Belföld csatatér 2024

Vitézy Dávid: Ez Lázár középső ujja, de Orbán Viktor hagyja, hogy így történjen

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Gáz volt a CEU elzavarása, de a MÁV ennél fontosabb ügy. Vitézy Dávid szerint Orbán Viktor szereti Budapestet, ennek ellenére történik a fővárosban az, ami. Interjú a NER-ből kicsekkolt várospolitikussal, aki sosem volt jobboldali, zöldnek tartja magát, ma viszont már egy MSZP-s polgármester a kedvence, ám nem zárja ki a Fidesszel való együttműködést sem.

Mikor ábrándult ki a NER-ből?

Száz százalékban beleábrándulva sose voltam.

Sose?

Mindig úgy fogtam fel a szerepem, hogyha érdemi dolgokat lehet tenni azért, hogy az ország vagy Budapest jobb hely legyen, akkor megpróbálom. Egyik szerepemben sem kellett általános kormányzati szerepkört vinnem, ezért sem kellett azonosulnom a kormány minden lépésével. A rendszeren belül elég sokan állnak így a munkájukhoz egyébként.

Ettől még, ami most történik, az egy fordulat.

Így van.

Mert eddig a NER-en belül vállalt pozíciókat: BKK, Budapesti Fejlesztési Központ, miniszteri biztosi poszt, államtitkárság. Most pedig már ott tart, hogy azt se zárja ki, hogy Karácsony Gergely helyettese legyen.

Várjon, ez egy címadási sarkítás volt, ilyet én nem mondtam! De az elvi együttműködést nem zárom ki vele, ha ez a város működéséhez nélkülözhetetlen.

Az viszont nem címadási manőver volt, hogy a minap egy MSZP-s politikussal, Őrsi Gergellyel kampányolt, ami elég világosan mutatja az ön politikai elmozgását attól a kormányoldalról, ahova két éve még államtitkárnak szegődött. Mi történt?

A 2022-es választás utáni háromnegyed év elemi erővel mutatta meg számomra, hogy azzal a szakmai típusú felfogással, ami nekem van, eredményt elérnem ezzel a kormánnyal már lehetetlen. Van olyan kollégám, kiváló szakember, akit egy éven belül háromszor rúgtak ki.

Orbán Viktorral van a baj? Ez az ő kormánya, 2010 óta, és még mindig.

Egyértelműen, hiszen ő felel a kormány döntéseiért. Abban a tekintetben például, ahogyan Budapesthez áll a kormány, hogy létrejöhetett az a helyzet, hogy Lázár János – aki persze meggyőződésből teszi – egy olyan mélyen Budapest-ellenes politikát vihet, amire nem tudok példát mondani az elmúlt ötven évből. Bemondja például, hogy a Közlekedési Múzeumot, ami mégiscsak egy tősgyökeres, 125 éves budapesti intézmény – ide köti a története, Ganz Ábrahámtól Széchenyi Istvánig és az Ikarus-gyárig minden – a debreceni BMW-gyár mellé vinné, ki a szántóföldre. Ez nyíltan a középső ujj felmutatása Budapestnek.

De kié ez a középső ujj? Lázáré vagy Orbáné? 

Ez Lázár középső ujja, de Orbán Viktor hagyja, hogy így történjen. Reakció a 2022-es választási eredményre.

Adrián Zoltán / 24.hu

Büntetés?

A Fidesz Budapesten kívül nyert, itt meg nem, erről szól a középső ujj. A politikai kormányzásnak hívott felfogás eljutott odáig, hogy már semmi más nem számít.

Mostanra? Egyesek szerint négy, mások szerint nyolc, megint mások szerint 14 éve ez a helyzet. Amiért most neheztel, a politikai kormányzás, az két-három, de négy éve is így pont volt, és akkor nem volt baja vele. Volt viszont pozíciója, most meg már nincs. Nem ez a fordulat oka?

Nem erről van szó. Abban, hogy ez korábban is így volt, önnek még igaza is lehet. Ezek nem éles határok, hanem folyamatosan alakuló helyzetek, és nálam 2022 végére jött el az a pont, amikor a kormányzathoz köthető keretek között semmilyen érdemi szakmai munkát nem tudtam már végezni.

Betelt a pohár?

Eljutottam a falig.

Mi a különbség?

Kezdjük messzebbről: 2006 után a baloldali kormány morálisan összeomlott, de a budapesti vezetés is, a nagy fordulat 2010-ben pedig eljött. Arra lehetett számítani, hogy a megközelítés az ország szempontjából sordöntő ügyekben, mint Nyugat és Kelet, EU-pártiság, a kormányzás hangvétele, az majd a 2006 utáni Orbán Viktor álláspontjából alakul ki, ami világos nyugati orientációt feltételezett. Ez nem így lett. A kormányfő hatalommaximalizáló logikát működtet, minden mást félretesz, ez nyilvánvaló. Ugyanakkor 2010-ben Tarlós Istvántól kaptam egy lehetőséget, hogy a budapesti tömegközlekedést átalakítsuk át a 20. századiból 21. századivá. Igen, 2014-ban ért egy nagy csalódás, amikor Tarlós úgy döntött, nem folytathatom a munkát a BKK élén. De ma is büszke vagyok azokra az évekre, ahogy később a BFK-ban végzett munkára, sőt még a fél év közlekedési államtitkárságra is.

És fel lehet vetni, hogy sikerült-e jót tenni, volt-e realitása, jó döntés volt-e – kész vagyok a kritikákra. Higgye el, 2022 tavaszán, amikor Palkovics László mint közlekedési miniszter behívott, volt bennem egy végtelen keserűség amiatt, hogy az előző munkahelyemet szétverte a kormányzat, és tényleg nem úgy mentem be, hogy jaj, de jó, hogy itt az új kétharmad! De azt mondta Palkovics, hogy kapott egy a korábbinál erősebb felhatalmazást arra, hogy a MÁV-ot és a Volánt végre rendbe tegye, ami évtizedekre meghatározhatja az ország tömegközlekedésének sorsát. Eközben Budapest fejlesztése lekerült a napirendről a választási eredmény miatt. Államtitkárként nem kell semmi olyat mondanom, amit nem akarok, nem kell olyan kompromisszumot kötnöm, amit nem akarok – ez volt az ajánlat. Arra szólt a felkérés, hogy pontosan úgy rakjuk rendbe a MÁV-ot és a Volánbuszt, ahogy ezt régóta képviselem, azaz egy országos BKK létrehozásával. Úgy voltam vele, hogy ilyen felkérés egyszer van az ember életében, félre kell tenni a fenntartásokat.

Viszont ha a kormányzati pozíciója nem szűnik meg, ha nem jön be a képbe Lantos Csaba, akkor a mai napig dolgozik ennek a kormánynak, javítja fel szépen a MÁV-ot, és mi nem interjúzunk itt a fővárosi kampányban.

Ezt teljesen kizárni nem tudom, de ez egy „Mi lett volna, ha…?” típusú feltételezés.

Ma már ellenzéki politikus?

Igen. Egy ellenzéki párt támogat, és nem a kormány politikáját szeretném Budapesten képviselni, hanem éppen annak ellenére indultam el. Viszont nem értek egyet azzal az ellenzéki felfogással, amit Karácsony Gergely testesít meg, hogy országos szinten kell politizálni egy főpolgármesternek, és azzal sem, hogy az ország visszafoglalásának edzőtáboraként tekintsünk a Városházára.

De akkor tulajdonképp azért lett ellenzéki, mert a kormányzati pozíciója önön kívül álló okok miatt egy nap megszűnt.

Ebből a kérdésből úgy tűnik, mintha nekem az államtitkári fizetés lett volna a kulcs, mintha nem éltem volna meg a piaci munkáimból.

Nem, csak még mindig azt próbálom kideríteni, hogy mi változott önben. Azon túl, hogy megszűnt az állása.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik