Gazdaság

Elragadó melankólia

Borongós őszi hangulatot varázsol a hosszúra nyúlt tél után Németország legnagyobb városába a májusig tartó Melancholie című tárlat.












Elragadó melankólia 1


Elragadó melankólia 2

Elragadó melankólia 3
Elragadó melankólia 4

A nemzetközi hírű építész, Ludwig Mies van der Rohe tervei alapján 1968-ban elkészült – anno viták kereszttüzébe került – berlini Neue Nationalgalerie a XXI. században már cseppet sem üt el környezetétől, az ultramodern Potsdamer Platztól. Az üveg-acél konstrukciójú kiállítócsarnok minden évben házigazdája legalább egy bombasztikus tárlatnak. A legfrissebb szenzáció a Melankólia – zsenialitás és őrület a művészetben című kiállítás, amelynek kurátorai bő kétezer esztendő mélabús terméséből merítettek. A domborművek, szobrok, rajzok, festmények, könyvek és fotók azt bizonyítják, hogy az alkotók kiapadhatatlan forrása a szomorúság. A rezignációba torkolló kreativitás veszélyeit már az antik időkben felvetette Arisztotelész, Hippokratész pedig a „fekete epe” (melas cholé) túltengésére vezette vissza, hogy gyakorta csupán hajszálnyi választja el a merész gondolkodókat az őrültektől. A középkorból felvonultatott képzőművészeti „példák” sorában talán a Dürer-rézkarcok és Oberrheinisch tarka színvilágú, démoni olajképei a legizgalmasabbak.













Elragadó melankólia 1


Elragadó melankólia 2

Elragadó melankólia 3
Elragadó melankólia 4

XVII. századtól már nem csak uralkodók, bölcsek, egyházi személyek privilégiuma a búskomorság, hanem valamennyi érzékeny emberé. Minden múlandó – sugallják a barokk kor portréi és csendéletei, komor muzsikával fűszerezve a nemzeti galériában. Telitalálat a Melankólia tárlat plakátjául választott Caspar David Friedrich festmény, a „Holdfelkelte a tengernél” című vászon. Ennél frappánsabban aligha foglalható össze az elvágyódással vegyes szomorúság: éjszaka, sziklazátonyon ülve két kontyos dáma és egy kalapos úr tovasuhanó vitorlásokat bámul merengve. A kevésbé romantikus látogatók gyönyörködhetnek Rodin Gondolkodójának kópiájában avagy egy kortárs szobrász, Ron Mueck sarokban kuporgó, döbbenetesen élethű – poliészter-üvegszál – csupasz férfijában. Van még Picasso, Dalí, Edward Hopper, Andy Warhol és Georg Baselitz is a mosolytalanság rajongóinak. Azzal persze lehet vitatkozni, hogy a berlini Neue Nationalgalerie magyarázó tablói szerint napjainkra összemosódott a depresszióval a melankólia, de az általam kétszer megcsodált, zseniális tárlatot őrültség kihagyniuk a német fővárosba látogató turistáknak.

Melankólia – zsenialitás és őrület a művészetben • Neue Nationalgalerie, Berlin • Nyitva: május 7-éig

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik