Gazdaság

Makrotrendek – Lassabban, de biztosan

Majoros György Makrotrendek – Lassabban, de biztosan 1a Cashline Értékpapír Rt. elemzője: “Pozitív meglepetésként értékelhető az első negyedévben a folyó fizetési mérleg alakulása. A tavalyi negyedik negyedévi folyamatok, az euró-övezet lassuló növekedése miatt ugyanis az export csökkenésére, a növekvő reálbér-kiáramlás miatt pedig az import emelkedésére lehetett számítani. Az első három havi folyó fizetési mérleg adataiból azonban nem olvashatók ki negatív tendenciák. Az sem kizárt, hogy a feketegazdaság jelentős súlya miatt a minimálbér emelése csak papíron növelte 4,4 százalékkal a reálbéreket és így az összkereset sem bővült számottevően. Valószínű, hogy az év második felében a jelenleginél kedvezőtlenebbek legyenek a folyó fizetési mérleg számai.”

Folytatódik a dinamikus, bár az előző évinél valamelyest lassabb gazdasági növekedés. A lakosság fogyasztása és a beruházási tevékenység egyaránt erőteljesen bővül, miközben a háztartások pénzbeli megtakarítása alacsony. Változatlanul növekszik az ipari termelés, élénkül az építőipar, s megkezdődött a kereskedelmi forgalom felfutása is. A világpiaci konjunktúra gyengülése ellenére a magyar kivitel tovább emelkedik. Ugyanakkor a pénz- és tőkepiaci viszonyok kedvezőtlenül alakultak az év eddigi időszakában; a tőzsdei forgalom minimálisra csökkent, az árfolyamok erősödése nem indult meg.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elismeri a magyar gazdaság eredményeit, teljesítményét a legjobbnak tartja a régióban. Aggasztónak találja viszont a magas inflációt. Az IMF szerint megfontolandó a költségvetés kiigazítása, s célszerű csökkenteni a további minimálbér-emelés mértékét. Minél előbb meg kellene valósítani a strukturális átalakításokat is: a nyugdíjrendszer, az egészségügy, a helyi önkormányzatok és a közigazgatás finanszírozásának reformját.

Makrotrendek – Lassabban, de biztosan 2Erősítheti az inflációs nyomást, hogy a fiskális politika ösztönzést tervez 2001-ben és 2002-ben. A szabályozott árak befagyasztása nem jó módszer az infláció lefaragására. A költségvetési előirányzatokban és a tervezetten felüli kiadásokban megszorítások kellenének. Részben megoldás lehet, ha a bevételi többletek egy részét nem költik el. Az árfolyamsáv szélesítése hatásos lépés, a szerény felértékelődés nem árthat Magyarország erős külső versenyképességének. A csúszó leértékelődés már értelmetlen, a rövid lejáratú tőkemozgások lehetőségét pedig mielőbb meg kellene szüntetni.

MACRO TRENDS – SLOWER BUT STRONG

Makrotrendek – Lassabban, de biztosan 3 Economic growth continues to be strong, even if somewhat slower than the year before. Both domestic consumption and investments are rising significantly, while the domestic savings rate is low. Industrial production is up again, the construction industry is speeding up and commerce is on the rise as well. In spite of deteriorating global market conditions exports keep growing. Financial and capital market trends have, however, been unfavorable so far this year; stock exchange trading dropped to a minimum and stock prices remained low.

The International Monetary Fund (IMF) acknowledged the progress of the Hungarian economy and considers it the best in the region – finding, nevertheless, the high inflation rate a cause for concern. According to the IMF, the government should consider modifying the budget and cut back the rate of future minimum wage hikes. The structural and financial reforms within healthcare, the pension system, local governments and public administration are also becoming increasingly urgent.

Makrotrendek – Lassabban, de biztosan 4Fiscal directives for 2001 and 2002 aim at stimulating the economy – and as such foreshadow growing inflationary pressures. Freezing regulated prices is not a healthy method for lowering the inflation rate. Budget estimates and overbudgeted expenditures should be more conservative and restrictive. Not spending some of the excess revenues could be part of the solution. Allowing for wider currency band movements is an effective measure, as a modest appreciation cannot hurt Hungary’s highly competitive presence in foreign markets. Keeping up the sliding-scale currency devaluation system is pointless; the gates before short-term capital flows should be shut fast as soon as possible.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik