Gazdaság

Befektetõi iskola – A titokzatos EBITDA

KÜLÖNÖS FIGYELEM. Egy társaság eredményességének vizsgálata során sokszor merül fel az EBITDA kifejezés, amelyet gyakran nagyobb befektetői figyelem övez, mint az eredménykimutatás alsó sorában szereplő nettó eredmény értékét. Az EBITDA a vállalat által megtermelt, kamat- és adófizetés, illetve amortizáció nélkül számított eredmény (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization).

ÖSSZEHASONLÍTHATÓSÁG. Az EBITDA használata különösen célszerű különböző társaságok és szektorok összehasonlításakor, mivel nem függ a nettó eredményt számottevően befolyásoló finanszírozási, számviteli politikai, illetve adózási kérdésektől, hanem magának a tevékenységnek az eredményességét tükrözi.

TERHELHETŐSÉG. Az EBITDA kiszámításának legegyszerűbb módja, ha az üzemi eredményt megnöveljük az amortizáció értékével. Ez gyakran eltér a társaság által megadottól, mivel az alapvetően a menedzsment döntéseinek támogatására szolgáló egyes tételeket még az üzemi szinten kiszűrő értéken tükrözi. A mutató jelzi, hogy az adott társaság mekkora mértékű tőke- és hiteloldali finanszírozást bír el.

MARGIN. Az EBITDA margin a mutatónak az árbevételhez mért arányát fejezi ki, s a működés hatékonyságára utal. Egy részvény árfolyamának értékelésekor használatos mutató az EV/EBITDA, amely azt mutatja meg, hogy a teljes cégérték hányszorosan haladja meg a tulajdonosok és hitelezők rendelkezésére álló eredményt, vagyis az EBITDA-értéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik