Gazdaság

Csapdában a részvénypiacok

Elemzők szinte biztosra veszik, hogy az amerikai Fed negyed százalékponttal 5,25 százalékosra emeli az irányadó kamatlábat csütörtök este, és ezzel tovább szűkül hazánk kamatelőnye. A fejlődő piacokat több kockázati tényező is sújtja, így a bizonytalanság még hónapokig kitarthat.

Elképzelhető, hogy egy éven belül talpra áll a feltörekvő piacok egésze, de legalább ennyi eséllyel nem értük még el a gödör alját. Több bizonytalansági tényező sújtja mostanában ezeket a piacokat, köztük Magyarországot is, és ezeket csak tetézik a hazai költségvetési problémák, illetve a hitelesség és a bizalom hiánya – fogalmazott lapunk megkeresésére Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője.

A június végi Fed-döntést ugyanakkor már beárazta a piac, így a várható emelés nem okozhat nagy meglepetést. Sokkal fontosabb lesz a kamatdöntéshez fűzött kommentár a további emelések mértékére és időzítésére vonatkozóan, vélte Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője.

Kockázati háromszög

A feltörekvő piacokat sújtó kockázati tényezők közül ugyanis a legfontosabb az, hogy nem lehet tudni, időben és mértékben meddig tart az amerikai kamatemelési sorozat. A motivációk legalább ismertek: a Federal Reserve (Fed) az inflációs nyomástól tartva emeli rendre a kamatszintet, miközben az inflációt folyamtosan gerjeszik a magas energiaárak, amelyek újabb és újabb csúcsokra törnek, és ezen felül az amerikai gazdaság lassulását is érzékelni lehet. Ez az egymásnak feszülő három tényező egy olyan háromszöget alkot, mutatott rá Sarkadi Szabó Kornél, amelyből – különösen, ha az egyes tényezők tartósnak bizonyulnak – nagyon nehezen tudnak kitörni a feltörekvő részvénypiacok.

Lehet egy-egy jobb periódus, érkezhet például átmenetileg némi friss új pénz a feltörekvő piaci alapokba, és ennek nyomán meglódulhat egy-egy korábban többet megért részvény, de a piacok egészén hosszabb távon a bizonytalanságra kell felkészülni.

Szűkülő kamatrés

A részvénypiac talán még jobban ki van téve a globális tőkemozgásoknak, mint a kötvény- vagy a forintpiac, véli Bónis Miklós. Ha csak az elmúlt fél évet vizsgáljuk, láthatjuk, hogy tavalyi év végén, illetve idén márciusban átéltünk egy-egy eladási hullámot, májusban pedig egy még erősebbet, amelyek mindegyike az amerikai és feltörekvő piaci kamatrés szükülése miatt történt. Ez a folyamat viszont még nem állt meg: az elemzők friss prognózisai szerint valamikor 2007. első negyedében tetőzhet az amerikai alapkamat, és addig még további európai kamatemelésekre is számíthatunk.

Márpedig, ha a fejlődő piacok kamatelőnye tovább szűkül, akkor a klasszikus forgatókönyv szerint egyből hozamemelkedés indulhat el a kötvénypiacon, majd ez átterjed a részvénypiacra, ahol szintén eladási hullámmal, tőkekivonással reagálhatnak a befektetők. Bizonytalan napok várnak tehát a magyar papírokra az elkövetkező fél-egy évben, azután, hogy május elejétől már mintegy 30 százalékos mínuszt szenvedtek el a hazai tőzsdézők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik