Élet-Stílus
Hungary, Lake Balaton, Heviz thermal lake

A magyar gyógyvizek császárnője

Szponzorált tartalom
Szponzorált tartalom

2018. 05. 14. 00:00

Ha megkérdezünk egy német, vagy épp osztrák nyugdíjast, hogy mi jut eszébe először a magyar gyógyvízről, akkor jó eséllyel nem a budapesti fürdők egyikét, hanem a Hévízi-tavat fogja megemlíteni. Nem meglepő módon, hiszen a jókora szállodaépületekkel pöttyözött zalai település évezredek óta kiaknázott tava minden évben egymillió vendégéjszakát itt töltő bel- és külföldi turistát vonz.

A világ legnagyobb biológiailag aktív gyógytavának partján már a kőkorszak óta tűnnek fel emberek, a mai fürdőkultúra alapjait azonban az óriási magyar gyógyvízkészletet először kiaknázó rómaiak tették le. A Birodalom bukása után a víz jótékony hatásának ismerete egy teljes évezredre feledésbe merült, újbóli felfedezésére pedig a XVIII. század végéig kellett várni, hiszen a Festeticsek ekkor építtettek a tóra egy tutajokon álló fürdőházat, a következő években pedig megindultak a tudományos vizsgálatok.

Az ovális alakú tó tőzegmedrének legmélyebb pontja harmincnyolc méterrel bújik meg a vízszint alatt – az itt nyíló Hévízi-forrásbarlangból tör fel a percenként több mint harmincezer liter vizet adó, 38 fokos víz, ami a tó más részein lévő, különböző hőmérsékletű forrásokkal együtt alkotja a nyáron 33-38, ősszel és télen pedig 24-26 fokos víztömeget, melyben nem csak emberek, de halak, baktériumtörzsek, kékmoszatok, illetve egy apró, nevét élőhelyéről kapott rákfaj – a Schizopera clandestina heviziensis – is lakják.

A nyári és tavaszi hőmérséklet közel áll az egészséges emberi testhőmérséklethez, így pihentető hatással bír, kalcium- és magnéziumtartalma mellett ként is rejtő vize pedig a vizsgálatok szerint nem csak a reumatikus gondokra, illetve a csontok gyulladásával járó ízületi és gerincbetegségekre, de műtétek és baleseti sérülések utáni sérülésekre, nőgyógyászati betegségekre, illetve perifériás idegrendszert érintő problémákra is enyhülést hoz.

Nem szabad azonban elmennünk amellett sem, hogy a tó egyszerűen gyönyörű: épp százhúsz éve már, hogy Lovassy Sándor, a Keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára indiai vörös tündérrózsát telepített bele, melyeknek az őshonos kis virágú fehér tündérrózsa közt feltűnő rózsaszín és lila foltjai ma is szép számmal úsznak a mai formáját 1926-1932 körül elnyert fürdőépületek körül.

 

Szponzorált tartalom

A cikk a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. támogatásával készült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.