Gazdaság

Nők40 nyugdíj: így érdemes időzíteni, ha jót akar

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Az egyik legtöbb fejtörést okozó probléma, kérdés a kedvezményes nyugdíjra (nők40) jogosultságot szerzett hölgyek számára, hogy mikor érdemes igényelniük ezt a kedvezményes nyugellátást – írja Farkas András nyugdíjszakértő a nyugdíjguru.hu-n. És természetesen válaszokkal is szolgál.

Vannak, akiknek célszerű lehet azonnal igénybe venni a nők40-et

Amint teljesülnek a nők kedvezményes nyugdíja feltételei, célszerű haladéktalanul igényelnie a nyugellátást annak a hölgynek, akinek a személyes helyzete ezt indokolja, vagyis

  • nincs munkája, vagy
  • nem megfelelő a munkahelye, vagy
  • a munkáltatója nem kívánja tovább alkalmazni, esetleg
  • törékeny az egészségi állapota, vagy
  • a munka helyett inkább a családjával, az unokáival vagy a saját kiteljesedésével foglalkozna inkább.

De ugyanilyen erős indok lehet az azonnali igénylés mellett,

  • ha az érintett hölgynek jó a munkahelye, és a nyugdíj azonnali igénylését követően tovább kívánja folytatni a munkáját, ám már nyugdíjasként, mivel így mind neki, mind a munkáltatójának nagyon kedvezővé válnak az alkalmazás feltételei.

Neki ugyanis járulékmentessé válik a nyugdíj melletti keresete, amit korlátozás nélkül fölvehet a versenyszférában és a nyugdíj szünetelése alól mentesített öt közszférás ágazatban a nyugdíja mellett. (Viszont a gyermekvédelmi, gyermekellátási, köznevelési, szakképzési és szociális ágazaton kívül a közszférában sajnos még idén is szüneteltetik a nyugdíjat, ha valaki közalkalmazotti vagy hasonló jogviszonyban dolgozik nyugdíjasként, ha pedig egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozik a nyugdíjas, akkor a szünetelő nyugdíjával megegyező nettó összegű jövedelemkiegészítést igényelhet.) A munkáltatója pedig mentesül a 13 százalékos szocho megfizetése alól a nyugdíjas munkavállaló keresete után. A járulék- és szocho-mentesség akkor is jár, ha a nyugdíj szünetel.

A nyugdíjguru szerint sok nő fél attól, hogy a közeljövőben szigorodhatnak a kedvezményes nyugdíj  feltételei, ezért késlekedés nélkül igénybe kívánja venni ezt a nyugellátást, amíg csak lehetséges a jelenlegi feltételek mellett.Úgy véli, a feltételek szigorításától való félelem nem alaptalan, hiszen a nyugdíjkorhatár folytonos emelkedésével lassan szinte minden hölgy elmehet a korhatára betöltése előtt nyugdíjba – 2022-től 65 év a nyugdíjkorhatár.  Gyakorlatilag az egyetemet végzett összes hölgy is jogosulttá válik a korhatár betöltése előtti nyugdíj igénylésére, annak ellenére, hogy a kedvezményes nyugdíjra jogosító időbe a tanulmányi időtartamok nem számíthatók be. Így szerinte feltehetően jogosan tartanak attól az érintett hölgyek, hogy ha várnak az igényléssel, akkor már nem lesz elég a kedvezményes nyugdíj bevezetésekor hatályos 62 éves nyugdíjkorhatárhoz igazított 40 évi jogosító idő, hanem a három évvel növekvő korhatárhoz igazítandó 43 évre is emelkedhet a a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges minimális időkövetelmény. Erre 2026-os választási év előtt valószínűleg nem kerül sor, de 2026 után bármi lehetséges – jegyezte meg.

Azon hölgyek számára, akik a közszférában dolgoznak, és szeretnének nyugdíjba vonulni, szintén logikus döntés lehet a kedvezményes nyugdíj késlekedés nélküli igénylése, mert a munkáltatójukat kötelezi az adott jogviszonyt szabályozó  törvény a közszolgálati jellegű jogviszonyuk számukra legelőnyösebb, munkáltatói felmentéssel történő megszüntetésére (ha a legkésőbb a felmentési idejük utolsó napján, vagy persze bármikor azt megelőzően, teljesítik a 40 éves jogosítóidő-feltételt).

Ami a halasztás mellett szólhat

A nyugdíjszakértő úgy véli, erős érvek szólhatnak a nők kedvezményes nyugdíja igénylésének halasztása mellett is. Mindenekelőtt az, hogy ha jó a munkahely és a munkáltató tovább kívánja foglalkoztatni az érintett hölgyet, akkor ő hosszabb szolgálati időt szerezhet, amelynek megfelelően a nyugdíjszámításhoz szükséges nyugdíjszorzóját feljebb tornászhatja.

Emellett az érintett hölgynek célszerű figyelnie a szolgálati ideje napokban kifejezett számára, és tudnia arról, hogy ha a szolgálati ideje teljes években mért tartama egy újabb évvel nő, akkor 40 évi szolgálati időt meghaladóan évente 2 százalékkal nő a nyugdíja összege. Ehhez fontos azt is tudni, hogy a nők kedvezményes nyugdíja összegét nem a jogosító idő alapján számítják, hanem figyelembe vesznek minden szolgálati időtartamot, azokat is, amelyek a jogosító időbe egyébként nem számíthatók be.

Nyomós érv lehet a nyugdíjigénylés halasztása mellett, hogy a nyugdíjszámításhoz minden évben új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyek nagysága a tárgyévet megelőző évben elért nemzetgazdasági nettó átlagkereset nominális növekedéséhez igazodik. Vagyis érdemes lehet várni a nyugdíjigényléssel, ha emelkedő átlagbéreket produkáló évekről van szó. Idén például 14,2 százalékkal nőttek a valorizációs szorzók az előző évben alkalmazott szorzókhoz képest.

Kiemelte, hogy ha egy hölgy teljesíti a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit, akkor ezt a nyugellátást nem kötelező azonnal igényelnie, a nyugdíjkorhatára betöltéséig bármikor beadhatja a nyugdíjkérelmét. Nagyon sok esetben a halasztás a helyes döntés, mert így magasabb összegű nyugdíjat állapíthatnak meg, és ez egyáltalán nem mindegy a nyugdíjmegállapítást követően átlagosan több, mint húsz évig nyugdíjas magyar nők számára.

Kapcsolódó
Nők 40: ilyen esetben lehet újraszámítani a nyugdíjakat
A nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással nem érdemes próbálkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik