Élet-Stílus
My wonder women
2018
Real  Angela Robinson
Luke Evans
Rebecca Hall
Bella Heathcote.
Collection Christophel © Boxspring entertainment / Stage 6 films / Topple productions

Wonder Woman egy szerelmi és szexuális háromszög végterméke

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 06. 09. 19:00

A harmincas évek Amerikáját alapjaiban rengette meg egy pszichológus házaspár: az asszisztensük segítségével feltalálták a hazugságvizsgálót, majd a gyümölcsöző hármas munkát végül a magánéletükben is kamatoztatták. Poliamor kapcsolatban éltek, mindhárman szerelmesek voltak egymásba, és ez a triád kapcsolat adta az alapot a Wonder Woman képregénykarakter megírására.

Nem érzek szexuális féltékenységet. {…} A feleséged vagyok, nem a börönőröd.

Ezekkel a mondatokkal adta beleegyezését Elizabeth Marston abba, hogy ha férje szeretné, nyugodtan feküdjön le asszisztensükkel. A mondat a Professor Marston és Wonder Woman című filmben hangzik el, az életrajzi film egy pszichológus házaspár triád (háromszög, amikor mindenki mindenkivel) poliamor kapcsolatát mutatja be. Nem akármilyen pszichológusokról van szó, a házaspárnak köszönheti a világ, hogy létezik a hazugságvizsgáló. Tulajdonképpen utóbbi feltalálása közben alakult ki hármuk közt a szerelmi viszony, amibe gyerekek is születtek mindkét nő részéről. Ez a hármas, egyenrangúságra épülő szerelmi kapcsolat adta az ihletet a Wonder Woman képregénykarakter megalkotására: a képregényben felbukkanó kötözésre, fenekelésre úgyszintén.

„A férjem kedvese vigyázott a gyerekünkre, amíg mi színházban voltunk”
A poliamoria nem való ám mindenkinek, derült ki egy kerekasztalbeszélgetésen, ahova szakértőnk is ellátogatott.

Mindezt képzeljük el a harmincas évek Amerikájában, ahol kifelé mindenki (mármint a fehérek) tökéletes életet élt, azonban leginkább az a versrészlet jellemezte a társadalmat, hogy „Nem élvezet, hogyha jódolgunk felett rettegés lapul sötéten!” /Jean de La Fontaine: A városi és a mezei patkány című verse Radnóti Miklós fordításában./ A whiskey például illegális és tilos volt, az pedig, hogy hárman éljenek egy fedél alatt, egyre több gyerekkel, csak hazugságban működhetett, vagy úgy sem. A nők helyzetét inkább hagyjuk, örülhettek ha egyáltalán szavazati jogot kaphattak. Akkoriban az erotikus fotókat csak és kizárólag jól bezárt szobákban, pincékben mutogathatták egymásnak a férfiak, természetesen az erotikus kifejezés ma már inkább viccesen hat, hiszen azokon a képeken több ruha van a nőkön mint most bárkin a villamoson. A társadalom mára ugyan jóval nyitottabbá vált, mint amilyen a harmincas években volt, mégis, ha valakikről kiderülne, hogy szadomazochista, triád poliamor házasságban élnek és még gyerekeik is vannak, biztos, hogy lenne olyan tanár vagy szülő az iskolából, aki kiborulna ezen. A kérdés, amivel a film kezdődik, ma is aktuális:

Normálisak vagyunk? Mit jelent az, hogy normális?

A professzor, Dr. William Moulton Marston, aki kitalálta Wonder Womant, pszichológusként ismert volt a maga korában: a megtévesztéssel foglalkozott, az emberi érzelmeket vizsgálta. Saját elmélete, a DISC nem aratott nagy sikert akkor, pedig a viselkedéselmélet alapjait fektette le. A DISC a Dominancia, a Csábítás, a Behódolás és az Alkalmazkodás szavakból álló angol mozaikszó, és hogy mennyire meghatározó az elmélete, jól példázza, hogy a viselkedéskutatók máig használják teszteken. E négy viselkedési stílusba elvileg minden ember besorolható, a preferált, a felvett és természetes viselkedése szerint együttesen. A munkahelyi pszichológiával foglalkozók ma úgy használják a négy szót, hogy domináns, befolyásoló, stabil és szabálykövető viselkedések.

A harmincas-negyvenes években adott tehát egy hármas kapcsolat, amiben mindenki szerelmes mindenkibe, ahol mindkét nő gyereket szül, és ahol hárman munkálkodnak együtt, a film szerint már-már kicsit túlságosan is ideálisra kikozmetikázva. Közös bennük, hogy mindannyian a szokásostól eltérő életre vágynak. A kapcsolatban a két nő egymással leszbikus szerelmi viszonyban él, ők ketten a való életben túlélték a professzort és egész életüket együtt töltötték.

Hogyan akar valaki megtanulni bármit az életről, ha nem hajlandó élni?

– erre a filozófiára épül a hármas szerelmi viszony, és ez az, ami odáig sodorja a szerelmi szálat, hogy végül egy zárt szobában, kötelekkel a kézben és a testeken, mindannyian szeretik egymást. Nem nehéz kitalálni, hogy a köteles játékok és a hazugságvizsgáló adta az ötletet a professzornak Wonder Woman lasszójához, ami ha rákerül valakire, az kénytelen az igazságot mondani.

A film története megmutatja, miként született meg Wonder Woman karaktere, és erre tulajdonképpen minden képregényimádó kíváncsi. A sztori szerint házaspár életébe belecsöppen a diáklány, a szűz, tiszta ártatlan diáklány, aki a kor két legradikálisabb feministájának rokona, mégis apácák nevelték fel. A filmben felbukkan metaforaként a görög mitológiából Diána, a vadász, a tiszta, minden szüzek legszebbike, és szinte szájbarágósan tudjuk meg, hogy ő Olive Byrne, az asszisztens, aki a triádban a behódoló, a gyenge, a mazochista, aki ráveszi, hogy megkötözzék, hogy elfenekeljék. Ő az, aki kitolja a határokat a szexben és a mindennapi életben is.

A hármas kapcsolatban ők valóban egyfajta szadomazochista kapcsolatban éltek, nemcsak szerepjáték szinten élték meg a kötözést vagy a fenekelést: a feleség az irányító, a domináns fél, az asszisztens a szubmisszív, a behódoló, a professzor pedig a csábító, aki elindította az egész folyamatot. A történet rejtetten ugyan, de rávilágít a szadomazo kapcsolatok szövevényes irányaira, például hogy nem feltétlenül a domináns irányít.

Mindenhez szükséges a szubmisszív fél saját akarata, beleegyezése. A behódoló megmutatja, meddig mehet el a domináns fél, és így mégis valahol ő irányít.

A bonyolult de kitartó hármas szerelem sodródik a maga természetes módján a filmben, de a párbeszédek és a film legelején elhangzó kérdés végig ott lapul a néző fejében: vajon normálisak vagyunk? Mit jelent valóban normálisnak lenni? Behódolni a többség akaratának? Egy hatalom akaratának? Honnan tudhatjuk, hogy mitől lennénk boldogok? Egy jegygyűrű, egy házasság egyet jelenthet a boldogsággal? Miből gondoljuk, hogy bennünk nincs olyan szexuális mélység, mint amit a filmben látni? Honnan vesszük azt egyáltalán, hogy képtelenek lennénk nem monogám kapcsolatban élni? Ha a szerelmünk nagyon vágyna egy harmadik félre és ehhez a beleegyezésünkre vár, belemennénk? Őszintén, tiszta szívvel tudnánk örülni az ő szexuális kielégülésének? Vajon a féltékenység amit érzünk olykor, szexuális jellegű vagy teljesen máshonnan jön?

A professzor viselkedéselmélete szerint a négy érzelmi kategória kölcsönhatásaként minden emberi érzelem leírható. Ha ez igaz, akkor a film végső konklúziójaként elmondható, hogy minden nőben ott van Wonder Woman. Azaz egyszerre vagyunk érzékenyek, tiszták, ártatlanok, sérülékenyek, és egyszerre vagyunk a világ legerősebb nője, aki ha kell, a világot elirányítaná.

Kiemelt kép: My wonder women – Collection Christophel © Boxspring entertainment / Stage 6 films / Topple productions  

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.