Élet-Stílus

Manipulálják az olimpikonok génjeit

mikroszkóp (mikroszkóp)
mikroszkóp (mikroszkóp)

Miközben az olimpikonok a rekordok megdöntésére készülnek, a tudósok megpróbálják lefülelni azokat, akik tisztességtelen génmanipulációnak köszönhetik emberfeletti teljesítményüket.

 

Bár senki sem tudja biztosan, hogy valóban létezik-e “géndopping”, de a sportszakemberek tartanak az erő és állóképesség növelése céljából végrehajtott génmanipuláció lehetőségétől. “Jelenleg sajnos nem tudjuk semmivel kimutatni, ha egy versenyző génjeit módosították. Legalábbis rövid időn belül nem derülhet rá fény” – mondta Andy Miah bioetikus. “Néhány éven belül rendelkezésre állhat olyan vizsgálat, mellyel kideríthető a génmanipuláció, és esetleg sor kerülhet érmek visszavonására.”

A géndopping elméletben azt jelentheti, hogy a sportolók testébe laboratóriumban előállított DNS-t juttatnak, például egy vírus segítségével, mely stimulálja az izomnövelő hormonok termelését; vagy a vörösvértestekét, melyek oxigént szállítanak az izmokhoz. A retrovírusnak nevezett mikroba úgy működik, hogy saját DNS-állományának lemásolására kényszeríti a sejteket. “Vegyünk egy kifejlett, edzett sportolót és játsszunk addig a génállományával, míg erősebbek és jobbak nem lesznek” – magyarázta Don Catlin orvos, aki az Egyesült Államokban közreműködött az első drogtesztek elkészítésében. “De mi is történik? Én sem tudhatom, de biztos senki nem fogja önként elárulni. Tudjuk, hogy lesznek, akik meg akarnak próbálkozni vele, esetleg épp azon ügyködnek.”
Ha kíváncsi arra, eddig kiket értek tetten a szakemberek, kattintson ide.
Forrás:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik