Élet-Stílus

Káprázatos jégtóra bukkantak a Marson

Nagy kiterjedésű jégtóról készített felvételt az Európai Űrhivatal Mars Express szondája a Mars északi sarkvidékén.

Nagy szenzációt keltett a napokban az a bejelentés, miszerint egy nagy kiterjedésű jégtóról készített felvételt a Mars Express.

A korong alakú jégtó az északi pólushoz közeli Vastitas Borealis (Északi síkság) területen, egy 35 kilométer széles és maximum két kilométer mély kráterben helyezkedik el. A jégtó pontos koordinátái: északi szélesség 70,5 °, keleti hosszúság 103°.

A tudósok úgy vélik, egészen biztos, hogy nem fagyott széndioxid (szárazjég) borítja a kráter belsejét, ugyanis a felvétel időpontjára az északi sarkvidéken már szublimált a szárazjég. A vízjég viszont egész évben megmarad, a hőmérsékleti és légnyomási viszonyok miatt nyáron sem tűnik el. A kutatók vízjégre utaló nyomokat találtak a kráter peremén és falán is.

A víz markáns szerepet játszott a Mars felszínének formálásában. Bár a bolygóról több millió éve eltűnt a cseppfolyós víz, a geológiai képződmények – a mély és széles folyóvölgyek, árkok, vízmosások – alig változtak az idők során.

Néhány hónapja az Európai Űrhivatal arról számolt be szintén a Mars Express felvételi alapján, hogy a marsi egyenlítő közelében, néhány centiméterrel a felszín alatt fagyott tengerre bukkantak.

Az északi sarki jégsapka szintén nagymennyiségű vízjeget rejt, és a feltételezések szerint nagy mélységben bolygó szerte szintén található vízjég.

A vízjég jelenléte növeli annak esélyét, hogy a kutatók egyszer arra a kérdésre is választ tudnak adni, hogy kialakult-e az élet a Marson. A vízjég a jövőbeli mars missziók szempontjából is ígéretes, hiszen az emberi küldetések sikerét nagyban befolyásolja a víztartalék.

Nagy tervek

„Meggyőződésem, hogy az Apollo-11 holdraszállásának 50. évfordulóján az amerikai zászlónak ott kell lobognia a Marson is” – mondotta idősebb George Bush elnök 1989-ben. Ehhez hasonló terveket dédelget az ifjabb Bush is, aki elnökként szintén hasonlót ígért. A NASA jelenleg minden támogatást megkap a Mars kutatásra, sőt a sikertelen missziók sem vetették vissza a programot.

Az orosz űrkutatás is érzi a lemaradását a Mars-kutatásban, ezért a napokban közzé tették, hogy két szondát is szeretnének indítani a titokzatos bolygóra. Ezen űrszondák indítási dátumát a szakemberek még nem tűzték ki pontosan, de a hirek szerint legkésőbb 2015-ig sor kerül rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik