Élő Nagyvilág

Elrendelte a rafahi offenzíva leállítását az ENSZ bírósága

Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP

Törökország: egyetlen ország sem áll a törvények fölött

A világ egyetlen országa sem áll a törvények fölött. Elvárjuk, hogy a bíróság által hozott valamennyi határozatot Izrael haladéktalanul végrehajtsa. Ennek biztosítása érdekében felszólítjuk az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy minden tőle telhetőt tegyen meg

– áll a török elnöki hivatal közleményében. Mint ismert, az ENSZ bírósága pénteken arra kötelezte Izraelt, hogy a civil lakosság védelme érdekében szakítsa meg a rafahi offenzívát. Az izraeli kormány már a döntés előtt közölte, hogy erre nem hajlandó.

Májusban Törökország közölte, hogy csatlakozik Dél-Afrika Izrael elleni népirtási peréhez a Nemzetközi Bíróságon. Recep Tayyip Erdogan elnök januárban közölte, hogy Törökország az ehhez szükséges dokumentumokat benyújtja az ENSZ legfelsőbb bíróságához.

(al-Dzsazíra)

Scholz: Németország nem ismeri el a palesztin államot

Németország nem tervezi hivatalosan elismerni a palesztin államot – jelentette ki pénteken Olaf Scholz német kancellár portugál hivatali partnere, Luís Montenegro oldalán tartott sajtótájékoztatóján.

Scholz úgy fogalmazott, nincs oka annak, hogy önálló államként elismerjék a Palesztin Hatóságot. Hangsúlyozta, hogy egyebek mellett nincs tisztázva az állam területe sem. jelezte egyben, hogy az „ügy még nem ért el odáig”.

A kancellár azzal érvelt, hogy ehelyett „Izrael és a palesztinok között tárgyalásos úton létrejövő rendezés kell, amely felér a kétállami megoldással”, melynek keretében a Palesztin Hatóság átvenné az ellenőrzést Ciszjordánia és a Gázai övezet felett.

„De még nagyon messze vagyunk ettől” – szögezte le Scholz.

Mint mondta, jelen körülmények között egy tartós tűzszünetre és arra volna szükség, hogy a felek elkötelezzék magukat egy kétállami megoldás iránt.

Spanyolország, Írország és Norvégia szerdán jelentette be, hogy május végéig hivatalosan is elismerik a palesztin államot, ami a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette kormány heves bírálatát váltotta ki.

Montenegro szerint Portugália egyelőre szintén nem fogja elismerni a palesztin államot annak ellenére, hogy hazája az ENSZ Közgyűlésében megszavazta azt a határozatot, amely új jogokat biztosít a palesztinoknak a világszervezetben elismervén, hogy a palesztinok jogosultak megkapni az államiságot.

Scholz hangsúlyozta, hogy az utóbbi hetekben az arab országok keményen dolgoznak azon, hogy szavatolják a közel-keleti régió biztonságát, amit reménytelinek nevezett egy esetleges kétállami megoldás szempontjából. Ugyanakkor „az államiság szimbolikus elismerésének” útja nem viszi előbbre a dolgokat – vélekedett a német kancellár.

Scholz egyben bírálta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét, Karim Khant, amiért elfogatóparancs kiadását kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

A német politikus úgy fogalmazott, hogy a kérvények egyidejű előterjesztése burkoltan egyenlőségjelet tesz az izraeli kormány és a Hamász közé.

„Én és a német kormány is határozottan elutasítjuk ezt az összehasonlítást” – tette hozzá.

(MTI)

Netanjahu hivatla felháborítónak nevezte a népirtásról szóló vádakat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala pénteken „hamisnak és felháborítónak” nevezte a Dél-Afrika által megfogalmazott vádakat, melyek szerint Izrael népirtást hajt végre a palesztin lakosság ellen Gázában.

A vádakat visszautasítva a miniszterelnökség kijelentette, hogy a Rafahban folytatott hadjárata nem vezetett és nem is fog „a palesztin polgári lakosság elpusztításához vezetni”.

Az izraeli külügyminisztériummal közösen kiadott közleményben a hivatal felhívta a figyelmet, hogy továbbra is engedélyezi a segélyek bejutását a Gázai övezetbe „a törvényeknek megfelelően”.

(Reuters)

Izraeli hadügyminiszter: Folytatjuk a harcot!

Benny Gantz izraeli hadügyminiszter kijelentette, hogy Izrael folytatni fogja „igazságos és szükségszerű” háborúját a Hamász ellen, hogy visszaszerezze a túszait és szavatolja polgárai biztonságát, miután az ENSZ Nemzetközi Bírósága (ICJ) a rafahi offenzíva leállítására kötelezte.

„Izrael állam elkötelezett amellett, hogy a harcot túszai hazatéréséért és polgárai biztonságáért – bárhol és bármikor – , beleértve Rafahot is” – mondta.

(Reuters)

A Nemzetközi Bíróság elrendelte a rafahi offenzíva leállítását

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólította Izraelt, hogy állítsa le a rafahi katonai offenzívát.

A nemzetközi bírói testület határozatában kijelentette, hogy „nincs meggyőződve” arról, hogy Rafah kiürítése és Izrael egyéb intézkedései elégségesek a palesztinok szenvedéseinek mérséklésére.

A múlt héten Dél-Afrika kérte a világbíróságként is ismert Nemzetközi Bíróságot, hogy rendelje el Izrael gázai, és különösen rafahi offenzívájának leállítását, mondván: erre a palesztin nép túlélésének biztosítása érdekében van szükség.

A Nemzetközi Bíróság határozatait a múltban figyelmen kívül hagyták, mivel az ENSZ legfőbb jogi szervének nincs módja arra, hogy végrehajtsa döntéseit, de nemzetközi súlyuk van, és egy Izrael elleni döntés tovább növelheti az ország politikai elszigeteltségét.

Az izraeli kormányszóvivő a pénteki döntés előestéjén azt mondta, hogy „semmilyen hatalom a Földön nem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy megvédje polgárait és fellépjen a Hamász ellen Gázában”.

A hágai Nemzetközi Bíróság az ENSZ elsődleges bírói szerve, amely nem tévesztendő össze a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és az agresszió bűntettével foglalkozó Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC). A szintén hágai székhelyű ICC főügyésze a közelmúltban elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Yoav Gallant védelmi miniszter, valamint a Hamász három legfőbb vezetője ellen. A szervezet nemrég megnevezte azt a három bírót, akik a kérelmet fogják tárgyalni.

Netanjahu lehet a negyedik hivatalban levő kormány- vagy államfő, aki ellen elfogatóparancsot ad ki az ICC, a szudáni Omár el-Besír, a líbiai Moammer Kadhafi és az orosz Vlagyimir Putyin után.

(The Guardian)

Izrael korlátozza Spanyolország jeruzsálemi konzulátusának munkáját

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter pénteken megtiltotta a jeruzsálemi spanyol konzulátusnak, hogy szolgáltatásokat nyújtson a ciszjordániai palesztinoknak. A bejelentés válasz a palesztin állam spanyol elismerésére, valamint egy spanyol miniszter kijelentetésére, miszerint „Palesztina szabad lesz a folyótól a tengerig”.

„Úgy döntöttem, hogy megszakítom a kapcsolatot az izraeli spanyol nagykövetség és a palesztinok között, és megtiltom a jeruzsálemi spanyol konzulátusnak, hogy szolgáltatásokat nyújtson a ciszjordániai palesztinoknak” – írta Kac az X-en.

Három túsz holttestére talált rá az izraeli hadsereg

Újabb három túsz holttestét találták meg az éjszaka folyamán a Gázai övezet északi részén – közölte az IDF.

A 30 éves Orión Hernández Radoux-t, a 42 éves Hanan Jablonka-t és az 59 éves Michel Nisenbaumot Mefalsim térségéből rabolták el, és az izraeli hadsereg szerint október 7-én ölték meg őket. Egészen a közelmúltig nem volt információ a helyzetükről.

A Times of Israel szerint Hernández Radoux mexikói-francia állampolgár volt. Hernández Radoux és Jablonka is a Supernova zenei fesztiválon voltak.

A Nemzetközi Bíróság elrendelheti az izraeli offenzíva leállítását

A Nemzetközi Bíróság várhatóan pénteken 15 órakor hoz új döntést Izrael gázai háborús magatartásáról, miközben az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Izrael egyre inkább elszigetelődik diplomáciailag a hagyományosan támogató országok körében.

Azzal kapcsolatos spekulációk közepette, hogy a Nemzetközi Bíróság elrendelheti az izraeli offenzíva leállítását, a világ másik legfelsőbb bírósága – a Nemzetközi Büntetőbíróság – megnevezte azt a három bírót, akik a Hamász vezetői, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter ellen benyújtott letartóztatási parancs iránti kérelmet fogják tárgyalni.

A múlt héten Dél-Afrika kérte a hágai székhelyű, világbíróságként is ismert Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy rendelje el Izrael gázai, és különösen rafahi offenzívájának leállítását, mondván, hogy erre a palesztin nép túlélésének biztosítása érdekében van szükség.

A Nemzetközi Bíróság határozatait a múltban figyelmen kívül hagyták, mivel az ENSZ legfőbb jogi szervének nincs módja arra, hogy végrehajtsa döntéseit, de nemzetközi súlyuk van. Egy Izrael elleni döntés tovább növelheti az ország politikai elszigeteltségét.

Olvasói sztorik