Belföld

Mészárosék 10 milliárdért csatornáznak Észak-Magyarországon

Kartal, Verseg, Fót, Telki, Boldog, Heréd, Kerekharaszt, Bátonyterenye, Salgótarján, Jobbágyi, Szurdokpüspöki, Szarvasgede, Ecseg, Csécse – ezeken a településeken végezhet a Mészáros és Mészáros Kft. szennyvízes munkákat nettó 10,6 milliárd forintért az Euroaszfalttal közösen. Az eredeti kiírás szerint Észak-Magyarországon a munkát 8,7 milliárd forintra becsülték, ez ugrott most fel nettó 10,6 milliárdra.

A beruházás része annak az összesen 420 milliárd forintos giga-vízközmű tendernek, amelyet az Európai Bizottság kifogásolt. 

A kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. (NFP) még 2016-ban hirdetett meg egy óriás-keretmegállapodást, amely szerint a következő években az ország hat területén egyenként legfeljebb 70 milliárd forintot fordítanának vízközműfejlesztési projektekre. Térségenként 4-4 győztest hirdetett a projektgazda, ezek mérkőznek meg a konkrét beruházások kivitelezésére kiírt közbeszerzéseken, olyanokon, mint a mostani 10,6 milliárdos darab.

A közbeszerzési eljárásokat sorban hirdeti meg az NFP, jóllehet az Európai Bizottság már korábban arra kérte a magyar kormányt, hogy függessze fel az eljárást, a keretközbeszerzés ugyanis nem megfelelő módszer komplex infrastrukturális beruházásokhoz. 2020-ig „kőbe vésik” azt a térségenként négy céget, amely részt vehet az infrastrukturális beruházásokban, ahelyett, hogy projektenként pályáztatnának. Ezzel szűkítik a versenyt és kizárják a kisebb árbevételű társaságokat. A kormány ugyanakkor nem változtatott a keretmegállapodásos konstrukción, inkább felkért egy drága ügyvédi irodát, hogy védje meg álláspontját, írta korábban a Világgazdaság.

Összesen egy tucat cég nyert a 420 milliárd forint összértékű vízközmű tenderen. A legsikeresebben akkor az EuroAszfalt szerepelt, négy térségben nyert a Dunai György érdekeltségében álló társaság két különböző felállásban. Két térségben az E-B 2020 konzorciummal az ugyancsak Dunai érdekeltségében álló Betonútépítő Zrt.-vel, másik kettőben az M-E 2020 konzorcium tagjaként a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen nyert. A felcsúti polgármester mélyépítő cége az észak- és közép-dunántúli, illetve az észak-magyarországi térségben győzött.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik