Gazdaság

AGRÁRFESZÜLTSÉGEK – Érik a gazdaharag

Megelégelték a sorozatos gabona-, sertés- és tejpiaci bombákat a gazdaszervezetek, s tiltakozó akciókat helyeztek kilátásba a hónap végétől. A búzaégetéséről elhíresült Karsai József battonyai ex-falugazdász szervezésében ismét demonstrációt terveznek a békési agrártermelők, ha a szaktárca nem teljesíti – szakértők szerint egyébként irreális – követeléseiket. A gazdák például 40 százalékos importvámot, korlátozás nélküli, 60-70 forintos literenkénti tej-, illetve tonnánként 23 ezer forintos búzafelvásárlást akarnak kicsikarni. Azt is elvárják, hogy a tárca darabra határozza meg, mennyi sertésre tart igényt a jövőben. A követelések teljesítésére a hónap végéig várnak, de a héten egyúttal megkezdték a megmozdulás szervezését is.

A napokban a Mezőgazdasági Termelők Érdekvédelmi Szervezete és a Mezőgazdasági Szövetkezők valamint a Termelők Országos Szövetsége is elégedetlenségének adott hangot és sürgős lépésekre szólította fel az agrárkormányzatot.

A gazdák kedélyét tovább borzolja, hogy miközben az agrárvezetés egyre-másra a piaci nehézségek sikeres leküzdéséről dicsekszik, addig saját maguk csak egyre mélyülő értékesítési válságot tapasztalnak. Ilyen nehézséget okozott például a sertéspiaci felesleg (Figyelő, 1999/24. szám), aminek nyomán régen tapasztalt mélységekbe zuhant az élősertés ára. A tárca június elsejétől kilónként 193 forintos legalacsonyabb (hatósági) árat vezetett be a minősített vágósertésre. A húsüzemeknek legalább ennyit kellene fizetni a minőségi kategóriák leggyengébbikébe, a “P” jelűbe tartozó vágósertésért is. A húsipari költségek kétharmadát kitevő eleven “nyersanyag” drágulása a májusi 120-175 forintos árhoz képest akkora, ami legalább 20-30 százalékos áremelést gerjesztene a tőkehúsok és a húskészítmények átadási árában. Ennyiért azonban állatonként 5-6 ezer forint ráfizetést okozna az üzlet a vágóhidaknak, mert az élelmiszer-kereskedelmi hálózatok sem akarnak kötélnek állni az áremelés ügyében. A feldolgozók így inkább visszafogták a termelést, egyesek leállították a gyengébb minőségű, nem nagyüzemi sertések átvételét, sok üzemben pedig egyszerűen nem adják meg a kötelező legalacsonyabb árat. A gazdák nyakán maradt több tízezer disznó tovább zsírosodik, rajtuk az is csak keveset segít, hogy az agrártárca ismét él az árvizek nyomán alkalmazott módszerrel: további 20 ezer túlsúlyos sertés 193 forintos kilónkénti felvásárlását hirdette meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik