Belföld

TEK-esek segítségével csaptak le két szabolcsi vadászra a kilőtt jeladós svájci farkas ügyében

police.hu
police.hu

Nagy felháborodást keltett annak a svájci farkasnak a története, ami hazánkban pusztult el, miután kilőtte valaki. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását sokan követték, hiszen a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, hogy a farkas éppen merre jár, hogy vajon hol talál új családra.

Április elején azonban a nyomkövető elhallgatott, és nagyon rövid időn belül felmerült, hogy az úton lévő farkas elpusztulhatott. Mivel feltehető volt, hogy emberi beavatkozás okozta a pusztulását, ezért a KRNNI nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt.

police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint azóta számos nyomozati cselekmény történt. A nyomozók kutatásokat hajtottak végre, szemléket folytattak le, bizonyítékokat gyűjtöttek, és tanúkat hallgattak ki. A beszerzett adatok és információk elemzése folyamatosan zajlott, amely egyre közelebb vitte a nyomozókat a feltételezett elkövetők felé.

Az események alapos rekonstruálása érdekében megtörtént a svájci hatóságokkal a kapcsolatfelvétel, ugyanúgy, ahogy a különböző társhatóságok büntetőeljárásba való bevonása is.

Az eljárás során beszerzett adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a védett farkast április elsején Hidasnémeti külterületén pusztították el egy vadászó társaság tagjai, akik között hivatásos vadász is megtalálható volt.

police.hu

Az állat elejtését követően levágták a tetemről a jeladót, és azt a Hernád folyóba dobták, melyet a nyomozók búvárok segítségével megtaláltak. A nyomozás arra is rámutatott, hogy a társaság tagjai tisztában voltak azzal is, hogy egy védett ragadozóról van szó. Az elpusztult állat hollétéről egyelőre nincs információja a hatóságnak.

A két szabolcsi férfit tegnap hajnalban fogta el  a rendőrség, és az egyikük elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségét kérte, mivel engedéllyel tartott lőfegyverrel rendelkezett.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók, majd a kihallgatásokat követően bűnügyi őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Kapcsolódó
A vadászok is felkapták a vizet a farkas lelövésén
A farkas természetvédelmi ügy, a vadásznak a törvény betűje szerint nincs, nem lehet vele dolga. Mi lett volna a fiatal hím számára a happy end, ha a történetének nem vet véget egy ember?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik