Gazdaság

10 százalékot is csökkenhet a svájci frank árfolyama

forint-euró (forint, euró, árfolyam)
forint-euró (forint, euró, árfolyam)

Átmeneti enyhülés jöhet a devizahiteleseknek.

Míg az utóbbi fél évben sorra gyengültek a biztonságos menedéknek tekinthető eszközök, mint például a jen, az arany vagy az amerikai államkötvény, a svájci frank árfolyama eddig kimaradt a sorból. Történt mindez annak ellenére, hogy a svájci alapkamat 2011 auguasztusa óta nulla százalék.

A Sociale Generale (SocGen) francia bank elemzői azonban arra számítanak, hogy az eurózóna adósságválságának további enyhülésével az utolsó bástya svájci frank is hamarosan megadhatja magát, hiszen így a menedékdevizából egyre inkább a magasabb hozammal kecsegtető eszközök felé fordul majd a tőke.

A SocGen stratégái úgy látják, egyéves távon akár 10 százalékot is gyengülhet a frank az euróval szemben.

Nem kell pezsgőt bontani

Az elemzők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a gyengülés várhatóan nem lesz gyors, illetve folyamatos, valamint a tartóssága is kérdéses. Számítani lehet ugyanis arra, hogy amikor a frank meggyengül, a svájci jegybank (SNB) elad majd hatalmasra duzzadt devizatartalékaiból, ami valamelyest ismét erősíti a pénzt.


Fotó: Kummer János

Emellett az ingatlanpiaci lufi növekvő veszélye előbb-utóbb kamatemelésre kényszerítheti a svájci jegybankot, aminek szintén frankerősítő hatása van. Erre pedig igencsak van esély, hiszen a jelzáloghitelek kamatai egyre kedvezőbbek (a meglévő jelzáloghitelek átlagkamata a 2008-as 3,45 százalékról 2,25 százalékra mérséklődött), az ingatlanárak pedig meredeken emelkedtek. A nagyobb városokban, mint Zürich, Genf vagy Lousanne a 2006-os árszinthez képest 55 százalékos volt az áremelkedés. Ráadásul a lakáshitelek állománya Svájcban eléri a GDP 140%-át, vagyis ha az inagtlanárak emelkedése megállna, netalán csökkennének az árak, az egész gazdaságra nagy veszélyt jelentene. Ezt pedig drágább hitelekkel, vagyis alapkamatemeléssel kerülhetné el a svájci jegybank.

Mi lesz?

A SocGen stratégái arra számítanak, hogy az SNB akkor kezdené értékesíteni devizatartalékai egy részét, ha a jelenlegi 1,23 körüli euró-svájci frank árfolyam helyett  már 1,30  frankba kerülne egy euró. Amikor az 1,34-1,36-os szintet is eléri az árfolyam, a jegybank feltehetően kamatot is emelne, hogy elkerülje az ingatlanpiaci lufi kidurranását.

A devizahitelesek számára tehát bizonyára nem tartana sokáig az enyhülés. Persze, még nem tudhatjuk, pontosan mit rejt az újabb adósmentőcsomag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik