Nagyvilág

A brit gazdasági elit közös nyilatkozatban követeli a kormányváltást

Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images
Thomas Trutschel / Photothek / Getty Images

Kormányváltást szorgalmaznak kedden megjelent közös levelükben a brit gazdaságban tevékenykedő legnagyobb hazai és multinacionális vállalatok volt és jelenlegi vezetői – írja az MTI. A The Times című konzervatív brit napilap által közölt állásfoglalás 121 aláírója elismerően szól a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt üzletpolitikájáról.

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök a múlt héten a vártnál jóval korábbra, július 4-re írta ki a parlamenti választásokat. A The Times keddi kiadásának levelezési rovatában megjelent felhívás aláírói között szerepelnek olyan óriáscégek vezetői és főrészvényesei, mint a JP Morgan bankcsoport, a londoni Heathrow repülőtér, a luxuskivitelű sportautókat gyártó Aston Martin, a JD Sports és az Iceland áruházláncok, a Tesco Bank és a WPP globális hirdetési konglomerátum. De aláírta a közös levelet Sir Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója is.

A levél szerzői szerint eljött a változás ideje, mivel a brit gazdaságot túl régóta sújtja instabilitás, stagnálás és a hosszú távra szóló összefogott gondolkodás hiánya.

Nagy-Britanniának megvan a lehetősége arra, hogy a világ egyik legerősebb gazdaságává váljon, ám a politikai stabilitás és a következetes gazdaságpolitika hiánya ezt akadályozza; az ország nem jut hozzá a felvirágzásához szükséges szakképesített munkaerőhöz és infrastruktúrához sem

– áll az üzleti vezetők levelében.

Az aláírók leszögezik, hogy olyan kormányt szeretnének, amely egyszerre biztosítja a költségvetési fegyelmet és a hosszú távú növekedési stratégiát, és a magánszektorral vállvetve dolgozik a digitális és a fizikai tőke gyarapításához, a szakképzési rendszer rendbetételéhez szükséges innováció és beruházások ösztönzésén. Az üzleti vezetők szerint a Munkáspárt már megmutatta, hogy kész együttműködni az üzleti szektorral annak érdekében, hogy a brit gazdaság elérhesse teljes potenciálját, éppen ezért meg kell adni az esélyt a pártnak az ország átalakítására.

„A brit gazdaságnak sürgősen maga mögött kell hagynia az elmúlt évtized stagnálását, és reméljük, hogy nyilvános állásfoglalásunkkal másokat is meggyőzünk ennek szükségességéről” – fejeződik be a brit üzleti szektor vezetőinek keddi közös levele.

A felmérések hónapok óta folyamatosan 20 százalékpontot meghaladó előnyt jeleznek a Munkáspárt számára. A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov a választások időpontjának múlt heti bejelentése utáni első, 2072 választó bevonásával elvégzett felmérésében kimutatta, hogy a Konzervatív Pártra jelenleg a britek 22 százaléka szavazna, a Munkáspárt a voksok 44 százalékát szerezné meg.

Kapcsolódó
Hatalmasat bukott a brit kormányfő, de a Munkáspárt sem lehet maradéktalanul elégedett
Hiába szavazta meg a brit parlament a május 2-i önkormányzati választás előtt a menekültek Ruandába toloncolását, ez a népszerű döntés sem mentette meg a hatalmas vereségtől Rishi Sunak miniszterelnököt és a Konzervatív Pártot

Ajánlott videó

Olvasói sztorik