Belföld

Honvédelmi miniszter: Jelenleg 367 katona dolgozik a gátakon

HEgedüs Róbert / MTI
Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 16-án.
HEgedüs Róbert / MTI
Katonák dolgoznak az árvíz elleni védekezésen Pilismaróton, az áradó Duna közelében 2024. szeptember 16-án.

A Magyar Honvédség felkészült, készen áll, és jelenleg 367 katona teljesít szolgálatot a gátakon – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a hétfőn, Nagy István agrárminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón, Mosonmagyaróvár határában, a Lajta gátjánál.

A honvédelmi miniszter kiemelte: három órán belül több mint ezer katonát tudnak megmozdítani, 24 órán belül pedig több mint négyezret. Amennyiben ennél több katonára lenne szükség, akkor a területvédelmi tartalékosokat mozgósítják.

Elmondta, hogy a Lajtánál jelenleg a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred 150 katonája teljesít szolgálatot. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy szükség esetén H-145-ös helikoptereket és páncélos, illetve úszni tudó járműveket is be tudnak vetni.

Ehhez kapcsolódik, hogy Magyar Péter hétfőn délelőtt azt a kérdést tette fel a Facebook-oldalán, hogy hol vannak a magyar honvédség katonái. Felidézte, hogy a honvédelmi miniszter vasárnap 350 vezényléséről kommunikált, míg Dömötör Csaba pár órával később 17 ezerről, de nem tudni, melyik az igaz.

Szalay-Bobrovniczky a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy a Bécsi-medencében sok eső esett, ami azt jelenti, hogy a Dunán elérheti a víz szintje a 2013-as szintet, a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál megközelítheti az 1997-es és 2009-es szintet.

Hangsúlyozta: a katonák várják, hogy bárhol, ahol szükség van rájuk, bevethetők legyenek. „A Magyar Honvédség kész van, itt van, számíthatnak ránk, vigyázunk önökre” – tette hozzá az MTI szerint.

Nagy István agrárminiszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a katonák jelenleg a Lajta gátjait magasítják homokzsákokkal. A folyón lezárták azokat a zsilipeket, amelyek a városba vinnék a vizet, így a Lajta és a Malom-ági Lajta vízszintje alacsony – mondta, hozzátéve, hogy ha szükség lenne rá, megvannak a tervek arra, hogy szükségtározót nyissanak és a termőföldekre vezessék el azt a vizet, ami veszélyeztetné Mosonmagyaróvár biztonságát.

Az agrártárca vezetője kiemelte, hogy Magyarország többször átélt már hasonló méretű árvizet, a kormánynak van gyakorlata és tapasztata abban, hogy hogyan kell megvédeni az országot ilyen természeti katasztrófa esetén.

Nagy István szólt arról is, hogy az önkéntesek egyelőre az önkormányzatoknál jelezhetik segítő szándékukat, ahol (elérhetőségeik megadását követően) szükség szerint tájékoztatják őket arról, hogy hol és milyen formában tudnak segíteni a védekezésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik