B.Á.L. Zrt., illetve a már említett Homlok Zsolt vasútipari vállalkozása is.

Idén eddig 228,8 milliárd forintnyi megbízást kaptak a Mészáros család cégei szólóban vagy konzorciumi tagként.

Ez már csak azért is figyelemreméltó eredmény, mert az Átlátszó korábbi számításai szerint a Mészáros család cégei 2010 elejétől 2017 végéig összesen nettó 476 milliárd forint értékű megbízást nyertek el, ebből pedig a 2017-es szelet volt a legnagyobb: tavaly a becslések szerint 310,2 milliárd forintnyi állami munka landolt a felcsúti család érdekeltségeinél.

Ha a Mészáros-vonat az eddigi tempóban robog tovább, akkor a család minden eddigi rekordját megdöntheti, már ami a közbeszerzéseket illeti. Mert a birodalomba nem csak ezen a csatornán érkezik a közpénz:

Fotó: Marjai János / 24.hu
Bőven növekszik még a Mészáros-klán vagyona
Hamar Orbán Viktor barátja lesz az ország leggazdagabb embere.

Aki részletesebben szemügyre venné a Mészáros-hálózat 2018-as gyarapodását, itt találja a közbeszerzésekről szóló cikkeket időrendben:

 • A Mészáros és Mészáros Kft. vezette konzorcium építheti a Százhalombatta és Ercsi közötti vasúti pályát és újíthatja fel a százhalombattai állomást 48,9 milliárdért.
 • A Pusztaszabolcs és Dombóvár közötti központi forgalomirányító rendszer kiépítése 7,36 milliárd forintért a Prolan Irányítástechnikai Kft.-vel közösen.
 • Az Ercsi és Pusztaszabolcs közötti pályaszakasz felújítását 38,5 milliárdért vállalták el, a korábban Szijjártó Péter apjának tulajdonában lévú Vasúttechnika Kft.-vel.
 • A szentendei szennyvíztisztító telep fejlesztése az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel 4,77 milliárd forintos áron.
 • Négymilliárd forintos keretmegállapodás a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal.
 • 14,8 milliardos megbízást kapott a Fejér B.Á.L Zrt. vezette konzorcium az érdi önkormányzattól.
 • Bicske és környéke szennyvízhálózatának fejlesztése 6,5 milliárd.
 • A Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte a Testnevelési Egyetem új központjának megépítésére kiírt közbeszerzést 1,2 milliárd forintért.
 • 10,6 milliárd forintért csatornáznak az Euroaszfalttal közösen több észak-magyarországi településen.
 • 163,2 millió forintért nyomtat a Mediaworks Hungary Zrt.
 • Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje és apósa közösen visznek el egy 23 milliárdos megbízást.
 • 1,3 milliárd forintos munkára szerződött Mészáros Lőrinc vasúti cége, az R-Kord Kft. a GYSEV Zrt.-vel.
 • 4,4 milliárdos megbízást szerzett meg a Mészáros és Mészáros Kft., a VABEKO Kft.-vel , Colas Alterra Zrt.-vel és a SADE-Magyarország Kft.-vel együtt.
 • A Mészáros-gyerekek cége 1,9 milliárdos megbízást kap a West Hungária Bauval közösen.
 • 1,2 milliárdért Mészáros Lőrinc cége védheti az árvíztől Győr-Moson-Sopront.
 • A Mészáros és Mészáros Kft. rehabilitálja a Séd-Nádor-Gaja vízrendszert 1,5 milliárd forintért.
 • 58,8 milliárd forintért végzi el a GSM-R rendszer 2. ütem tervezési és kivitelezési munkáit a NIF Zrt.-nek az R-KORD Kft. az I-Cell Mobilsoft Zrt.-vel közösen.
Kovács-Angel Marianna korábbi cikkei

Fotó: Marjai János/24.hu

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.