Gazdaság

Fúziók évadja

Kisebbfajta robbanás várható az év hátralévő részében a közepes méretű európai cégek felvásárlási, összeolvadási piacán.
Visszatértek a szakmai befektetők a piacra, s ennek nyomán az olcsó forrásokban bővelkedő pénzügyi invesztorok egyre agresszívebben versengenek a vonzó célpontnak gondolt vállalkozásokért. Az M&A International 50 vállalatfinanszírozási szakértőt megkérdező felmérése során a válaszadók 80 százaléka mondta azt, hogy a felvásárlások komoly élénkülésére számít, s kevesebb mint 1 százalékuk kalkulál a tavalyinál lanyhább aktivitással. A felvásárlások fő hajtóereje a kockázatitőke-társaságok agresszív terjeszkedése lesz. A Thomson Financial adatai pedig arra mutatnak, hogy az idén az európai kockázati tőke alapok 54 milliárd dollár befektetést gyűjtöttek össze az idén, nagyjából a dupláját a tavalyinak. Az első kilenc hónapban a közepes méretű (legfeljebb 500 millió dollár értékű) európai cégek 206 milliárd dollár összértékben hajtottak végre fúziókat, illetve felvásárlásokat, ez 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt.

A közepes méretű cégek felvásárlási, illetve koncentrációs hajlandósága a felmérés tanúsága értelmében annyira erős, hogy a külső gazdasági körülmények – így például a magas olajárak és az euróval szemben gyenge dollár – csak kevéssé befolyásolják a folyamatot.

A felvásárlásokkal és fúziókkal foglalkozó tanácsadói piac virágzik, a tanácsadók 70 százaléka számolt be élénkülő, s csupán 5 százalékuk gyengülő üzletmenetről. A tanácsadók csaknem 60 százaléka növekvő árbevételében is tapasztalja az ágazat fellendülését. Szakértők úgy becslik, hogy az európai közepes méretű cégek fúziós és felvásárlási tanácsadói piaca az idei első háromnegyed évben elérte a 4,8 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik