Tudomány

Rájöttek, hogyan lehetne kitermelni a láthatatlan aranyat

Tomekbudujedomek / Getty Images
Tomekbudujedomek / Getty Images

A világ egyik legnagyobb aranylelőhelye a dél-afrikai Witwatersrand-medencében található, ahonnan becslések szerint a Földön eddig kibányászott aranymennyiség nagyjából 40 százaléka származhat. A folyamat azonban jelentős károkkal is jár, ugyanis több millió köbméternyi meddő marad hátra, amely többek közt nehézfémeket és ciánt bocsát ki magából.

Dr. Steve Chingwaru, egy 26 éves zimbabwei kohász a közelmúltban elvégzett egy kutatást, amelyet követően arra a következtetésre jutott, hogy a johannesburgi bányák körül található 6 milliárd tonna meddő akár 460 tonna úgynevezett „láthatatlan aranyat” is tartalmazhat, írja az IFLScience.

Az arany nem csak csillogó rögök formájában létezhet. Néha az értékes fémek kis mennyisége más ásványok belsejében is megtalálható, az emberi szem számára láthatatlanul – innen az elnevezés.

Mivel napjainkban egyre kevesebb aranyat találnak a bányászok, annak ellenére, hogy folyamatosan mélyebbre mennek, az arany alacsony koncentrációjú forrásokban való keresés is egyre szükségszerűbbé válik. Így jutottak el a kutatók a meddőkhöz.

A szakértő doktori munkájában jelezte, hogy a hagyományos technológiával az aranykészletek nagyjából 30 százalékát lehetett kitermelni, ám mintegy 24 milliárd dollárnyi (8471 milliárd forintnyi) készlet még mindig ott lehet a földben, illetve a meddőben.

Chingwaru szerint ha feldolgoznák a piritet (más néven a bolondok arányát), megszűnhetne a vízkészletekre is veszélyes szennyezés, nem mellesleg pedig értékes nyersanyagokat, például réz, kobalt és nikkel is származhatna belőle. 

A kérdés már csak az, hogy az új módszer elég olcsó-e ahhoz, hogy megérje a kitermelőknek. A kohász elmondása szerint beszélt a dél-afrikai aranybányászati üzletág több magas rangú tulajdonosával is, akik úgy gondolják, hogy a vállalkozás gazdaságilag életképessé válhat.

Kapcsolódó
Milliókat érő aranyrögre bukkant egy férfi fémkeresővel
A szakértők szerint ez lehet a legnagyobb, amelyet valaha találtak Angliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik