Gazdaság

Eurós nyugdíjpénz is összejöhet, magyar állami támogatással

Morell / MTI / EPA-EFE
Morell / MTI / EPA-EFE

Mint írtuk, izgatja a magyarokat, hogyan tudnának valamelyik mediterrán országba, például Spanyolországba költözni nyugdíjas korukban – az is kiderült, hogy ez már egy átlagnyugdíjból is kivitelezhető lehet. A G7 most azt nézte meg szakértők segítségével, hogyan lehet egy ilyen nyugdíjtervet pénzügyi szempontból a legkedvezőbben előkészíteni, kivitelezni, milyen kockázatok lehetnek (például árfolyamkockázat, változások a nyugdíjrendszerben), és hogyan lehet ezeket kivédeni.

Ennek kapcsán említik meg, hogy

  • a magyar pénzügyi szolgáltatók kínálatában vannak már euró alapú nyugdíjbiztosítások is.
  • Ráadásul ezeknél nem feltétel, hogy az ügyfél eurót fizessen be, mert akár a forintos jövedelméből is félretehet úgy, hogy a biztosító euróban tartja nyilván a megtakarítását, és később euróban is fizeti majd ki neki, akár egy összegben, akár járadék formájában.
  • Sőt, a magyar állam (nyilván nem a nyugdíjas kiköltözés ösztönzésére) az eurós nyugdíjbiztosításokat is támogatja adójóváírással. Az éves befizetések 20 százalékát, egy évben legfeljebb 130 ezer forintot az eurós nyugdíjbiztosításoknál is visszakaphat a személyi jövedelemadójából az, aki euróban takarít meg a nyugdíjas éveire. És ez az adóvisszatérítés is a megtakarítást gyarapítja.

A cikkből kiderül még, hogy a dedikáltan nyugdíjcélú megtakarítások közül csak nyugdíjbiztosítás indítható eurós megtakarításként. A nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) a jogszabály szerint csak forintos számla lehet, és az önkéntes nyugdíjpénztárak is csak forintban fogadhatják a befizetéseket.

Ami még bizakodásra adhat okot, ha valaki mediterrán környezetben képzeli el a nyugdíjas éveket, hogy az Európai Bizottság 2021-re kidolgozta a Páneurópai Személyes Nyugdíjtermék (PEPP) jogi alapját. Ennek célja, hogy létrejöjjön egy szabványosnak mondható megtakarítási forma, amit az unió bármelyik állampolgára elindíthat és adott esetben könnyen tudja mozgatni, bárhol is szeretne élni az unió területén. Ez a termék azonban egyelőre csak négy országban (Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Horvátországban) érhető el, egyetlen szolgáltatónál – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik