Gazdaság

Politikai barométer – november 29.

Őrzi ötpontos előnyét a Fidesz-MDF választási szövetség az MSZP előtt - a TNS Modus legfrissebb adatai szerint. Orbán Viktor és Medgyessy Péter támogatottsága között egy ponttal csökkent a különbség, a szocialista miniszterelnök-jelölt 3 ponttal vezet.



Módszertani megjegyzések

A TNS Modus 2000. márciusától folyamatosan, mindennap végez adatfelvételt. Hetente összesen 240 felnőttet kérdeznek meg az ország 135 településén – mindig másutt. A 46. heti, görgetett adatok a 2001. október 22. és november 18. között megkérdezett 950 személy válaszai alapján születtek. Az ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára (95 százalékos megbízhatósági szint mellett), ami azt jelenti, hogy a közölt eredmények legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a “valós értékektől”, amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdeznek (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a “biztos szavazó, pártot választók” esetében a hibahatár csaknem 6 százalékpont). A legfrissebb vizsgálati eredményeket minden héten hasonló módon (négy hétre görgetett formában) közöljük.
A kutatás részletes módszertana, a választási szövetséggel előállt új helyzet számítási modellje a TNS Modus honlapján>>

Politikai barométer – november 29. 1Óriási csaták a pozíciók megőrzéséért

Változatlan a helyzet az élen: a Fidesz-MDF pártszövetség nem növelte tovább előnyét az MSZP-vel szemben a biztos szavazó pártválasztók körében. A 43-46. hetek során megkérdezett 950 személy válaszai alapján 45 százalék szavazna a Fidesz-MDF-re és 40 százalék az MSZP-re, azaz mindketten egy-egy százalékot veszítettek egy héttel korábbi eredményükhöz képest.

A korábbi hetek trendjei a kormánypártok népszerűségének töretlen növekedésére utaltak, de újabb adatok ezt nem látszanak alátámasztani. Augusztus második felétől egy ideig együtt csökkent mindkét nagy párt szavazóbázisa (a Fidesz-MDF-é 6 ponttal a 32. héttől a 40. hétig, az MSZP-é 7 ponttal a 35. héttől a 39. hétig).

Az ezt követő időszakban jelentősen emelkedett a pártszövetség támogatottsága (a 45. hétre gyakorlatilag visszanyerték korábbi veszteségeiket: 6 százalékkal növekedett szavazóbázisuk). Ugyanebben az időben a szocialisták tábora valamelyest növekedett, majd stabilizálódni látszik 40 százalék környékén. Az elmúlt hetek sem eredményeztek szignifikáns különbségeket, vagyis éppen egy éve tart az “állóháború” az élen.

Több ponton osztozkodhatnak a kisebb pártok

Külön elemzést érdemelne, hogy valóban a parlamentbe jutás határán küzdenek-e a kisebb pártok vagy a választáskor stabil bejutók lesznek. De akkor honnan morzsolódnak le a rájuk adott szavazatok? Most a kisebb támogatottságú pártok valamelyest “levegőhöz jutottak”, hiszen a szavazatok többségét begyűjtő két nagy két százalékot “elhullajtott” a legutóbbi adatokhoz képest.

Valamelyest erősödtek a szabad demokraták: immáron 4 százalékkal újra az SZDSZ a legerősebb kispárt. A MIÉP és a Munkáspárt továbbra is tartja 3 százalékos eredményét, az FKGP sem csúszott lejebb a 2 százalékról.



Mi történt a héten?
A Törésvonal Politikai Elemző Központ szerint


•A 47. hét mindkét vezető témája már korábban is szerepelt a hírekben: az MSZP miniszterelnök-jelöltje elleni vádak (4 napig a napirenden ezen a héten) a 46., míg az egészségügy helyzetéről folytatott vita (3 napig a napirenden ezen a héten) a 45. héten már kiemelkedő témának számítottak. A két vezető téma mellett a héten mindössze a kormányzati döntések szerepeltek két napig a napirenden, a többi 13 ügy egy-egy nap vezető híre maradt.
•A Fidesz-MPP szereplései a nyilvánosság több fórumán egyszerre(összes: 7, pozitív: 3, negatív: 4) három témában, a kormányzati döntésekkel, a KDI mexikói ülésével és egy korábbi kezdeményezés, a szülőknek nyújtott adóátutalás újbóli felvetésével került pozitív hírekkel a napirendre. Az előző héthez hasonlóan ismét négy, a pártra nézve hátrányos téma akadt: az egészségügy helyzetéről folytatott vita, az SZDSZ által felvetett kormányzati reklám, valamint az MSZP által a napirendre emelt Posta-Defend-ügy és az FVM-kormányfő felelősségi kapcsolat.
•Az FKGP (0, 0, 0) egyetlen témával sem, míg az MDF (1, 0, 0) a pártelnök-miniszter titkosszolgálati megfigyelések ügyében tett bejelentésével került napirendre.
•Az MSZP (7, 1, 1) a korábbi két héthez hasonlóan ismét sok szerepléssel jelentkezett. Ezek közül mindössze egy pozitív téma akadt, míg a szintén egy elemként regisztrált Medgyessy elleni vádak négy napon át vezető hírnek számítottak. A 47. hét egyébként leginkább Medgyessy Péterről szólt: még egyetlen hét sem akadt, amikor hat megszólalása is napirendre került volna. A szocialista miniszterelnök-jelölt “érdekességét” elsősorban a számára hátrányos témák eredményezték, ám ezt a lehetőséget Medgyessy arra is kihasználta, hogy az MSZP programjáról beszéljen. Így Medgyessy olyan megszólalásai is a vezető hírek közé kerültek, amelyek korábban nagy valószínűséggel az ingerküszöb alatt maradtak volna.
•Az SZDSZ (4, 2, 0) két olyan pozitív megszólalást is kezdeményezett, amelyek átlépték az ingerküszöböt. A párt a hét egyik vezető hírében, az egészségügyi vitában saját javaslatát is képes volt megjeleníteni, ráadásul kétszer, 21-én és 24-én. A 44-45. héten a napirenden szereplő székház- és kampánypénz-vita a 46. héthez hasonlóan ezúttal sem került a vezető hírekbe.
•A MIÉP (0, 0, 0) a héten ismét nem volt szereplője a politikai napirendnek. A pártelnök kecskeméti sajtótájékoztatója, amelyen a MIÉP tíz százalék feletti támogatottságáról beszélt, módszertanunk alapján a magyar sajtóban nem lépte át az ingerküszöböt.
•A héten alakult Centrum Párt (1, 1, 0) a hír bejelentésével a napirendre került.

A Törésvonal Politikai Elemző Központ kutatói hetente készítenek politikai elemzést a médiában napirenden lévő témákról.



A hét összes grafikonja >>

Megállt a Fidesz iránti szimpátia növekedése

Nincs “áttörés” a potenciális szavazók rokonszenvéért folytatott küzdelemben sem. Miközben a közelmúltban jelentősen átrendeződtek a viszonyok a két nagy párt között (szeptember elejétől november elejére beérték a fiatal demokraták a szocialistákat), a legutóbbi hetekben megtorpant a Fidesz felívelése. Legújabb adataink azt mutatják, hogy nem nő tovább a Fidesz népszerűsége a lakosság körében, hanem együtt csökken a riválisáéval: mindkét párt értéke két ponttal csökkent a két héttel korábban közöltekhez képest. “Jelenleg” az MSZP 50 ponton áll a százfokú skálán, míg a Fidesz 49 ponton.



Mit mondanak a többiek?





• Szabad lekérdezés >>

• Négy intézet mérései >>

Csökkent a kormány népszerűsége

Valamelyest romlott az összes megkérdezett körében a kormány megítélése: a 43. héten még 40 ponton állt a százfokú skálán, ez “mára” két ponttal alacsonyabb, azaz 38 pont, ami az elégedetlenek enyhe többségére utal. Valamivel jobb a kabinet tevékenységének a megítélése a biztos szavazó, pártválasztók körében: 44 pont, amely az utóbbi hetekben alig változott.

Politikai barométer – november 29. 2Medgyessy előnye 3 pont Orbán előtt

Tovább csökkent a Medgyessy Péter iránti lakossági rokonszenv is. Jelenleg a szocialista politikus 53 ponton áll, három ponttal alacsonyabban, mint a 44. hétre számított érték és ez a csökkenés szignifikáns. Bár Orbán Viktor indexe nem változott az utóbbi hetekben (50 ponton áll most is, akárcsak korábban). A fideszes politikus szimpátiaértéke a mérési hibahatárokat meghaladó mértékben emelkedett a 34. és a 41. hetek között, míg riválisa jelentős mértékben vesztett támogatottságából. Mára kettejük között kisebb a különbség a hibahatárnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik