Gazdaság

Jótt tett az országnak a kötvénykibocsátás

Jelentősen csökkentette a magyar szuverén adósosztályzatok visszaminősítésének kockázatát a múlt heti sikeres dollárkötvény-kibocsátás - vélekedtek londoni elemzők.

Magyarország dollárban jegyzett világkötvényeket bocsátott ki a múlt hét végén, tízéves és harmincéves lejáratra, összesen 3,75 milliárd dollár értékben.

A Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport hétfői elemzése szerint ez az egy kibocsátás jelentős mértékben enyhíti a magyar gazdaság külső finanszírozási nyomását, és mivel a teljes kibocsátási cél 2011-re 4 milliárd euró, “most már reálisnak tűnik”, hogy a magyar kormány még egy további nemzetközi adósságpiaci kibocsátással fedezni tudja jelentős idei külső finanszírozási igényét.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a sikeres dollárkötvény-kibocsátás után “sokkal kisebb” a valószínűsége valamely negatív hitelminősítői lépésnek Magyarországgal szemben. A ház ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a Standard & Poor’s – a világ legnagyobb hitelminősítője – minap megerősítette Magyarország közepes befektetői “BBB mínusz” szuverén adósosztályzatát.

A Barclays Capital az eddigi alulsúlyozottról semlegesre javította a magyar adósság befektetői ajánlását globális felzárkózó piaci modellportfoliójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik