Élet-Stílus

Lapozós próbacikk (ne tedd ki!) – Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok

Az internet terjedésével egyre nagyobb teret hódít a vezeték nélküli hálózatok piaca, viszont a biztonsággal kapcsolatos kételyek szinte alig merülnek fel a felhasználókban, sem a hálózatot telepítőkben. Sebastian Schreiber, német legális hacker idén ismét ellátogatott hazánkba, és látványos akciójával erre a hiányosságra szerette volna felhívni a figyelmet.

37 százalék védtelen

Az összegzés után Schreiber elmondta, hogy a felmért budapesti hálózatok közül 480 semmilyen védelemmel nem volt ellátva, a védettek többsége pedig a leggyengébb, akár 10 perc alatt is feltörhető úgynevezett WEP-technológiát használta. A meglelt hálózatok között ugyan nagyon nagy számban talált éttermekben, kávézókban, hotelekben üzemeltetett hotspotokat, de emellett számtalan iroda, vállalati hálózat, magánlakás, albérlet vezeték nélküli megosztása is elérhető volt. Egyes esetekben olyan erős jelszinttel találkozott a legális hacker, hogy biztos volt benne: valamilyen illegális internetmegosztás/szolgáltatás forrására lelt.


A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a vezetéknélküliség nemcsak az elérést megosztókat veszélyezteti, de a bekapcsolt eszközök, mint PDA-k, notebookok, okostelefonok ugyanolyan veszélyben vannak, mint maguk a routerek.

Egy szemfüles támadó teljesen észrevétlenül képes lemásolni egyes gépek egyedi azonosítóit, majd később annak eléréseit használhatja akár díjköteles hotspotokon is, mint amilyeneket a T-Com üzemeltet.



Lapozós próbacikk (ne tedd ki!) – Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok 1

A Google Earth térképére vetített war-tour


Tanácsként Sebastian azt ajánlja a gyakori wifizőknek, hogy a beállításokat, jelszavakat ne tárolják el a számítógépen, a korábban használt hálózatok listáját rendszeresen ürítsék, és amennyiben tehetik, fontos tranzakciókat ne hajtsanak végre, csak vezetékes hálózatba lépve.

Schreiber azt javasolja, hogy aki nem szakértő a témában, az vegyen igénybe professzionális segítséget, vagy használjon vezetékes hálózatot, mert számos kellemetlenségtől kímélheti meg önmagát. A legtöbb családban nincs szükség vezeték nélküli hálózatra, mert általában 1-2 számítógép van, melyeket nem mozgatnak folyton. Gyakori eset, mikor az internet-előfizetést a szomszédok ilyen módon osztják meg egymás között, amit a szolgáltatók sem néznek jó szemmel.


Világszerte szokványos, hogy az emberek úgy vásárolnak vezeték nélküli eszközöket, mint egy olvasólámpát, hiszen a legtöbb készülék gyári beállításokkal működőképes. Ezek a gyári beállítások viszont publikusak, így bárki hozzáférhet a teljes hálózatunkhoz.


Ugyan mindeddig kevés olyan esetre derült fény, amikor komoly visszaélések történtek egy szabadon hagyott hálózaton keresztül, de a szakértő is megerősítette, hogy manapság egy online bűnöző csak ilyen rendszereket használ tevékenységéhez. Mivel számtalan teljesen védtelen hálózat létezik, ezért egy olyan rendszer, amibe hetek-hónapok szükségesek a bejutáshoz, kicsit sem vonzzák a hackereket, kivéve ha olyan információt, adatot találhatnak bent, amiért megéri hosszan küzdeni.


1. Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok
2. 37 százalék védtelen
3. A veszélyes fájlcsere

Ajánlott videó

Olvasói sztorik