Kiengedték a letartóztatásból a két vadászt, akik felelősek a jeladós svájci farkas kilövésért

Egyikük 9 éves kisfia lőtte ki az állatot.

Kiengedték a letartóztatásból azt a két szabolcsi vadászt, akik felelősek a jeladós svájci farkas tavaly áprilisi kilövésért – tudta meg a 24.hu. Egyikük kilencéves kisfia lőtte ki a 250 ezer forint eszmei értékű állatot Hidasnémeti külterületén. Ezt követően levágták a négyezer eurót érő jeladót a farkasról, majd a tetemét bedobták a Hernád folyóba.

Barkó Tamás, a Borsod Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta: a nyomozás továbbra is folyamatban van.

A gyanúsítottakat érintő személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések tekintetében annyi változás történt, hogy már nem letartóztatás, hanem bűnügyi felügyelet hatálya alatt állnak. Az üggyel kapcsolatban jelenleg további információ a nyomozás érdekeire tekintettel nem adható

– mondta lapunknak a járási vezető ügyész.

police.hu

Tavaly hatalmas felháborodást okozott a hazánkban elpusztult svájci farkas esete. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását ugyanis sokan követték a neten, mivel a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, merre jár éppen az állat, és vajon hol talál új családra.

Április elején azonban a méregdrága nyomkövető elhallgatott, és rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott. Mivel feltehető volt, hogy emberi beavatkozás okozta a pusztulását, ezért a rendőrség nyomozást rendelt el április nyolcadikán ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett miatt.

police.hu

A nyomozók kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, és számtalan tanút kihallgattak, bizonyítékokat gyűjtöttek, hogy megtalálják a feltételezett elkövetőket. A befektetett munkának végül meglett az eredménye: eljutottak ahhoz a két szabolcsi vadászhoz, akik felelősek lehetnek a svájci farkas kilövéséért. A két vadászra TEK-esek csaptak le még tavaly augusztus elején.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók. A vadászok megtagadták a vallomást az elfogásuk után, egyúttal panaszt tettek a gyanúsítás ellen is, de ezt az ügyészség elutasította.

police.hu

A vádhatóság az esettel kapcsolatban korábban azt közölte, hogy az egyik vadász rábízta a másik gyanúsítottra a kilencéves kisfiát, és odaadta neki a saját fegyverét, hogy menjenek el vadászni. A gyerek pedig lelőtte vele a farkast. Ezt követően betették az apa terepjárójába az állat tetemét, majd levágták róla a jeladót, utána pedig bedobták a Hernád folyóba.

A két férfit bűnügyi őrizetbe vették a gyanúsítotti kihallgatásuk után, a bíróság elrendelte a letartóztatásukat. Mint megtudtuk, a gyanúsítottakat mostanra kiengedték a letartóztatásból, így bűnügyi felügyeletben várhatják az eljárás befejezését.

Megkérdeztük az ügyészt, hogy a bűnügyi felügyelet melyik formáját rendelték el, azaz házi őrizetbe helyezték-e a gyanúsítottakat, vagy szabadon közlekedhetnek a lakóhelyükön, illetve kaptak-e nyomkövetőt, ám ennél bővebb felvilágosítás az ügyben jelenleg nem adható.

Kapcsolódó
Sokkal rosszabb helyzetbe kerültek a svájci farkas kilövését egy gyerekre terhelő gyanúsítottak
A gyermek apjának büntetése elvileg akár a 12 évet is elérheti.