Gazdaság

TERÍTÉKEN A KÖZBESZERZÉS – Nyílt többség

Az országgyűlés a múlt héten fogadta el a Közbeszerzések Tanácsának beszámolóját a közbeszerzési törvény 1995. november elsejei életbelépésétől 1996. december 31-ig tartó időszakról. Azon 2265 eljárásban, amelyeknél az év végéig már eredményt is hirdettek, a közbeszerzések értéke összesen 150 milliárd forintra rúgott.

A 1995. évi XL. törvény hatálybalépését követő bő egy esztendőben összesen 3241 közbeszerzési eljárást írtak ki, illetve bonyolítottak le (megoszlásukról lásd grafikonunkat). A kiírások zöme a legszélesebb nyilvánosságot és átláthatóságot garantáló nyílt eljárásra szólt. Figyelemre méltó azonban, hogy igen magas, egynegyedes arányt képviseltek a – döntően hirdetmény nélkül induló – úgynevezett tárgyalásos eljárások is. Az ajánlatkérők több mint felét az önkormányzatok és intézményeik tették ki, s az igények elsősorban árubeszerzésre és különféle szolgáltatásokra vonatkoztak. Az eljárások fele Budapestet érintette.

Az elmúlt év végéig megjelent eredményhirdetések alapján a lezajlott több mint kétezer eljárás kilenc tizede eredményesnek bizonyult. Ezekre a kiírásokra összesen 13 ezren tettek ajánlatot. A 3849 nyertesből 145 volt külföldi. Megtakarítás elsősorban a nagyobb beszerzéseknél érzékelhető, a kisebb volumenű pályázatok során a törvény végrehajtása akár még többletkiadással is járhat. Gálszécsy András, a Közbeszerzések Tanácsának alelnöke kérdésünkre elmondta: a megtakarítás összességében a közbeszerzések értékének 5 százalékára becsülhető.

A vitás esetek elbírálására alakult Döntőbizottság tapasztalatai és a 21 tagú tanács tagjaihoz, illetve titkárságához eddig érkezett közel ezer megkeresés azt mutatják, hogy a törvény alanyai nehezen értelmezik a paragrafusokat, bizonyos pontokat pedig kifogásolnak, s azok módosítását kérik. Az ezeket összegző munka folyamatban van. A Döntőbizottsághoz a vizsgált időszakban 165 jogorvoslati kérelem érkezett. Ebből 17 esetben semmisítették meg a döntést, 2 ízben pedig eltiltották a nyertes ajánlattevőt.

A beszámoló felhívja a figyelmet, hogy noha a törvény 10 százalékos árpreferenciát ad a hazai termékekre, ennek finanszírozási forrása nem megoldott. A Tanács támogatta az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. bevonását a közbeszerzési törvény hatálya alá, sőt azt ajánlják, hogy a privatizációs törvény módosításával ez a vagyonkezelési szerződésekre is vonatkozzon. Az eltelt idő alatt a tanács fél tucat ajánlást dolgozott ki – ezek jogi érvénnyel ugyan nem bírnak, ám hozzájárultak a működés zavarainak csillapításához. Folyik a meghívásos eljárásba bevonható, úgynevezett “minősített” ajánlattevők jegyzékének kidolgozása, melynek előreláthatólag 190 tagja lesz. Közzétételük a közeljövőben várható. A tagságot évente új pályázaton lehet majd megerősíteni, megszerezni vagy akár elveszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik