Gazdaság

Májusban döntenek szociális Erzsébetről

A kormány célja, hogy csökkenjenek a visszaélések a segélyezésben és az érintettek jól és életszerűen tudják felhasználni a szociális támogatásként kapott összeget.

Májusban várható kormánydöntés arról, mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös esetleg az utalvánnyal, köztük az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

Az érintett tárcák még ebben a hónapban megvizsgálják, szociálpolitikai okokból indokolt-e, és ha igen, milyen mértékben – a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek esetében – az utalvánnyal való fizetés. Ennek során az Erzsébet-utalvány felhasználhatóságát is vizsgálják.

A Nefmi ennek kapcsán megjegyezte, az egy éve tartott szociális konzultáción a válaszadók 89 százaléka támogatta azt, hogy “aki szociális segélyt kap, azt részben pénzben, részben más formában kapja meg az összeget, annak érdekében, hogy az állami támogatás valóban az eredeti célját szolgálja”.

Az LMP szerint nem jó a szociális juttatások utalványos fizetése. Szél Bernadett nincs szakmai konszenzus, ráadásul nem egyértelmű, hogy kinek jó a javaslat és kinek rossz. Példaként említette, hogy másodlagos piac alakulhat ki és áron alul értékesíthetik az utalványokat, például a rászorulók.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter válaszában leszögezte: még nem született döntés az ügyben és pontosan az ellenzéki képviselő által is felvetett kérdések miatt bízta meg a kormány a Nefmi-t egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével. A miniszter hangsúlyozta: csak ennek elkészülte után dönti el a kormány, hogy lehet-e és megéri-e megvalósítani ezt az ötletet.

Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja múlt csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint “gazemberség” lenne, ha a kormány úgy döntene, hogy több szociális juttatást, köztük a családi pótlékot pénzbeli ellátás helyett Erzsébet-utalványban fizeti ki. Hozzátette: a kormány ezzel a lépéssel korlátozni akarja a rászorulók pénzhasználatát, ami mögött az a feltételezés áll, hogy a szegények visszaélnek a támogatással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik