Élet-Stílus

Magyar felfedezés hozott áttörést a fájdalomkezelésben

A paprika csípős anyagával elindított hazai kutatások új fejezetet nyitottak a fájdalomcsillapítók kutatása terén.

A Házipatika Szolcsányi János professzorral, a fájdalomcsillapítók és gyulladásgátlók egyik neves szakértőjével beszélgetett.

Miért jelentett áttörést a kapszaicinkutatás a neuropátiás fájdalom csillapításában?

A neuropátiás fájdalom csillapítására döntő mértékben a központi idegrendszeren ható gyógyszereket kerestek. A fájdalmat kiváltó ingerekkel aktiválható nociceptorok szerepét nemcsak a neuropátiás fájdalom, hanem a krónikus patológiás fájdalmak esetében is másodlagos fontosságúnak tartották. Így nem is folytak kutatások arról, hogy találjanak olyan szert, mely szelektíven csak a fájdalominger jelzésére specializálódott érzőneuronok működését blokkolná. A kapszaicin közismerten erős égető érzést okoz. Jancsó Miklós azonban állatkísérletekben véletlenül megfigyelte, hogy nagy dózisok után az állat érzéketlenné válik fájdalomkeltő kémiai anyagok hatásával szemben anélkül, hogy a fizikai ingerek hatása csökkenne.

Hosszú út vezetett azonban ettől a múlt század negyvenes éveiben felismert megfigyeléstől addig, míg egyáltalán kiderült, hogy mi a jelenség hatásmechanizmusa, és elsősorban hazai kutatások alapján megnyílt az út a gyógyszerkutatás felé. Leginkább azért, mert nincs egyetlen olyan fájdalomcsillapító gyógyszer sem, mely a fájdalmat jelző első állomásnál, a nociceptoroknál blokkolná az ingerület keletkezését. Ezek a kapszaicinnel kapcsolatos eredmények arra is rávilágítottak, hogy nemcsak az élettani és gyulladásos fájdalomban, hanem a neuropátiás állatkísérletes fájdalommodellekben is jelentős hatást lehet elérni a kapszaicinre érzékeny idegvégződések működésének blokkolása révén.

Ha szeretné tudni, hogy a szer kapható-e Magyarországon, kattintson ide.

Forrás: Magyar felfedezés hozott áttörést a fájdalomkutatásban (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik