Élet-Stílus

KSH: egyre többen halnak meg az utakon

Évek óta egyre több közlekedési baleset történik az országban, a balesetek pedig egyre súlyosabb kimenetelűek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői tájékoztatójából.

Az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 16 százalékkal több közlekedési baleset történt, a trend egyébként 2000 óta folyamatosan emelkedő. A balesetek egyre súlyosabb kimenetelűek: 34 százalékkal több személy vesztette életét a közutakon és 17 százalékkal többen sérültek meg súlyosan. A balesetek közül 30 százalékkal többet okoztak ittas állapotban, mint egy évvel korábban.

Az idei év első negyedévében közel 4300 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, ennek hat százaléka halállal végződött. Az előző év azonos időszakának adataihoz viszonyítva a lakott területen belül történt balesetek száma nőtt nagyobb mértékben, 21 százalékkal, a lakott területen kívül történteké pedig hat százalékkal. Lakott területen kívül leggyakrabban úgynevezett „egy járműves” balesetek – vagyis farolás, felborulás, pályaelhagyás – történtek.


Észak-Alföld vezet


A halálos kimenetelű balesetek száma 37 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos negyedévében. A negyedéven belül a halálos kimenetelű balesetek január hónapban 80 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának a szintjét. A balesetet elszenvedők száma több mint 5800 volt, közülük 286-an életüket vesztették, csaknem 1700-an súlyosan megsérültek, a könnyen megsérültek száma pedig megközelítette a 3900-at. A meghalt személyeknek csaknem 60 százaléka vétlen áldozat volt.

A balesetek száma minden régióban növekedett, de leginkább a Nyugat-Dunántúlon, itt 34 százalékkal. A tízezer gépjárműre jutó balesetek száma az Észak-Alföldön volt a legmagasabb, 13, az országos átlag 12 volt.


Gyorshajtás a fő ok

Az elmúlt év adataihoz viszonyítva a motorkerékpár okozta balesetek száma emelkedett a legnagyobb mértékben, több mint háromszorosára. A balesetek 68 százalékát a személygépkocsik, kilenc százalékát a gyalogosok és nyolc százalékát a teherszállító járművek okozták, a kerékpárosok hét százalékban voltak okozói balesetnek. A balesetek 90 százaléka a járművezetők hibájából történt, akik a leggyakrabban nem megfelelő sebességgel haladtak.

Az autópályákon közlekedők a balesetek mindössze két százalékát okozták, de az előző évhez mérten 12 százalékkal többet. Az itt megsérültek 37 százaléka külföldi állampolgár volt, számuk az előző év azonos időszakának adataihoz képest 90 százalékkal nőtt.


Ittas vezetés: Budapest az élen

Országosan és régiós bontásban is nőtt az ittasan okozott balesetek száma és aránya: száz baleset közül 14 hátterében állt alkohol. Az ittasan okozott balesetek száma az Észak-Alföldön nőtt a legnagyobb mértékben, 76 százalékkal, és egyedül a dél-alföldi régióban csökkent, 12 százalékkal.


A régiók között Budapesten volt a legnagyobb a növekedés: itt megkétszereződött az ittasan okozott balesetek száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik