Belföld
Fotó: Marjai János / 24.hu

Bőven növekszik még a Mészáros-klán vagyona

Sikert sikerre halmoz Mészáros Lőrinc mára lényegében áttekinthetetlenné bonyolódott és hatalmasra duzzadt cégbirodalmában. Elég csak némely fontosabbnak tartott vállalkozásának tavalyi gazdálkodásáról írt cikkeink címét idetenni:

Ami csak a portfóliójába tartozik, többnyire messze ágazati átlag felett gyarapodott, akárhol klikkelünk a Mészáros-csoport mérlegbeszámolóiba, ez derül ki. A vergődő médiaiparban működő Mediaworks-öt például 2,4 milliárd veszteséggel vette át Mészáros, és egy év alatt 4,3 milliárd forint nyereségbe fordította, miközben megduplázta az árbevételét.

És a portfólió viharos tempóban gyarapszik. 2014-ben még egy tucat cég sem tartozott a Mészáros klán érdekeltségébe, 10 milliárd nyereséget sem hoztak össze egy év alatt. Azóta bőven száznál is több céget átölelő birodalommá terebélyesedett a cégháló. Szinte válogatás nélkül felszámolásból, másoktól meg-/el-/átvett vállalkozásokkal gyarapszik folyamatosan. A valaha úgy 11 állami milliárdból épített, majd bedőlt egerszalóki Saliris hotel és gyógyfürdő komplexum ugyanúgy a csoportban landolt, mint a német RWE-től megvett Mátrai Erőmű Zrt. vagy az Eximbank hitelével segített gigantikus tiszapüspöki izocukorgyártó. Utóbbit a 45 milliárdos, zöldmezős beruházás közben.

Búzakeményítő gyár épül Visontán
Mészáros a búzakeményítő-gyárának alapkőletételén. Fotó: MTI/Komka Péter

A kereszttulajdonlásokkal megbonyolított,  három, nem kizárólagos, de közvetve vagy közvetlenül többségi tulajdonában levő vállalata a tőzsdén is jegyzett.

  • A legnagyobb kétség kívül az Opus Nyrt., amely számos szektorban rendelkezik érdekeltségekkel. Médiaüzletei között legismertebb talán a Népszabadságot bezáró Mediaworks Hungary Kft., de a nehézipartól kezdve a mezőgazdaságon át az építőiparig és ingatlankezelésig széles spektrumon játszik. És forgalmán meg is látszott a kikövezett pálya: triplázódva 46 milliárd forintra nőtt az árbevétele, és a megelőző évi közel 1 milliárd forintos veszteségből átfordult a nyeresége 5,9 milliárd forintos pluszba.
  • Az elsősorban a turizmusban, szállodaiparban nyomuló Konzum Nyrt. is megtáltosodott, szerény árbevételből közel 17 milliárdos forgalom lett tavalyra, és ezen bő 10 milliárd forint adózás utáni profit maradt is.
  • Az irodák, raktárak, kereskedelmi ingatlanok bérbeadását, üzemeltetését végző Appeninn Nyrt. az, amelyik még nem gyújtotta be a rakétákat a múlt esztendőben, 800 millió forintos nyeresége gyakorlatilag megegyezik az előző évivel.

Vagyis úgy sikerült lényegében minden nagyobb, fontosabb cégében nyereséget elérnie Orbán Viktor barátjának, hogy mozgalmas volt a tavalyi év, mert bevásárlásokkal is gyarapodott a csoport.

Nemrég pedig azt jelentették be, hogy az Opusnak átadja néhány, nevén levő cégének bizonyos tulajdonrészét (valamelyiknek a többségi pakettjét), így az út- és csatornaépítő-iparban mozgó Mészáros és Mészáros Kft., a vasútépítő R-Kord, a keményítőt gyártó Visonta Projekt Kft., vagy az energiaiparban virító Mátrai Erőmű és Status Power cégek a tőzsdén is jegyzett Opusé lesznek részben, cserébe pedig Mészáros úgy 70-90 milliárd forint értékű Opus-részvényeket kap. Óriásit kaszál ezen a gázszerelőből lett multimilliárdos.

Azt nemrég megbecsülte a G7, hogy Mészáros Lőrincnek és családjának csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedése 280-300 milliárd forintot ér. És erre jönnek még rá a többi vállalatok.

Így nem merészség azt mondani, hogy ha ilyen ütemben gyarapítja vagyonát Felcsút volt polgármestere, akkor a 320 milliárd forintos becsült vagyonnal az ország leggazdagabb emberének tartott Csányi Sándor OTP-vezért nemsokára lehagyja Orbán bizalmasa.

Már csak azért is, mert nemrég 280 milliárd forintra tette a napi.hu Mészáros vagyonát, amivel a második helyre ugrott fel a legmódosabb magyarok rangsorában. 2010-ben százmillió körüli vagyona lehetett, 2015-ben még 8,4 milliárdnál tartott, tavaly pedig 120 milliárdnál járhatott.

Salgótarján, 2018. március 27.
Mészáros Lõrinc, a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa beszédet mond a tûzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokának alapkõletételén 2018. március 27-én. A kormány a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,8 milliárd forinttal segíti a Wamsler SE beruházását.
MTI Fotó: Komka Péter
Mészáros Lőrinc már a második leggazdagabb magyar, 160 milliárddal növelte vagyonát
Három év alatt pedig a harmincszorosára gyarapodott a felcsúti sikerember vagyona.

A jövőbeni szerzeményeket nem számítva, a már a csoport kezében lévő cégekben is benne van a további növekedés: a tavaly októberben átadott tiszapüspöki izocukorgyárat  évi 530 ezer tonna kukorica feldolgozására méretezték, a Visonta Projekt heves megyei, 30 milliárdos beruházással készülő gyára pedig 250 ezer tonna búzát dolgoz majd fel.

A Búzakalász megérkezett Japánba

A Mészáros-klán egykori alapcégének, a felcsúti Búzakalász 66 Kft.-nek a teljesítményét is sikerült feljavítani a két évvel ezelőtti állapotokhoz képest, ugyanis amellett, hogy 1,9 millió forintos nettó árbevételt generált, a 2016-os 17,5 millió forintos nyereséggel szemben tavaly már 188 millió forintos profitra tett szert. További érdekesség, hogy a többek között Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában álló, főként gabonakereskedelemmel foglalkozó cég 2017-ben már exportra is termelt, méghozzá Japánba, 18 millió forint értékben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.