Gazdaság

Bizonytalan gyógyszerárak – Ugyanabba a folyóba?

Június elejétől új vezető került az Országos Egészségpénztár (OEP) élére. Matejka Zsuzsának a jelenleginél nem drágább gyógyszerár-képzést kellene kidolgoztatnia.

Bizonytalanság érezhető a gyógyszerpiacon. A Fidesz-kormány az egészségügy terén is a piaci folyamatokba ad hoc jelleggel beavatkozó politikát folytatott, ám tavaly a Mikola-minisztérium magánjogi szerződés keretében három évre szóló megállapodást kötött a gyártókkal és a forgalmazókkal. Ennek értelmében július 1-jétől az 500 forint alatti térítési díjú készítmények ára körülbelül 10, a többi terméké 5-6 százalékkal emelkedhetne.

ÁTHIDALÓ JAVASLAT. Medgyessy és csapata általában piacbarát viszonyokat vetített előre, ráadásul ígéretet tett arra, hogy a megkötött szerződéseket tiszteletben fogja tartani. Ugyanakkor a kampány finisében elhangzott az is, hogy nem kerül sor gyógyszeráremelésre. Teljesen nyilvánvaló, hogy a szociálliberális kormány csak egyféleképpen tudná mindkét ígéretét betartani: ha a gyógyszerkasszából finanszírozná a gyártóknak beígért áremelést is. Vagyis növelné a gyógyszerár-támogatásokra fordított összeget. Ez azonban tovább nehezítené a költségvetés – napról napra amúgy is romló – helyzetét. Áthidaló javaslatként Csehák Judit szakminiszter szerint a gyártóknak választaniuk kellene az áremelés és új termékek bevezetése között.

Bizonytalan gyógyszerárak – Ugyanabba a folyóba? 1A gyártók azonban a hároméves megállapodásban foglaltakat tekintik kiindulópontnak. Marosffy László, az Egis gazdasági igazgatója szerint az egyezkedés keretének továbbra is a korábbi megállapodásnak kell lennie. A gazdasági igazgató számításai szerint az Egisnek havonta körülbelül 80 millió forint eredménykiesést okozna az, ha nem kerülne sor július 1-jén a megállapodás szerinti áremelésre. Az új bevezetések elhalasztása ellen pedig Marosffy azzal érvel, hogy a most forgalomba hozni kívánt új termékek nagyrészt olyan generikumok, amelyek már piacon lévő drágább gyógyszerek helyettesítésére alkalmasak. Így nem kell félni attól, hogy emiatt emelkednének a gyógyszerkassza kiadásai.

A hazai gyártók abban reménykednek, hogy a kormányváltás miatt mindössze néhány hetes késést szenvedhet az új árak kihirdetése, ám az nem marad el. Beke Zsuzsanna, a Richter pr-igazgatója optimizmusát azzal indokolja, hogy a tárgyalásokon a múlt hét végéig a Richtert érintő legtöbb készítmény áráról már a hároméves megállapodásnak megfelelően egyeztettek.

A magánjogi szerződések betartását sürgeti Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Aggodalmát az táplálja, hogy nem született eddig megállapodás az új, bevezetés előtt álló készítmények árairól. Márpedig ez olyan csúszás, amely komolyan veszélyezteti a július 1-jei kihirdetést. Székely Krisztina arra is figyelmeztet, hogy az új terápiás lehetőségeket nyújtó korszerűbb gyógyszerekkel valószínűleg sok betegség költséghatékonyabban kezelhető.

Ez azonban éppen az a pont, ahol a gyártók élesen vitatkoznak egymással. A hazai ipar képviselői számos alkalommal hívták már föl a figyelmet arra, hogy a gyógyszerkassza kiadásainak legnagyobb részét a 90 és 100 százalékos támogatottságú készítmények teszik ki, miközben a vényellenőrzés és a termékreferencia-rendszer rosszul működik a gyakorlatban. Nem kizárt tehát, hogy a két egymásnak első látásra ellentmondó ígéret csapdájában vergődő kormányzat – pontosabban az OEP – az innovatív vagy más néven originális gyártókkal kerül ellentétbe. Ez főként azért valószínűsíthető, mert a gyógyszerkassza ezeknek a cégeknek a termékeit támogatja a legnagyobb összeggel, miközben a receptek számát tekintve messze a hazai gyártók állnak az élen.

HELYETTESÍTHETŐSÉG. Az utóbbiak azt is gyakran emlegetik, hogy Magyarországon a gyógyszerek közötti helyettesíthetőség sokkal kevésbé elfogadott az orvosok (és a betegek részéről), mint nyugaton. Az Egyesült Államokban, ha már létezik az eredetivel bioekvivalens generikus termék, a biztosítók csak az olcsóbb gyógyszerre fizetnek térítést. Magyarországon sokak szerint ez nem ennyire egyértelmű.

A tárgyalások azonban új fordulatot is vehetnek azután, hogy Csehák Judit június 1-jével Matejka Zsuzsát nevezte ki az OEP élére. Matejka nehéz helyzetbe került, hiszen olyan megegyezést kellene összehoznia, amely sem a lakosságot, sem a költségvetést nem terheli meg, továbbá a gyártók számára is elfogadható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik