Élet-Stílus

Lapozós próbacikk (ne tedd ki!) – Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok

Az internet terjedésével egyre nagyobb teret hódít a vezeték nélküli hálózatok piaca, viszont a biztonsággal kapcsolatos kételyek szinte alig merülnek fel a felhasználókban, sem a hálózatot telepítőkben. Sebastian Schreiber, német legális hacker idén ismét ellátogatott hazánkba, és látványos akciójával erre a hiányosságra szerette volna felhívni a figyelmet.

Nézze meg Ön is a Wardriving-túra eredményét!

(A térkép megnyitásához a Google Earth szükséges, amit itt letölthet.




Lapozós próbacikk (ne tedd ki!) – Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok 1
Lapozás: 1 – 23

Lapozós próbacikk (ne tedd ki!) – Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok 1
Lapozós próbacikk (ne tedd ki!) – Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok 3


Nézze meg Ön is a Wardriving-túra eredményét!

(A térkép megnyitásához a Google Earth szükséges, amit itt letölthet.

Sebastian Schreiber szerint a budapesti hálózatok mintegy 37 százaléka védtelen. Az IDC biztonságtechnikai konferenciáján rendszeresen előadó, önmagát „etikus hackernek” nevező német biztonsági szakember idén a WiFi-hálózatok biztonsági hiányosságaira hívta fel a jelen lévő szakemberek figyelmét.

Egy évvel ezelőtt blutoothkapcsolaton keresztül foglalt el mobiltelefont, frissítés nélküli Windows XP-n kreált magának távolról rendszergazdai jogokat, illetve webáruházakat tört fel, és módosította rajtuk az árakat. Akkor a FigyelőNet személyes interjút is közölt vele, Remek üzlet a hackelés címmel.

A sajtó képviselőinek tartott beszélgetés folyamán Schreiber most arról számolt be, hogy meglepetést okozott neki, hogy a régió fővárosai közül Budapest belvárosában találta a legnagyobb számú vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget. Prága, Bécs, Belgrád és Bukarest után Budapesten elvégzett mérései alapján mintegy 1250


kapcsolódási lehetőséget derített fel az általa „war-tour”-nak nevezett belvárosi városnézés folyamán.

Az adatok alapján Budapest megelőzi még az egyébként vezeték nélküli eszközökkel jól ellátott Prágát is, ahol csak 850 hálózatot talált Schreiber nemrégiben.


Legális hacking?


Sebastian Schreiber 1998-ban alapította meg a SySS Gmbh nevű cégét, melynek fő profilja, hogy válla- latok teljes biztonsági megoldásait alakítsa ki, majd tesztelje is azokat. A magyar szakértőt is alkalma- zó cég mára olyan ügyfeleket tudhat maga mögött, mint a Daimler-Chrysler, Kodak vagy az SAP. Ugyanakkor Schreiber egyfajta missziót is felvállalt és tapaszta- latait igyekszik minél nagyobb közönség előtt is bemutatni, hogy felhívja a figyel- met a számtalan hibára, amit elköve- tünk.



1. Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok
2. 37 százalék védtelen
3. A veszélyes fájlcsere


Ajánlott videó

Olvasói sztorik