Gazdaság

Adónaptár 2004. április

április 5.
Gyakoribb áfabevallás, -befizetés, -visszaigénylés: A havonkénti bevallásra kötelezett adózó kérheti, hogy az adó nettó, elszámolandó összegét 15 naponként a tárgyhót követő 5-én és 20-án számolhassa el és vallhassa be. A gyakoribb áfaelszámolást különösen a beruházást megvalósítóknak és azoknak az adózóknak engedélyezik, akiknek a beszerzéseit terhelő levonható előzetesen felszámított áfakulcs magasabb az áthárított – általuk felszámított – adókulcsnál.

április 12.
Korrekció: Mivel a tövényben előírt határidő, 12-e, ebben a hónapban ünnepnapra esik, a tényleges határidő április 13-a.
Osztalékadó: Ha a kifizető márciusban osztalékot fizetett, akkor az általa levont adót eddig kell megfizetnie az adóhatóságnak.
Személyi jövedelemadó és jövedelemadó-előleg: Az szja-tábla januártól változott, de érzékelhető adócsökkentés nem történt.
Külföldi személyek adója: A kifizető által a külföldi személytől levont adót – személyi jövedelemadót, társasági adót, osztalékadót – eddig kell megfizetni. Nem kell adót levonni, ha a nemzetközi egyezmény szerint a bevétel nem adóztatható belföldön, s az érintett igazolja külföldi illetőségét.
Cégautó adója: A tavalyi duplájára emelkedett adótételeket a kifizetőnek kell megfizetni, kivéve, ha a magánszemély maga fizeti az üzemanyagköltséget, vagy, ha a magáncélból megtett kilométerenkénti 3 forintot a kifizetőnek odaadja.
Százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho): A kifizetők, a munkáltatók – az általában 11 százalék mértékű – százalékos egészségügyi hozzájárulást a jövedelem juttatását követő hónapban fizetik meg. A cégautó adójára vetítve 25 százalék az eho, s mivel januártól az adó megkétszereződött, az eho is a duplájára emelkedett.
Tételes egészségügyi hozzájárulás: A kifizetők és a munkáltatók tételes egészségügyi hozzájárulásának mértéke ebben az évben is 3450 forint/fő/hó.
Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék, tb-járulék: Az egészségbiztosítási járulék januártól 4 százalékra nőtt. A foglalkoztatónak a biztosítottat írásban tájékoztatnia kell a jövedelméből levont egészség- és nyugdíjbiztosítási járulékról, valamint a magán-nyugdíjpénztári tagdíjról.
Baleseti járulék: A társas vállalkozás 5 százalék baleseti járulékot fizet a személyes közreműködés alapján kifizetett jövedelem után. Az írásbeli tájékoztatási kötelezettség ez esetben is kötelező.
Magán-nyugdíjpénztári tagdíj: A foglalkoztató a biztosított járulékalapot képező jövedelme után esedékes – az idén 8 százalékra emelkedett – tagdíjat a tárgyhónapot követően vallja be és fizeti meg a pénztárnak.
Adatszolgáltatás a tb-biztosítottakról: A munkáltatónak az általa foglalkoztatott biztosítottakról a taj-szám megjelölésével bejelentést kell tenni az illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár (mep) részére a biztosítási jogviszony kezdetéről, megszűnéséről és a biztosítás szünetelésének időtartamáról. Januártól a határidőt kérelemre a mep igazgatója legfeljebb 20-áig meghosszabbíthatja.
Termőföld bérbeadásából származó jövedelem: A kifizető a levont adót a levonást követő hónapban fizeti meg.
Egyszerűsített vállalkozási adó: Az eva hatálya alá tartozó adóalanyoknak az első negyedévi bevételük után adóelőleget kell fizetni.

április 15.
Idegenforgalmi adó:
A havonta beszedett idegenforgalmi adót a tárgyhót követő hónap 15-éig kell bevallani, megfizetni.
Energiaadó: Új adónem januártól. Az adót havonta kell bevallani és a tárgyhónapot követő hónap 15-éig megfizetni, vagy visszaigényelni.

április 20.
Személyi jövedelemadó különbözete:
Ha a jövedelmet a munkáltató állapítja meg, az adó és a korábban levont adóelőleg különbözetét a munkáltatónak – a számára előírt legközelebbi fizetéskor, de legkésőbb április 20-áig – le kell vonnia, vagy vissza kell fizetnie a munkavállalónak.
Havi adóbevallás: A havi bevallás keretében kell bevallani – többek között – a megállapított személyi jövedelemadót, előleget, a százalékos és a tételes egészségügyi hozzájárulást, az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot, a munkaadói és a munkavállalói járulékot is.
Évközi (negyedéves) adóbevallás: Az adózónak – az áfa és a társaságiadó-előleg kivételével – valamennyi adóról negyedévente kell bevallást tenni, ha az adóévet megelőző második évben a nettó módon számított, elszámolandó áfája, vagy a nettó módon számított fogyasztási adója és jövedéki adója, vagy a magánszemélyektől általa levont jövedelemadó-előleg és jövedelemadó együttes összege a 4 millió forintot elérte, de 10 millió forintnál kevesebb.
Általános forgalmi adó: Az áfáról havi vagy negyedéves adómegállapításra kötelezett adózónak az adómegállapítási időszakot követő hónap 20-áig kell az adóbevallását benyújtania az adóhatósághoz, s ezen időpontig köteles az áfa nettó, elszámolandó összegét megfizetni, illetve ezen időponttól igényelheti vissza.
Gyakoribb áfa: A tudnivalókat részletesen lásd április 5-énél.
Társaságiadó-előleg: A havonta és negyedévente adófizetésre kötelezett adóalanyoknak április 20-áig kell – az adóelőleg-bevallásukban megállapított összegű – társaságiadó-előleget megfizetni.
Fogyasztási adó: Az adózó a fogyasztási adó előlegét és a megállapított nettó fogyasztási adó különbözetét a tárgyhónapot követő 20-áig fizeti meg, vagy igényelheti vissza.
Jövedéki adó: A fizetésre kötelezett adóalany a jövedéki adót havonta, a tárgyhót követő 20-áig vallja be, s fizeti meg vagy igényli vissza a jövedéki adó előlegének és a megállapított nettó jövedéki adónak a különbözetét.
Munkaadói és munkavállalói járulék: A munkaadó a munkabér után 3 százalék munkaadói járulékot, a munkavállaló pedig 1 százalék munkavállalói járulékot fizet.
Környezetvédelmi termékdíj: Havonta kell bevallani és megfizetni, s április 20-áig a negyedéves összesítőt is be kell adni.
Játékadó: Januártól változott az adó mértéke, pénznyerő automaták esetében játékhelyenként 75 ezer forintra nőtt, a lottójáték adója pedig a havi nyereményalap 24 százalékára emelkedett.
Rehabilitációs foglalkoztatási hozzájárulás: Mértékét januártól drasztikusan megemelték, évente személyenként 117 ezer 600 forint fizetési kötelezettséget írtak elő a foglalkoztatóknak. A rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett év közben negyedévenként előleget fizet.
Innovációs járulék előlege: Új adónem januártól, amelyet negyedévente kell megfizetni. Mértéke kisvállalkozóknál az idén várható, a helyi adókról szóló törvény szerint meghatározott korrigált nettó árbevétel 0,05 százaléka, más adózóknál pedig 0,2 százaléka, e mértékek a törvényben meghatározott tételekkel csökkenthetők.
Kulturális járulék: A járulék fizetésére kötelezett negyedévenként a negyedévet követő hónap 20-áig fizeti meg.
Adatszolgáltatás mágneses adathordozón: Mágneses adathordozón ezen időpontig kell a kifizetőknek, munkáltatóknak adatszolgáltatási kötelezettségüket teljesíteni az állami adóhatósághoz. Eddig kell a kifizetőknek az önkormányzati adóhatósághoz a termőföld-bérbeadással kapcsolatban is teljesíteni ezen kötelezettségüket. A nyomtatványforgalmazók számára előírt adatszolgáltatásra is ez a határidő.

április 28.
Fogyasztásiadó-előleg, jövedékiadó-előleg, környezetvédelmi termékdíjelőleg:
Mindhárom adónemben az adóelőleget a tárgyhó 28-ig kell megfizetni.

április 30.
Magánszemélyek cégautóadó-fizetési kötelezettsége a kifizetőhöz:
A kifizető írásban megállapodhat a magánszeméllyel arról, hogy a cégautó utáni adót a magánszemély fizeti meg, s azt a kifizető továbbítja az adóhatóság felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik