Gazdaság

Négyezer bolt zárt be tavaly Magyarországon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

2022 második félévében 4000 kiskereskedelmi egység zárt be, így először csökkent 100 ezer alá a boltok száma. Két évtizeddel ezelőtt még 37 százalékkal több, 157 ezer üzlet működött az országban. Részben érthetetlen, ami történik, mert a reálbércsökkenés idehaza megállt – reagált az adatokra a Népszavának a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke, Antalffy Gábor. Mint mondta, komoly koncentráció zajlik a kiskereskedelemben, és jól érzékelhető, hogy Magyarországon jelenlévő nagy kereskedelmi láncok hálózatfejlesztése megállíthatatlan.

A boltok számának csökkenéséhez hozzájárulhatott az online kiskereskedelem térnyerése, a munkaerőhiány, a megemelkedő fizetések, az elszabaduló energiaárak, a korszerűtlen kisbolthálózat, a növekvő bérleti díjak, a kereslet visszaesése is.

Az IPOSZ elnöke, Németh László arra is kitért, hogy nagyobb városokban elvétve találni élelmiszert áruló kisboltokat, mert a nagy láncokkal számukra szinte reménytelen versenyezni. A kisboltok a kistelepülésekre szorultak vissza, ahol sok idős él, és akik számára 20–30 kilométert utazni egy közeli városba vásárolni, megoldhatatlan feladat. A kisboltok helyzetét nehezíti, hogy meglátása szerint nagykereskedelmi kiszolgálásuk romlott az elmúlt években, ezért nem ritkán kényszerülnek arra, hogy a nagy láncokhoz tartozó üzletek valamelyikében szerezzék be áruikat, ami üzletileg nem nyertes pozíció.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik